Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Гломерулонефритис кај деца: симптоми и третман

Гломерулонефритис кај деца - главни симптоми:

Гломерулонефритис кај деца е инфективно-алергиска патологија во која воспалителниот процес е локализиран во бубрежните гломерули. Меѓу специјалистите од областа на педијатријата се смета за најчестата стекната детска болест.

Најчесто болеста се развива поради пенетрација на патолошки микроорганизми во детскиот организам. Сепак, развојот на воспаление може да биде засегнат од системски заболувања, труење со токсични супстанции и каснувања на отровни инсекти.

Има толку многу клинички манифестации дека тие се поделени во неколку големи групи. Основата на симптомите се уринарниот синдром, тешка главоболка, оток и зголемување на крвниот тон.

Со воспоставувањето на точна дијагноза не се јавуваат проблеми, поради специфични карактеристики, лабораториски параметри и широк спектар на инструментални испитувања.

Третманот на гломерулонефритис кај деца вклучува цела низа конзервативни методи, меѓу кои посебно место му се дава на физикалната терапија. Хируршката интервенција во овој случај се користи исклучително ретко.

Во Меѓународната класификација на болести, слична патологија има неколку шифри, кои се диктирани од неговиот тип. Така, ICD-10 кодот со акутна форма ќе биде - N 00, со брзо прогресивен курс - N 01, во случаи на хронична варијанта на курсот - N 03.

Етиологија

Во повеќето случаи, изворот на гломерулонефритис кај деца се такви патогени:

Причини за гломерулонефритис кај деца, кои немаат заразна, но алергиска основа:

 • каснувања на отровни инсекти или змии;
 • странски протеини;
 • преголема доза на лекови;
 • труење со хемикалии, имено жива или олово;
 • администрација на вакцини или серуми;
 • полен на растенија.

Покрај тоа, следните фактори можат да влијаат на развојот на воспалението во гломерулите:

Мора да се има на ум дека во некои случаи не е можно да се открие што станало провокатор на гломерулонефритис кај дете.

Механизмот на развој на гломерулонефритис

Главната група за ризик ги опфаќа децата од предучилишна возраст и возрасни категории во основно училиште, поретко се дијагностицира болеста кај бебињата од првите 2 години од животот. Вреди да се одбележи дека момчињата страдаат од болеста неколку пати почесто од девојчињата.

Класификација

Во зависност од текот на патологијата е поделена на:

 • акутен гломерулонефритис кај деца - е таков, ако се јавува за прв пат. Има остри почетоци и може да заврши или со целосно опоравување или со транзиција кон слаба струја;
 • субакутен гломерулонефритис - исто така наречен брзо прогресивен или малигнен. Се карактеризира со отпорност на терапија, чест развој на последици, а исто така честопати доведува до смрт на детето;
 • хроничен гломерулонефритис кај деца - оваа дијагноза се прави во отсуство на третман за акутна варијанта на текот на воспалението.

Одделно, вреди да се потенцира постстрептококен гломерулонефритис кај децата - во овој случај, односот на развојот на оваа болест со претходно пренесената патологија на стрептококната природа е целосно докажана.

Според механизмот на развој на воспалителниот процес во гломерулите на бубрегот е:

 • примарно - дејствува како независна болест;
 • секундарна - е компликација на други болести.

Во зависност од преваленцата на патологијата постои:

 • дифузен гломерулонефритис кај деца;
 • фокален гломерулонефритис.

Според локализацијата на воспалението, болеста се јавува во следниве форми:

 • интракапиларен - лезијата се наоѓа директно во васкуларниот гломерулус;
 • екстракапиларниот - изворот се става во шуплината на гломерулозната капсула.

Во зависност од природата на воспалителниот процес, гломерулонефритисот може да биде:

 • ексудативен;
 • пролиферативен;
 • мешани

Форми на болеста во клиничката слика:

 • хематурен - присуството на крвни нечистотии во урината доаѓа до израз, а зголемувањето на крвниот притисок не се појавува веднаш;
 • нефротски - гломерулонефритис со нефротски синдром се карактеризира со појава на тежок едем;
 • хипертоничен - постои силен израз на зголемен тон на крв и слаба манифестација на други знаци;
 • мешани - не е можно да се издвои водечката клиничка манифестација;
 • латентни - во такви ситуации, симптомите може да бидат целосно отсутни, а промените во благосостојбата за полошо практично не се забележуваат. Многу често, дијагнозата се поставува врз основа на промени во лабораториските параметри.

Симптоматологија

Со развојот на вирусен гломерулонефритис кај деца, препорачливо е да се напомене за времетраењето на периодот на инкубација, кој е од две до три недели. Ако болеста е од различна природа, времето на инкубација не може да се одреди.

Знаците на оваа болест се поделени во две големи групи - општи и специфични. Првата категорија вклучува:

 • општа слабост и летаргија;
 • брз замор и намалување на ефикасноста на децата;
 • напади на гадење кои завршуваат со повраќање;
 • главоболки со различен интензитет;
 • зголемување на температурата;
 • болка во болка и непријатност во лумбалниот регион.
Главните знаци на гломерулонефритис

Акутниот дифузен гломерулонефритис или фокална форма на воспаление ги има следните специфични клинички манифестации:

 • задушеност со различна тежина - забележана кај 90% од пациентите. Може да бидат присутни само отекување на очните капаци наутро или тешко отекување на долните екстремитети и лице. Со тешка варијанта на курсот, абдоминалниот оток се јавува, на пример, во плевралната празнина или во перитонеумот;
 • зголемување на крвниот притисок на 160 до 110 милиметри жива, поретко се зголемува на 180 до 120 mm Hg. v.;
 • уринарен синдром - тие зборуваат за тоа ако има промена во сенката на урината и намалување на фреквенцијата на потреба за уринирање.

CGN кај деца е доста ретка, што е предизвикано од раниот третман на родителите на пациентот за квалификувана помош. Сепак, хроничните знаци на хроничен гломерулонефритис вклучуваат:

 • слабост;
 • вртоглавица;
 • постојана жед;
 • дневна поспаност;
 • мал едем, нивното целосно отсуство почесто се забележува;
 • прогресија на артериска хипертензија;
 • главоболки;
 • намалена визуелна острина;
 • благ уринарен синдром.

Дијагностика

Наспроти позадината на фактот дека болеста има специфични симптоми, педијатар или педијатриски нефролог ќе можат да ја направат точната дијагноза веќе во фазата на првично испитување на мал пациент. Сепак, за да се потврди сомневањето на лекарот и да се идентификува сериозноста на оштетувањето на бубрезите, потребни се разни инструментални и лабораториски испитувања.

Прво, лекарот треба:

 • запознајте се со историјата на случајот на не само пациентот, туку и неговите блиски роднини - ова може да укаже на секундарната природа на патологијата;
 • собира и анализира животна историја;
 • да спроведе темелен физички преглед - да го процени степенот на оток. Ова исто така вклучува мерење на крвниот притисок;
 • прашајте го пациентот или неговите родители во детали - ова е неопходно за да се утврди интензитетот на сериозноста и за прв пат да се појават симптомите.

Лабораториската дијагноза на гломерулонефритис кај децата е насочена кон имплементација на:

 • општа и биохемиска анализа на крв;
 • анализа на урината од Нечипоренко или Зимницкий;
 • имунолошка анализа на серумот.

Инструменталните испитувања се ограничени на имплементација на:

 • биопсија на бубрезите;
 • Ултразвук на засегнатиот орган.
Биопсија на бубрегот под контрола на ултразвук

Покрај тоа, може да се бараат дополнителни консултации за такви специјалисти:

 • офталмолог;
 • стоматолог;
 • специјалист за заразни болести;
 • отоларинголог;
 • ревматолог;
 • кардиолог;
 • уролог;
 • генетичар.

Третман

Детскиот гломерулонефритис може да се третира со помош на такви конзервативни методи:

 • земање дрога;
 • придржување кон исхраната во исхраната;
 • строг одмор во кревет, до целосно закрепнување;
 • терапија за вежбање за гломерулонефритис - сет од вежби се доделуваат поединечно за секој пациент.

Третман на лекови за акутен гломерулонефрит кај деца вклучува:

 • диуретици;
 • антибиотици;
 • лекови за намалување на крвниот притисок;
 • цитостатици;
 • хормонални супстанции;
 • лекови за намалување на вискозитетот и подобрување на коагулацијата на крвта;
 • витаминска терапија.

Исто така, исхраната на детето за гломерулонефритис не е најмалку - сите пациенти се покажаа дека ги следат правилата на трпезата 7, чија основна цел е:

 • ограничување на течности - дозволено е да пијат не повеќе од 600 милилитри дневно;
 • намален внес на протеини;
 • исклучување од исхраната на сол.

Во акутниот дифузен гломерулонефрит често се прибегнуваат кон:

 • постапка на хемодијализа;
 • хирургија - хирургија вклучува трансплантација на донаторски орган.

Можни компликации

Освен фактот дека хроничното воспаление во гломерулите на самиот бубрег е последица на недостатокот на терапија за акутната форма на болеста, компликациите на болеста, исто така, може да бидат:

Превенција и прогноза

За да се спречи развојот на гломерулонефритис кај деца, потребно е:

 • избегнување на хипотермија или прегревање на телото;
 • ограничување на внесувањето сол;
 • навремено лекување на сите инфекции и алергии;
 • давајќи им на родителите редовно испитување на децата кај педијатарот.

Во најголем дел од ситуациите, прогнозата на болеста е поволна - гломерулонефритисот завршува со целосно закрепнување. Хронизирање на воспаление или развој на други компликации е исклучително ретко. Фаталниот исход се јавува само кај 2% од случаите.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате гломерулонефритис кај деца и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: педијатар , нефролог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Нефритичен синдром (појавување симптоми: 9 од 20)

Нефритичниот синдром е патолошка состојба која се карактеризира со воспаление на гломерулите на бубрегот со знаци на азотемија. Овој процес обично продолжува против позадината на тешка хематурија, протеинурија. Како резултат на тоа, задржувањето на сол и течност се јавува во човечкото тело.

...
Еммоидитис (појавување симптоми: 8 од 20)

Етмоид синузитис или акутен етмоидитис е болест која се карактеризира со воспаление на мукозниот епител, кој се наоѓа во клетките на етмоидната коска. Значењето на овој поим е непознато за многу малку луѓе (најчесто постои синузитис или синузитис на слухот), но самата патологија е многу честа. Поради оваа причина потребно е да се знае што е еммоидитис, симптоми и третман. Патологијата е доста опасна, бидејќи фокусот на воспаление се наоѓа во близина на мозокот и гранката на тригеминалниот нерв, кој е одговорен за инервација на лицето. Етмоидален синузитис се јавува кај возрасни и деца.

...
Ишемичен колитис (појавување на симптоми: 8 од 20)

Ишемичниот колитис е болест која се карактеризира со исхемија (нарушена циркулација на крвта) на садовите од дебелото црево. Како резултат на развојот на патологијата, погодениот сегмент на цревата го губи потребното количество крв, така што нејзините функции постепено се нарушуваат.

...
Хипервитаминоза (појавување симптоми: 8 од 20)

Хипервитаминозата е болест која предизвикува голема количина на одреден витамин за да влезе во телото. Неодамна оваа патологија стана почеста, бидејќи употребата на витамински додатоци станува се попопуларна.

...
Треска од непознато потекло (појавување симптоми: 8 од 20)

Треска од непознато потекло (син LNG, хипертермија) е клинички случај во кој зголемената телесна температура е водечки или единствениот клинички знак. Таква состојба се вели кога вредностите се зачувани за 3 недели (за деца - подолго од 8 дена) или повеќе.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

педијатар зема
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д.8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
нефрологот го зема
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .