Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хидроцефалус кај деца: симптоми и третман

Хидроцефалус кај деца - главни симптоми:

Хидроцефалусот (синдром Dropsy) на мозокот кај децата е болест што се карактеризира со фактот дека во своите внатрешни шуплини и под менингите се собира прекумерна количина на цереброспинална течност, која исто така се нарекува спинална течност. Причините за формирање на болеста се многубројни и можат да се разликуваат во зависност од возраста во која е формирана патологијата. Најчесто, заразни и онколошки процеси, конгенитални малформации и повреди на раѓање делуваат како провоцирачки фактори.

Оваа болест изречена симптоми кои не можат да се занемарат. На пример, зголемување на обемот на главата, оток на фонтанели и спленозни вени на главата, како и физички развој заостануваат.

Можете да ја потврдите дијагнозата со широк спектар на инструментални испитувања кои се сосема безбедни за бебето. Важните дијагностички критериуми, исто така, имаат темелно физичко испитување.

Начините за лекување на таквата патологија се поделени во конзервативни, особено дрога и хируршки.

Меѓународната класификација на болестите идентификува посебно значење за мозочниот хидроцефалус кај децата. Така, кодот за ICD-10 ќе биде - G 91.

Етиологија

Дросеноста на мозокот кај детето спаѓа во категоријата на најчестите развојни абнормалности - се дијагностицира кај едно бебе на 500-1000 деца.

Во моментов, постојат неколку предизвикувачки фактори кои влијаат врз формирањето на таква болест - вреди да се забележи дека тие можат да бидат и чести и индивидуални за одредена возрасна категорија.

Причините зошто болеста се појавува за време на интраутериниот развој:

 • Дефекти на ЦНС;
 • патолошкиот ефект на заразни болести кои ја засегнуваат бремената мајка за време на бременоста;
 • генетска патологија.

Кај новороденчиња, болеста може да се развие во позадина:

 • пренесени интраутерини инфекции;
 • аномалии на структурата на мозокот или 'рбетниот мозок;
 • повреди добиени при породување и доведува до формирање на менингитис и интракранијална хеморагија;
 • тумори на крвните садови кои се одговорни за хранење на мозокот.

Фактори кои влијаат врз појавата на едем на мозокот кај деца во возрасна група од 1 година се презентирани:

 • малигни или бенигни растење во мозокот или 'рбетниот мозок;
 • интракранијална хеморагија;
 • последиците од претходната церебрална хеморагија или трауматска повреда на мозокот. Во такви ситуации тие зборуваат за нормотензивен хидроцефалус;
 • конгенитални аномалии на развојот на овој орган или на садовите кои го хранат;
 • генетски заболувања.

Категоријата инфективни извори на болеста вклучува:

Пороци и аномалии кои можат да доведат до хидроцефалус:

 • оклузија на канал кој ги поврзува коморите на мозокот;
 • Арнолд Киари синдром ;
 • примарни арахноидни цисти;
 • неразвиеност на дупките кои се вклучени во одливот на цереброспиналната течност;
 • Денди-Вокер синдром;
 • абнормална структура на вените во мозокот.

Често, онколошките формации дејствуваат како активирач, меѓу кои се:

 • папилома ;
 • менингиом со локализација во хориоидниот плексус;
 • тумори во коските на черепот или церебралните комори;
 • неоплазми на 'рбетниот мозок, што доведува до ограничување на апсорпцијата или циркулацијата на цереброспиналната течност.

Покрај тоа, да доведе до dropsy може да:

Исто така вреди да се истакнат факторите на ризик кои значително го зголемуваат ризикот од формирање на таква болест:

 • предвремено раѓање на бебето во светот - пред 35 недела од бременоста;
 • тесна карлица на идната мајка;
 • тежина на бебе 1,5 килограми или помалку;
 • присуство за време на труење на хипоксија или асфиксија на фетусот;
 • вродени интраутерини заболувања кои влијаат на внатрешните органи;
 • пренесени од жена во периодот на бременост на бебе херпес или САРС , инфективна природа на мононуклеоза или токсоплазмоза ;
 • несоодветно управување со бременоста, имено, зависноста на мајката кон лошите навики.

Сите горенаведени фактори доведуваат до нарушен развој и созревање на нервниот систем на децата.

Класификација

Одделување на болестите според времето на формирање:

 • конгенитален хидроцефалус - е таков, ако се развива пред да се роди детето;
 • Стекната капка е дијагностицирана некое време по раѓањето на бебето.

Вторичната варијанта на појавата на патологија има своја класификација и е поделена на:

 • затворен или оклузивен хидроцефалус - во такви ситуации постои повреда на одливот на цереброспиналната течност поради затворањето на дупките во мозокот низ кој поминува;
 • отворен или придружен хидроцефалус - во овој случај, постои повреда на апсорпцијата на цереброспиналната течност во однос на позадината на оштетувањето на структурите вклучени во овој процес;
 • хиперсекреторен хидроцефалус - се карактеризира со зголемено производство на цереброспинална течност.

При локализација на фокусот на прекумерна содржина на цереброспиналната течност во структурите на заболувањето на черепот постои во следниве форми:

 • надворешен хидроцефалус - акумулацијата на течноста се изведува околу надворешната површина на мозокот, но под нејзините школки;
 • внатрешен хидроцефалус - цереброспиналната течност се акумулира во коморите и цистерните на мозокот;
 • мешан хидроцефалус кај деца - акумулација на цереброспиналната течност во области како што се коморите, цистерните и субарахноидалниот простор е типичен за овој тип на болест.

Според варијантниот тек на болеста е:

 • акутен - од времето на појавата на првите клинички знаци до почетокот на длабоката декомпензација не трае повеќе од 3 дена;
 • субакутен - се развива повеќе од еден месец од почетокот на прогресијата на патологијата;
 • хроничен - се карактеризира со бавен развој, кој трае од 3 недели до половина година или повеќе.

Според тежината на повредата на структурата на засегнатиот орган, хидроцефалусот е поделен на:

 • компензирано - вишокот на цереброспиналната течност не води до компресија на мозокот, поради што болеста целосно се одвива без никакви знаци, нормално здравје и физички развој не е нарушен;
 • декомпензирана - прекумерната акумулација на цереброспиналната течност го стега мозокот, предизвикувајќи повеќекратни ЦНС патологии.

Врз основа на отстапувањата од резултатите на МРИ, вообичаено е да се издвои:

 • умерен хидроцефалус - иако има мали промени во обемот на мозочните структури;
 • тежок хидроцефалус .

Последната класификација на хидроцефалус кај децата е според стабилноста на симптомите:

 • прогресивни;
 • стабилизиран;
 • регресивно.

Симптоматологија

Главниот симптом на хидроцефалус кај децата

Клиничките знаци на овој синдром можат да се манифестираат од првите денови на животот на бебето и да се развијат на која било возраст. Интензитетот на симптомите е диктиран од формата и брзината на прогресијата на болеста, како и од сериозноста на основната болест.

Болеста кај деца под 2 години има свои карактеристики - тешко е, доведува до брзо влошување и неповратно оштетување на мозокот. Симптомите на оваа варијанта на текот на болеста се претставени:

 • зголемување на обемот на главата - зголемување е повеќе од 1,5 сантиметри месечно;
 • чистење на коските на черепот и кожата на главата;
 • претерано големо чело;
 • надуен фонтанел;
 • честа регургитација;
 • дивергентен страбизам ;
 • намален слух и визија;
 • зголемена раздразливост и анксиозност;
 • поспаност и намалена активност;
 • намален апетит;
 • губење на претходни вештини;
 • грчеви и хипертоничност на мускулите.

Кај дете постаро од 2 години, капките на мозокот често се карактеризираат со бавна прогресија и постепено зголемување на тежината на клиничката слика, со знаци на хидроцефалус кај деца како што следува:

 • летаргија и неактивност;
 • поспаност и апатија;
 • бавно развивање губење на слух и визија;
 • Сплит слики пред очи и кривоглед;
 • главоболки и повраќање - најчесто забележани такви знаци наутро;
 • заостануваат во физичкиот и менталниот развој;
 • добива дополнителна тежина;
 • појава на дијабетес инсипидус и хипотироидизам ;
 • остри и неконтролирани грчеви на екстремитетите и лицето;
 • нарушена координација на одењето и движењата;
 • појавата на сини кругови под очите;
 • проблеми со дишењето;
 • уринарна инконтиненција;
 • грчеви и парапареза на нозете;
 • напади на несвесност.

Во случаи каде родителите ги игнорираат горенаведените симптоми, веројатноста за сериозни и непоправливи компликации е висока.

Фотографија на дете со едем на мозокот

Дијагностика

На позадината на фактот дека патологијата има изразени и специфични симптоми со воспоставувањето на точна дијагноза често не се забележани тешкотии. Во новороденчињата и постарите деца, дијагнозата ќе биде сложена. Прво на сите, педијатарот треба да биде сам:

 • да ја проучува историјата на болеста - неопходно е да се бараат вродени или генетски абнормалности кои можат да доведат до опаѓање;
 • собира и анализира историја на животот - ова вклучува информации во врска со текот на бременоста и трудот;
 • да го испита пациентот, кој вклучува мерење на обемот на главата, проценување на одењето и вештините на детето;
 • детално интервјуирајте родители за да ја утврдите сериозноста на симптомите, што ќе овозможи да се утврди природата на текот на таквата болест.

Инструменталните дијагностички мерки за хидроцефалус вклучуваат:

 • невросонографија или ултразвук на черепот;
 • КТ и МРИ на мозокот;
 • радиографија на черепот;
 • ехоенцефалографија;
 • офталмоскопија;
 • ЕЕГ и МР ангиографија.

Лабораториските тестови се ограничени на проучување на цереброспиналната течност, која се добива со спроведување на постапка како што е вентрикуларна или лумбална пункција.

Вреди да се напомене дека е можно да се идентификува патологијата во фаза на развој на фетусот од првиот триместар - додека дијагнозата се изведува од неонатолог со ултразвук. Во такви ситуации, препорачаниот вештачки абортус.

Третман

И покрај фактот дека третманот на болеста може да биде конзервативен или хируршки, во повеќето случаи тој е комплексен.

Третманот на хидроцефалус кај деца со лекови се заснова на употреба на такви средства, кои имаат за цел намалување на продукцијата на цереброспиналната течност. Тие вклучуваат:

 • диуретични лекови;
 • салуретици;
 • инхибитори на јаглеродна анхидраза.

Со неефикасноста на нивниот прием за 3 месеци, се индицира хируршка интервенција. Операцијата може да биде насочена кон:

 • намалување на интракранијалниот притисок користејќи лумбална пункција или надворешна вентрикуларна дренажа;
 • Техника за лумбална пункција
 • супресија на секрецијата на цереброспиналната течност со клипинг или коагулација на хориоидниот плексус;
 • реставрација на природната патека на циркулацијата на цереброспиналната течност или создавање нова со маневрирање;
 • активирање на сорпција на алкохол - ова се постигнува со дисекција на арахноидни адхезии.

По хируршката терапија, децата се покажуваат да подлежат на терапија за вежбање за да ја вратат функцијата на моторот.

Не постојат други начини да се ослободите од болеста, вклучувајќи и народни лекови.

Можни компликации

Најчестите ефекти на хидроцефалус кај децата се:

 • хронична мигрена ;
 • оштетување на говорот;
 • значајна ретардација во менталниот или физичкиот развој;
 • епилепсија напади;
 • целосна губење на слухот и видот;
 • зачувување за живот со зголемени главни количини;
 • слабост на рацете и нозете;
 • уринарна инконтиненција или фекално задржување;
 • патологии на респираторните и кардиоваскуларните системи.

Превенција и прогноза

Со цел да се избегне формирање на мозочен хидроцефалус кај децата, треба да се придржувате на овие правила:

 • да го следат соодветниот тек на бременоста - да водат здрав начин на живот, навремено да ги лекуваат заразни болести и да земаат лекови со претпазливост;
 • редовно посетуваат акушер-гинеколог;
 • спречување на трауматска повреда на мозокот кај бебиња;
 • Не прескокнувајте ги испитувањата на децата кај педијатарот.

Исходот на болеста е индивидуален за секој пациент, бидејќи зависи од етиолошкиот фактор, природата на текот на болеста, навремената дијагноза и успехот на сложената терапија. Ефективноста на третманот е забележана во половина од случаите. Вреди да се спомене дека стекнатите dropsy има полоша прогноза во споредба со вродениот.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Hydrocephalus кај децата и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот педијатар може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Потрес на мозокот кај детето (појавување на симптоми: 8 од 20)

Контузија на мозокот кај дете е блага трауматска повреда на мозокот (ТБИ), која е предизвикана од силно физичко или механичко влијание врз главата на детето. Треба да се напомене дека во овој случај повредата е наменета без нарушување на интегритетот на черепот.

...
Хидроцефалус (појавување симптоми: 7 од 20)

Хидроцефалусот, кој исто така често се дефинира како капка од мозокот, е болест кај која се зголемува волуменот на коморите во мозокот, а честопати и во многу големи димензии. Хидроцефалусот, симптоми кои се појавуваат поради прекумерното производство на ЦСФ (цереброспинална течност помеѓу комуникациските комори на мозокот) и нејзината акумулација во областа на мозочните шуплини, главно се јавува кај новороденчиња, но ја има оваа болест и место во инциденцата на други возрасни категории.

...
Алпорт-синдром (наследен нефритис) (појавување симптоми: 6 од 20)

Алпорт-синдром или наследен нефрит е бубрежна болест која се наследува. Со други зборови, болеста се однесува само на оние кои имаат генетска предиспозиција. Мажите најмногу се подложни на болеста, но исто така се среќаваат кај жени. Првите симптоми се појавуваат кај деца од 3 до 8 години. Сама по себе, болеста може да биде асимптоматска. Најчесто се дијагностицира за време на рутински преглед или во дијагноза на друга болест во заднина.

...
Церебрален едем (појавување симптоми: 6 од 20)

Церебралниот едем е опасна состојба која се карактеризира со прекумерна акумулација на ексудат во органските ткива. Како резултат на тоа, неговиот волумен постепено се зголемува и расте интракранијалниот притисок. Сето ова води кон кршење на циркулацијата на крвта во телото и до смрт на нејзините клетки.

...
Рак на мозокот (појавување симптоми: 6 од 20)

Ракот на мозокот е болест, како резултат на прогресијата на која се формира малигнен тумор во мозокот кој се 'рнеа во неговото ткиво. Патологијата е многу опасна и во повеќето клинички ситуации е фатална. Но, животот на пациентот може значително да се прошири ако првите знаци на болеста се идентификуваат навремено и можете да одите во медицинска установа за сложени третмани.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

педијатар зема
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д.8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .