Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Аритмија кај деца: симптоми и третман

Аритмија кај децата - главните симптоми:

Аритмијата кај децата е различна етиологија на нарушувања на срцевиот ритам, која се карактеризира со промена на фреквенцијата, регуларноста и редоследот на срцеви контракции. Однадвор, аритмијата кај децата се манифестира во форма на неспецифична клиничка слика, што всушност доведува до задоцнета дијагноза.

Што се однесува до ограничувањата на возраста, може да се манифестира на било која возраст, но најчесто се дијагностицира кај деца од следните старосни групи:

 • период до една година;
 • 4-5 години;
 • 7-8 години;
 • 12-14 години.

Поради фактот што аритмијата кај децата надворешно практично не се манифестира во форма на специфична клиничка слика, се препорачува систематски да го посетуваат педијатрискиот кардиолог за рутинско испитување.

Етиологија

Причините за аритмија кај децата се поделени во три етиолошки групи:

 • мешани
 • срцева;
 • екстракардијак.

На кардијалната група на етиолошки фактори треба да спаѓаат:

Екстракардијалните етиолошки фактори вклучуваат следново:

 • недоносеноста на фетусот;
 • фетална хипотрофија;
 • ендокрини заболувања;
 • функционални нарушувања на нервниот систем;
 • стресни состојби, тешка нервна напнатост;
 • васкуларна дистонија ;
 • болести на хематопоетскиот систем.

Што се однесува до мешаните етиолошки фактори, тука се следниве:

 • прекумерна вежба;
 • прекумерна подложност на психолошки фактори;
 • органски лезии на срцето.

Покрај тоа, тешките заразни или вирусни заболувања претходно пренесени може да доведат до развој на аритмии кај деца. Овие предиспонирачки фактори се:

Треба да се напомене дека синусната аритмија на срцето кај детето може да биде функционална во природата, што само по себе не е болест и може да помине со текот на времето. Сепак, ова не значи дека не е потребна консултација со кардиолог. Во секој случај, детето треба да се прегледа од лекар и да се утврди природата на таквата повреда.

Класификација

Аритмии кај деца се разликуваат по неколку знаци. Значи, според патолошките промени во работата на миокардот, се разликуваат следниве групи:

 • ексцитабилност;
 • автоматизам;
 • спроводливост комбинации на два погоре фактори.

Аритмијата, која е предизвикана од повреда на миокардна ексцитабилност, пак, е поделена на:

Нарушувањето на спроводливоста во работата на миокардот се од следниве видови:

 • интравентрикуларен;
 • интрааријална;
 • синоатријален;
 • атриовентрикуларен.

Што се однесува до клиничката слика, во овој случај постојат само две форми на патолошкиот процес:

 • клинички незначителен - овој тип на функционална аритмија кај детето не се однесува на патолошки процеси, не влијае на неговото здравје и е симптоматски, поминува со возраста;
 • клинички значаен - овој тип на синусна аритмија е последица на еден или друг етиолошки фактор. Бидете сигурни дека ќе треба комплексен третман.

Според тежината на патолошкиот процес, се разликуваат такви форми:

 • блага аритмија;
 • тешка синусна аритмија кај деца;
 • блага синусна аритмија кај дете.

За да се одреди точно која форма на патологија се случува, само кардиолог може, врз основа на кој ќе се препише третманот.

Симптоматологија

Во околу 40% од случаите, срцевите аритмии кај децата се дијагностицираат случајно - при клинички преглед или профилактички преглед. Затоа, навремената дијагноза на патолошкиот процес е поверојатно во случај рутинската инспекција да се врши систематски.

Генерално, тешката аритмија кај дете под една година се карактеризира со следниве клинички карактеристики:

 • Подесувањата понекогаш стануваат сини или бледи;
 • недостаток на здив;
 • слаба состојба, вклучително и во однос на исхраната;
 • напади на плачење и вознемиреност;
 • неспокоен сон во текот на ноќта, детето често се буди без очигледна причина;
 • не добива тежина;
 • одбива храна.

Што се однесува до постарите деца, нивната умерена аритмија може да биде асимптоматска за долго време. Тешката аритмија ќе се карактеризира со следните клинички карактеристики:

 • несвестица и честа вртоглавица;
 • замор дури и со мал физички напор;
 • речиси комплетен недостаток на физичка активност;
 • чувство на непријатност во градите;
 • хипотензија;
 • растечка слабост.

Поради фактот што детето е далеку од секогаш способно јасно и навремено да раскажува за симптомите што го нарушуваат, самите родители треба да бидат внимателни на благосостојбата и однесувањето на детето и да се консултираат со лекар на првите предупредувачки знаци. Независно споредете ги симптомите и третманот не може да биде, тоа може да доведе до крајно негативни последици.

Дијагностика

Срцеви ритми

За да се утврдат причините за синусната аритмија кај дете со изразен или умерен тип, лекарот мора да спроведе темелна дијагноза, која ги вклучува следните првични мерки:

 • физички преглед на пациентот, кој се врши со родителите;
 • појаснување на личната и семејна историја;
 • појаснување на севкупната клиничка слика.

Дополнително, се спроведуваат следните инструментални методи за испитување:

 • електрокардиограм;
 • дневен мониторинг на срцевите отчукувања;
 • ехокардиографија;
 • електроенцефалограм;
 • радиографија на цервикалниот 'рбет;
 • фармаколошки тестови.

Во однос на лабораториски дијагностички методи, во овој случај тие не претставуваат дијагностичка вредност, и затоа се изведуваат само со посебна потреба.

Треба да се напомене дека покрај консултација со педијатар и кардиолог, може да биде неопходно да се консултира невролог за да се утврди причината за респираторната аритмија кај децата.

Третман

Во овој случај, третманот може да биде конзервативен и радикален, во зависност од утврдениот етиолошки фактор. Ако операцијата не е потребна, третманот се спроведува на амбулантско ниво.

Во функционалната форма на не-клиничка аритмија, третманот со лекови не се користи, докторот го одредува најоптималниот дневен режим за детето, затоа може да се дадат препораки за исхрана, вежбање и дневни рутини.

Третманот со лекови може да вклучува земање такви лекови:

 • магнезиум Б6;
 • палангин;
 • верапамил;
 • Реббоксин.

Ова е само примерна листа на лекови што лекарот може да ги пропише, не можете да ги користите сами, дури и ако симптомите на болеста се изречени, тоа е невозможно. Времетраење, начин на употреба и дозирање на лекот пропишан строго од лекарот кој го посетува. Народни лекови, во овој случај, се несоодветни.

Што се однесува до предвидување на оваа повреда, сè ќе зависи од етиолошкиот фактор, форма на аритмија и навременоста на почетокот на терапевтските мерки. Во принцип, со соодветен третман, развојот на компликации може да се избегне. Екстремно негативна прогноза ќе биде ако аритмијата се развива на позадината на органско оштетување на срцето.

Превенција

Спречувањето на таквата повреда во функционирањето на детскиот кардиоваскуларен систем се состои од следниве препораки:

 • за време на бременоста, неопходно е да се исклучи неврозата, стресот , алкохолот и пушењето;
 • превенција на оние болести кои се вклучени во етиолошката листа, вклучително и во однос на предиспонирачките фактори;
 • Редовни рутински прегледи со педијатар и кардиолог.

Особено внимателно е неопходно да се набљудуваат превентивните препораки за родителите на оние деца кои имаат предиспозиција за такви болести.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате аритмија кај децата и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: педијатар , кардиолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Анемија кај деца (појавување на симптоми: 9 од 17)

Анемија кај деца е синдром кој се карактеризира со намалување на нивото на хемоглобин и концентрацијата на црвените крвни клетки во крвта. Најчесто, патологијата се дијагностицира кај деца до три години. Постојат голем број на предиспонирачки фактори кои можат да влијаат на развојот на таквата болест. Ова може да влијае на надворешните и на внатрешните фактори. Покрај тоа, не ја исклучува можноста за влијание на несоодветната бременост.

...
Синус тахикардија (појавување симптоми: 8 од 17)

Синус тахикардија - е болест во која се зголемува фреквенцијата на срцевиот ритам, што се јавува во позадината на активната работа на синусниот јазол. Слична состојба е карактеристична и за возрасните и за децата. Широк спектар на предиспонирачки фактори кои не се секогаш поврзани со текот на која било друга болест може да бидат причина за развој на таквото пореметување. Изворот исто така може да биде силен стрес или прекумерно вежбање.

...
Пернициозна анемија (појавување симптоми: 7 од 17)

Пернициозна анемија (синдром Адисон-Бимер, Б12 дефицитарна анемија, малигна анемија, мегалобластна анемија) е патологија на хематопоетскиот систем кој се јавува во позадина на значителен недостаток на витамин Б12 во телото или поради проблеми со сварливоста на оваа компонента. Вреди да се одбележи дека болеста може да се случи околу 5 години по завршувањето на внесувањето на таква компонента во телото.

...
Хиповолемија (појавување симптоми: 7 од 17)

Хиповолемија е патологија која се карактеризира со намалување на обемот на циркулирачка крв во човечкото тело. Таа укажува на развојот на сите патолошки процеси. Оваа состојба е опасна по живот, така што е потребна итна медицинска помош. Може да се појави кај секое лице, без оглед на полот и возраста.

...
Атријален септален дефект (појавување на симптоми: 7 од 17)

Атријалниот септален дефект е кардиолошка патологија на конгенитална природа, на која се формира отворена комуникација помеѓу левиот и десниот атриум. Со оваа патологија во септумот се формираат една или повеќе дупки, со што се дели левата и десната празнина. Ова води кон патолошки исцедок на крв, оштетена срцева и системска хемодинамика.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

педијатар зема
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д.8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
кардиолог зема
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .