Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ревматизам кај деца: симптоми и третман

Ревматизам кај децата - главните симптоми:

Ревматизмот кај децата е ретка патологија која најчесто се дијагностицира кај возрасната група од 7 до 15 години, но тоа воопшто не значи дека децата од други возрасти не можат да се разболат. Со оваа болест, воспаление се шири на сврзното ткиво на голем број на внатрешни органи.

Основа за развој на таква болест кај детето е стрептококната инфекција, како и патологијата што може да предизвика. Покрај тоа, педијатри се идентификуваат неколку фактори кои значително ја зголемуваат веројатноста од формирање на ревматизам.

Симптоматската слика ќе се разликува во зависност од кој внатрешен орган е вклучен во процесот на болеста. Во најголем број случаи, целите се срце, црн дроб и бубрези, очите и централниот нервен систем, како и кожата.

Можно е да се дијагностицира болест веќе во фазата на почетниот преглед на пациентот, но со цел да се потврди и диференцира од други болести, потребни се лабораториски и инструментални дијагностички мерки.

Патологијата се третира со помош на конзервативни методи, меѓу кои основата е лек. Освен тоа, честопати се бара физичка терапија, составена индивидуално за секој пациент.

Етиологија

Експерти од областа на ревматологијата и педијатријата, врз основа на долгогодишно искуство, вклучуваат ревматизам кај децата во групата на заразни-алергиски болести. Ова значи дека се заснова на инфективен процес предизвикан од бета-хемолитичен стрептокок кој припаѓа на групата А.

Ова значи дека во сите случаи инциденцата на патолошки ревматски заболувања кај децата е предизвикана од стрептококна инфекција. Меѓу болестите во оваа категорија, вреди да се потенцира:

Не последното место е дека детето ќе биде предмет на слична болест, игра наследна и уставна предиспозиција.

Покрај тоа, важно е текот на инфекциите во детското тело со хронична природа, имено:

Постои и група на предиспонирачки фактори кои во голема мера ја зголемуваат веројатноста за дијагностицирање на ревматизам кај дете. Оваа категорија е претставена со:

 • продолжено сушење на телото на детето;
 • слаба или неурамнотежена исхрана - ова треба да вклучува недостаток на протеини во исхраната;
 • хиповитаминоза ;
 • прекумерна физичка и емоционална замор;
 • вродена инфекција со бактерија како хемолитичен стрептокок .

Висок ризик од формирање на таква болест кај оние деца кои имаат намалена резистенција кон имунолошкиот систем. Во такви ситуации, тие често се изложени на настинки, чија компликација станува оваа болест.

Зглобот е нормален и зафатен од ревматизам

Класификација

Главната поделба на ревматизмот на зглобовите кај децата се базира на постоење на две форми на болеста. Така, ревматски процес е:

 • активни - особеностите на таквата варијанта на текот на патологијата се светла манифестација на симптоми и присуство на промени во лабораториските маркери;
 • неактивен - се разликува од фактот дека по пренесената болест пациентот не забележува никакви промени во лабораториските податоци кои укажуваат на воспаление. Во такви ситуации, здравјето и однесувањето на детето често се непроменети, а помали клинички манифестации може да се појават во однос на позадината на значајна физичка активност.

Активниот тип на ревматски процес има неколку степени на сериозност:

 • минимално - изразено во слабата манифестација на знаците и отсуството на промени во лабораториските податоци;
 • умерени - сите карактеристики на болеста, особено клинички, лабораториски, рентген и електрокардиолошки, имаат несериозен интензитет;
 • максимум - се карактеризира со значително влошување на состојбата на пациентот, присуство на воспалителна ексудативна компонента и изразени симптоми.

Класификација на ревматизам кај деца на местото на локализација на воспалителниот фокус:

 • артикуларен - во огромното мнозинство на ситуации големи и средни зглобови на горните или долните екстремитети се вклучени во патологијата. Карактеристика на овој тип на синдром е брзо олеснување на почетокот и комплексен третман на време;
 • срцето - се карактеризира со пораз на срцето, кое може да се движи од белите дробови до комплицирано;
 • формата во која влијае нервниот систем. Има второ име - мала хореа и се изразува во фактот дека најчесто доведува до појава на опасни последици.

Според варијантата на ревматизам на зглобовите кај децата е поделена на:

 • акутен - не повеќе од 3 месеци;
 • субакутен - времетраењето на симптомите варира од 3 месеци до шест месеци;
 • долготраен - смета како таков, ако трае повеќе од 6 месеци;
 • постојано рекурентни - ваквите случаи се карактеризираат со отсуство на јасни периоди на ремисија во траење до една година или повеќе;
 • латентен - продолжува со латентни симптоми, што предизвикува формирање на такви компликации на ревматизам кај децата како валвуларна срцева болест, врз основа на која се прави конечна дијагноза.

Симптоматологија

Оваа болест има карактеристична особина - започнува акутно, но постои алтернација на периоди на егзацербација на симптомите и рецидивите.

За сите варијанти на текот на болеста, еден карактеристичен фактор е: почеток на манифестација околу 1,5-4 недели по завршувањето на стрептококната инфекција.

Карактеристики на ревматизам кај децата во варијабилноста и разновидноста на клиничките манифестации. Главните симптоматски синдроми се:

Типичен распоред на ревматоидни нодули

Вреди да се спомене дека срцето е главно погодено - во такви ситуации се јавува развој на миокардитис , панкреатит и перикардитис . Ревматските срцеви заболувања ги имаат следните симптоми:

 • летаргија и општа слабост на телото;
 • брз замор на деца;
 • мало зголемување на температурата;
 • нарушување на срцевиот ритам;
 • недостаток на здив - се појавува не само по физичка активност, туку и во мирување;
 • Синдром на болка во огништето.

Ревматската срцева болест се карактеризира со повторени напади кои се појавуваат по околу една година, а тоа е надополнето со појава на знаци на акутна интоксикација , артритис и увеитис . Наспроти позадината на рекуррентен курс, сите деца се предмет на формирање на компликации на срцето.

Секој втор пациент има развој на полиартритис, кој може да се случи сам или во комбинација со ревматска срцева болест. Специфичните симптоми на ревматизам на зглобовите кај децата се претставени со вклучување во патологијата на средните и големите сегменти на горните или долните екстремитети.

Симптомите често се состојат од:

 • симетрија на болки во зглобовите и слабост;
 • болни миграции;
 • брза и целосна реверзибилност на синдромот.

Поразот на нервниот систем во ревматизам се дијагностицира во околу 10% од ситуациите и се изразува во следните клинички знаци:

 • зголемено плачење дете;
 • неразумна раздразливост;
 • чести промени во расположението;
 • зголемување на нарушувањата на движењето;
 • промена во ракопис и одењето;
 • хиперкинезија ;
 • нарушување на говорот - станува нејасна;
 • неможноста за самостојно јадење и изведување на основни задачи за домаќинството.

Горенаведените симптоми на ревматизам кај децата често поминуваат по три месеци, но треба да се забележи дека тие имаат тенденција да се регресираат.

Еритемот во облик на прстен е изразен во такви надворешни манифестации како појава на осип, кои по изглед личат на прстени и имаат бледа розова сенка. Често тие се локализирани во областа на градите и стомакот. Други промени на дел од кожата не се почитуваат.

Осип на ревматизам

Формирањето на ревматски јазли се смета за типично за развој на слична болест кај децата. Поткожните формации не надминуваат 2 милиметри и главно се појавуваат во окципиталниот дел, во областа на зглобовите, како и во местата на прицврстување на тетивите кон нив.

Дијагностика

Педијатар или педијатриски ревматолог знае како да се третираат ревматизам и како да го препознаат кај дете, врз основа на присуството на еден или повеќе карактеристични клинички синдроми кај пациентот. И покрај ова, целиот дијапазон на активности е вклучен во дијагностицирањето на болеста.

Прво на сите, лекарот мора независно:

 • да се проучува историјата на болеста - да се утврди фактот на претходна стрептококната инфекција;
 • да ја соберат и анализираат животната историја на пациентот - да ги идентификуваат предиспонирачките фактори кои би можеле да ги зголемат шансите за развој на таква болест;
 • внимателно да го испита пациентот - ова треба да вклучува проценка на состојбата на кожата и моторните функции, мерење на температура и отчукувања на срцето;
 • прашајте го пациентот или неговите родители во детали за да го одредите интензитетот на симптомите, што ќе овозможи да се утврди природата на текот на воспалението.

Лабораториската дијагноза на ревматизам кај децата се состои од:

 • општа клиничка анализа на крв;
 • крвна биохемија;
 • имунолошки тестови;
 • серолошки тестови;
 • PCR.

Меѓу инструменталните процедури, највредните се:

 • радиографија на градната коска;
 • фонокардиографија;
 • ЕКГ и ехокардиографија.
ЕКГ за деца

Ревматизмот кај дете треба да се разликува од:

Третман

Елиминацијата на таквата болест се изведува само со помош на конзервативни методи.

Почетната фаза на третман на ревматизам кај деца трае околу 1,5 месеци и вклучува:

 • строг одмор во кревет;
 • постепено проширување на физичката активност;
 • респираторно физичко образование;
 • поштеда диета;
 • текот на терапија за вежбање;
 • антибиотици, НСАИЛ, антиалергиски лекови, диуретици, имуномодулатори, срцеви лекови.

Честопати на пациентите им е потребен процес на нега за ревматизам, што е соодветна грижа за детето.

Вториот чекор во лекувањето на болеста е со цел рехабилитација на пациентот, што е тримесечен престој во санаториум. Таа, исто така, бара употреба на лекови, но во половина од дозата. Ова е дополнето со терапија за вежбање за ревматизам, комплетна исхрана и витаминска терапија.

Третата фаза - набљудување на диспанзерите. Ова се изведува за рано откривање на повторување на болеста и спречување на развој на компликации. На индивидуална основа, се решава прашањето за можноста за продолжување на студиите. Севкупно, третманот на ревматизам кај децата може да се одложи за неколку години.

Покрај тоа, сите пациенти треба да следат нежна исхрана, чии правила вклучуваат:

 • целата храна мора да биде лесно сварлива;
 • Збогатување на менито со протеини и витамини;
 • големи количини овошје и зеленчук;
 • ингестија на големи количини на течност;
 • исклучување на производи кои тешко се вари;
 • намалување на дневните количини на сол до 5 грама;
 • ограничена потрошувачка на јаглехидрати и слатки;
 • чести и фракционирани дози на храна.

Сите препораки во врска со исхраната ги дава лекарот што посетува.

Можни компликации

Во оние ситуации каде што знаците на ревматизам кај децата не се забележани, а третманот е целосно отсутен, постои висок ризик од формирање на такви компликации:

Превенција и прогноза

Примарните превентивни препораки се насочени кон спречување на развојот на оваа болест и вклучуваат:

 • спречување на инфекција со стрептококна инфекција;
 • стврднување и други методи за зајакнување на имунитетот;
 • борбата против хроничните инфективни процеси;
 • здрава и избалансирана исхрана;
 • избегнување на физичка и емоционална препрека;
 • останете доволно време на свеж воздух;
 • отфрлање на лоши навики - за адолесценти;
 • редовно испитување од страна на педијатар.

Превенција на компликации вклучува воведување на пеницилин во период од три години - дозата треба да соодветствува на возрасната категорија на пациентот, како и годишен (5 години) третман со санаториум.

Прогнозата на оваа болест е релативно поволна - срцевата болест се формира само кај секој петти пациент. Смртта од срцева слабост изнесува 0,4%. Во принцип, исходот на болеста е диктиран од времето на почетокот на терапијата и нејзината адекватноста.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате реума кај децата и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: педијатар , ревматолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Астено-невротичен синдром (појавување симптоми: 7 од 17)

Астено-невротичен синдром (син Астенија, астеничен синдром, синдром на хроничен замор, невропсихијатриска слабост) е бавно прогресивно психопатолошко нарушување кое се јавува кај возрасни и деца. Без навремено лекување води кон депресивна состојба.

...
Јувенилен ревматоиден артритис (појавување симптоми: 6 од 17)

Малолепен ревматоиден артритис е системска автоимуна болест која ги зафаќа децата на возраст под шестнаесет години. Девојчињата се болни неколку пати почесто од момчињата. Автоимуната природа на болеста сугерира дека телото, од непознати фактори, почнува да ги препознава сопствените клетки како патолошки и активно произведува антитела против нив. Тоа е системско, бидејќи не само зглобовите, туку и неколку внатрешни органи и системи се вклучени во болеста за болест.

...
Пневмоцистична пневмонија (појавување симптоми: 6 од 17)

Pneumocystis пневмонија или пневмоцистоза - е воспалителна лезија на белите дробови предизвикани од влијанието на патогенот. Главната група на ризици се доенчињата и лицата со имунодефициенција. Патолошки агенс може да навлезе во човечкото тело на неколку начини, но најчесто инфекцијата се врши со капки во воздухот. Покрај тоа, лекарите знаат многу предиспонирачки фактори кои ја зголемуваат веројатноста за развој на таква болест.

...
Хипертензија (појавување на симптоми: 5 од 17)

Што е хипертензија? Ова е болест која се карактеризира со показатели за крвен притисок над ознаката 140 mmHg. ул. Во овој случај, пациентот ќе доживее главоболки, вртоглавица и гадење. Елиминирање на сите симптоми може да биде само специјално избрана терапија.

...
Бруцелоза (појавување симптоми: 5 од 17)

Зоонотична инфективна болест, чија површина е главно кардиоваскуларна, мускулно-скелетни, репродуктивни и нервни системи на една личност, се нарекува бруцелоза. Микроорганизмите на оваа болест биле идентификувани во далечната 1886 година, а откривачот на болеста е англискиот научник Брус Бруцелоза.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

педијатар зема
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
зема ревматологот
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, транс. Расковой, д. 14/22
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .