Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Вроден сифилис: симптоми и третман

Вроден сифилис - главните симптоми:

Вроден сифилис е форма на болеста која се пренесува од заразена мајка на дете за време на бременоста или на трудот. Треба да се напомене дека вродената форма на болеста кај детето не се појавува веднаш по раѓањето - првите симптоми може да се појават и во период од една година и веќе во адолесценција.

Дијагнозата на болеста се базира на спроведување на физички преглед, собирање на анамнеза и спроведување на лабораториски и инструментални методи на истражување. Третманот е обично конзервативен и вклучува терапија со лекови, усогласеност со општите препораки на лекарот.

Според меѓународната класификација на болестите на десеттата ревизија, конгениталниот сифилис припаѓа на делот "Секоја рана сифилитична лезија на вродена природа" и има посебно значење. Така, кодот на МКБ 10-А50.

Прогнозата ќе зависи од формата на сифилисот и од навременоста на почетокот на терапевтските мерки. Сеопфатен третман започнал до шест месеци, дава позитивни резултати, исто така, речиси целосно се исклучени компликации.

Етиологија

Во овој случај, постои само еден етиолошки фактор за развој на таква болест кај дете-инфекција на мајката. Треба да се напомене дека ако една бремена жена ја има болеста дијагностицирана во раната бременост, тогаш, доколку се започнати антисифилитички мерки, шансите за раѓање на здраво бебе ќе се зголемат значително. Ова се должи на фактот дека инфекцијата почнува да влијае на внатрешните органи на детето само од 5-6 месеци од развојот на фетусот.

Ризикот од веќе заразено дете значително се зголемува кај жени со секундарна форма на овој СПБ. Покрај тоа, следниве фактори значително го зголемуваат ризикот од развој на конгенитален сифилис кај деца:

 • бременост кај жени кои воопшто не се третирани;
 • во случај третманот да не заврши целосно (што значи дека контролната дијагноза има задоволителни резултати);
 • ако терапевтските интервенции биле завршени еден месец пред почетокот на трудот;
 • со сомнителни резултати од серолошката дијагноза.

Треба да се напомене дека новороденото дете е инфектор, особено ако има кожни манифестации на оваа болест. Ако мајката спаѓа во групата на предиспонирачки фактори, тогаш е потребен превентивен третман на детето.

Механизмот на интраутерина инфекција со сифилис

Класификација

Во зависност од клиничките индикатори и сериозноста на болеста кај венерологијата, се разликуваат следниве форми на конгенитален сифилис:

 • фетален сифилис;
 • рано вроден сифилис;
 • доцен вроден сифилис;
 • латентен сифилис.

Покрај тоа, во некои случаи, може да се користи нешто поедноставена класификација, што подразбира поделба на патолошкиот процес во овие три форми:

 • рано вроден сифилис со симптоми кај деца до две години;
 • рано вроден латентен сифилис кај деца под две години (што значи отсуство на клинички знаци, и надворешно и за време на серолошки тестови);
 • неодредена форма на болеста.

Треба да се забележи дека најпозитивните прогнози се забележани кај случаи на рана вродена сифилис, бидејќи манифестацијата на клиничката слика овозможува да се дијагностицира болеста во тек и да започне третманот, со што значително се зголемуваат шансите за целосно оздравување на бебето.

Симптоматологија

Времето на почетокот на првите симптоми и нивниот интензитет ќе зависи од формата на болеста и возраста на детето. Значи, раната форма на конгенитален сифилис ќе се карактеризира со следниве симптоми:

 • показателите за висината и тежината се многу различни од физиолошките норми;
 • визуелно оштетување што ќе се види само во дијагностичкиот преглед на бебето;
 • ринитис . Во овој случај, може да биде сува (односно, постои назална конгестија, без празнење) или катаракта (слузница, понекогаш гнојна);
 • изрази на мукозните мембрани на носот и устата, понекогаш крварат.

Покрај тоа, се појавуваат и симптоми во врска со функционирањето на нервниот систем и внатрешните органи. Во овој контекст, знаците на почетокот на вроден сифилис ќе се карактеризираат на следниов начин:

 • хипертонус;
 • беспрекорен плач;
 • грчеви на грчеви;
 • прекршување на спиењето и будењето;
 • повраќање, без очигледна причина;
 • честа и обилна регургитација;
 • знаци на хидроцефалус може да се детектираат за време на КТ или МРИ на мозокот.

Покрај тоа, со оваа форма на болеста може да има такви сигурни знаци на болеста:

 • осип на кожата во вид на папули. Најчесто се локализира во областа на задникот, нозете, дланките и околу устата;
 • зголемен црн дроб и слезината;
 • дентална дистрофија - кафеави заби, шупливи во форма на полумесечина;
 • развој на паренхимски кератитис - од раѓање едно око може да биде засегната, учеството во патологијата на вториот орган на визија се јавува од 6-10 месеци.

Треба да се забележи дека сите сигурни знаци на болест во исто време се исклучително ретки.

Што се однесува до доцната форма на конгенитален сифилис, тогаш, како по правило, се манифестира како компликација по раната форма на болеста. Знаците на доцниот вроден сифилис се карактеризираат на следниов начин:

 • детето е далеку зад психолошкиот и физичкиот развој;
 • козметички дефекти на лицето;
 • деформација на зглобовите на долните екстремитети;
 • оштетување на рожницата на окото, што ќе биде придружено со зголемено кинење и фотофобија;
 • воспаление на лавиринтот на внатрешното уво, кое ќе биде придружено со намалување на слухот, болка во ушниот канал. Најчесто тоа е двонасочен процес;
 • нарушена меморија и когнитивни способности;
 • развојот на психолошките отстапувања;
 • главоболки.

Покрај тоа, со конгенитален сифилис, ризикот од сериозни компликации кои се опасни по живот се зголемува значително. На позадината на тековните манифестации на клиничката слика, пациентот може да има хеморагичен мозочен удар и парализа.

Симптоми на конгенитален сифилис

Дијагностика

Поради фактот дека во некои форми на заболување, манифестациите на клиничката слика се малку неспецифични (на пример, сифилисот во усната шуплина првично е сличен со стоматитис ), потребна е комплексна дијагноза за да се утврди точна дијагноза.

Прво, бебето го испитува неонатолог и дерматолог, се открива личната историја на мајката, се изучува историјата на родителите. Понатамошна програма за дијагностички мерки може да го содржи следново:

 • серолошки тестови;
 • пункција на цереброспиналната течност;
 • Ултразвук и оптичка томографија на мрежницата;
 • офталмоскопија;
 • испитување од отоларинголог и отоскопија;
 • вестибулометрија;
 • аудиометрија;
 • КТ и МРИ;
 • Ултразвук на абдоминалните органи;
 • ЕКГ и ЕХО;
 • општ клинички тест за крв;
 • сеопфатна биохемиска анализа на крв;
 • Ултразвук на бубрезите;
 • радиографија на белите дробови.
Како е Х-зраци на белите дробови дете

Во принцип, за време на дијагнозата, можеби ќе треба да се консултирате (и кога ќе ја потврдите дијагнозата и третманот) со специјалистите:

 • отоларинголог;
 • офталмолог;
 • невролог;
 • ортопед;
 • нефролог;
 • пулмолог;
 • дерматовенеролог.

Програмата за третман ќе биде рана и доцниот конгенитален сифилис ќе зависи од севкупната клиничка слика, фазата на развој на болеста.

Третман

Третманот на конгенитален сифилис се базира на терапија со антибиотици. Во овој случај, најефективни се следниве лекови:

 • пеницилини;
 • деривати на тетрациклини;
 • еритромицин;
 • цефалоспорин.

Покрај тоа, терапијата со лекови може да ги вклучува следните лекови:

 • препарати од бизмут;
 • имуномодулатори;
 • биогени стимуланси;
 • витамински и минерални комплекси.

Може да се препише и пиротерапија.

Пиротерапија

Во овој случај, не се користат општите методи на третман. Лекарот може исто така да даде општи препораки за грижата за детето и да препише посебна храна, но овие точки се чисто индивидуални.

Прогноза

Ако третманот се започне на првите манифестации на клиничката слика, прогнозата е доста поволна. Комплетното опоравување на детето е забележано во случаи кога специфичната терапија започнала пред 6 месеци. Во спротивен случај, постои висок ризик од не само компликации, туку и смрт.

Ако болеста е дијагностицирана кај жена во рана бременост, тогаш ова може да се смета како медицински показател за прекин на прекинот. Покрај тоа, треба да обрнете внимание на фактот дека на почетокот на третманот со истите услови на бременост, шансите за здраво бебе се значително зголемени.

Можни компликации

Недостатокот на третман или доцна форма на болеста е полн со развој на сериозни компликации, вклучувајќи и такви болести:

Покрај тоа, детето може да заостанува далеку зад себе и во физичкиот и психичкиот развој. Деформација на зглобовите, козметички дефекти на лицето не се исклучуваат. Можно е да се спречи развојот на такви сериозни последици доколку се преземат превентивни мерки за спречување на болеста.

Превенција

Во овој случај, мерките за спречување на конгенитален сифилис се однесуваат само на родителите на бебето, односно на неговата мајка. Ако жената има историја на таква болест, тогаш треба да се планира концепција за дете, пред што е неопходно да се спроведе сеопфатен преглед.

Општо земено, спречувањето на вроден сифилис се состои од следниве препораки:

 • исклучување на секојдневен секс без кондом;
 • употреба на бариерни методи на контрацепција;
 • превентивен преглед од страна на лекарите;
 • во дијагнозата на СПБ, навремено и целосно лекување.

Покрај тоа, треба да се разбере дека ако една таква болест е дијагностицирана кај еден од партнерите, испитувањето и третманот, доколку е потребно, исто така се бара од втората.

Сексуалните партнери се земаат предвид за последните три месеци, и кога овој СПБ се повторува во текот на минатата година. Спречувањето на оваа болест е многу полесно отколку елиминирање на нејзините последици.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате вроден сифилис и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: неонатолог , дерматовенеролог , педијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Тококароза (појавување симптоми: 6 од 20)

Токсокорозата е честа зоонозна болест (хелминтијаза), која се развива против позадината на ларвите на токсокара кои влегуваат во човечкото тело. Таа е широко распространета кај граѓаните на Африка, Русија и Англија, често влијае врз возрасните, но најчесто се јавува кај деца на возраст под 4 години. Преваленцата на болеста во региони од различни земји не е разјаснета, бидејќи не е предмет на задолжителна регистрација, но лекарите веруваат дека луѓето едноставно не се свесни за симптомите на токсокаријаза кај луѓето, па затоа не знаат дека паразитите живеат во нивните тела.

...
Болест на јаворов сируп (појавување симптоми: 6 од 20)

Болест на јаворозен сируп (син леуциноза, уринарна болест со мирис на јаворозен сируп) - патолошки процес во кој телото не може правилно да ги раздвои три амино киселини (леуцин, изолеуцин и валин). Како резултат на тоа, нарушен е природниот метаболички процес, а амино киселините со разгранети синџири и кето киселини се акумулираат во телото на детето. И првиот и вториот е токсичен производ што негативно влијае на здравјето на бебето.

...
Сепса на новороденчиња (појавување симптоми: 6 од 20)

Сепсата на новороденчиња е заразна болест во тешка форма, што е предизвикана од изложеност на патогени микроорганизми. Оваа болест често доведува до смрт, бидејќи имунолошкиот систем на новороденчето не е во состојба да издржи генерализирана инфекција.

...
Хемолитичка болест на новороденчето (појавување симптоми: 6 од 20)

Хемолитичката болест на новороденчето (ХДН) е патолошки процес кој потекнува од матката. Во овој случај, постои одредена опозиција на два имунолошки системи - крвта на мајката е некомпатибилна со крвта на фетусот. Ова води кон фактот дека телото на една бремена жена почнува да ги перцепира црвените крвни клетки на бебето како странски организми и затоа започнува со производство на антитела. Побудувачкиот фактор за развој на овој тип на болест е Rh-конфликт - ако е позитивен за мајката и негативен за детето.

...
Скапхоцефалија (појавување симптоми: 6 од 20)

Скапхочефалијата (сагиттална кранија-стеноза) е патологија на формирање на обликот на черепот, во која се забележува предвремена растење на една или повеќе конци на черепот. Главниот патолошки процес е краниостеноза, скапхоцефалија само нејзините најчести подвидови.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

неонатолог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
дерматовенеролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .