Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Анемија кај деца: симптоми и третман

Анемија кај децата - главните симптоми:

Анемија кај деца е синдром кој се карактеризира со намалување на нивото на хемоглобин и концентрацијата на црвените крвни клетки во крвта. Најчесто, патологијата се дијагностицира кај деца до три години. Постојат голем број на предиспонирачки фактори кои можат да влијаат на развојот на таквата болест. Ова може да влијае на надворешните и на внатрешните фактори. Покрај тоа, не ја исклучува можноста за влијание на несоодветната бременост.

Клиничката слика е прилично неспецифична, бидејќи вклучува брза заморливост на детето, бледило на кожата, зголемена брзина на срцето и вртоглавица.

Бидејќи анемијата спаѓа во категоријата крвни болести, лабораториските тестови ќе бидат основа на дијагностичките мерки. Покрај тоа, последното место во дијагнозата не е зафатено со податоците за физичкиот преглед.

Третманот на анемија кај децата, без оглед на тежината на болеста, се базира на конзервативни методи.

Во Меѓународната класификација на болестите на десеттата ревизија, оваа патологија има неколку значења кои се разликуваат во облик на нејзиниот тек. Дефицитот на железо и хипохромната анемија имаат код на МКБ-10 - Д 50, сидеропеничен - Д 50.1, пост-хеморагичен - Д 62. Ова исто така вклучува неодредена анемија - Д 50.9, како и други видови на болест - Д 50.8.

Етиологија

Специјалисти од областа на педијатријата забележуваат дека анемијата кај дете е исклучително честа патологија. Покрај тоа, возрасната категорија на пациентот игра значајна улога. Распространетост во зависност од возраста:

 • бебиња и бебиња до три години - 40%;
 • пубертет - 30%;
 • други возрасни категории на деца - 30%.

Честата преваленца на болеста е предизвикана од такви причини:

 • интензивен раст на телото на детето;
 • активност на таков процес како еритропоеза (еден вид на процес на формирање на крв);
 • прогресивно зголемување на бројот на ензимски елементи;
 • незрелост на хематопоетскиот апарат.

Анемија кај новороденчиња се формира на позадината на влијанието на антенаталните фактори кои влијаат на фетусот за време на неговиот пренатален развој. Со цел децата да имаат нормална крвна формација, во текот на бременоста нивното тело мора да прима и акумулира одредено количество железо добиено од мајката, односно приближно 300 милиграми.

Причини за анемија кај деца

Најинтензивниот процес на пренесување на железо од мајка на фетус е забележан во интервалот од 28 до 32 недели од периодот на носење на детето, но постојат неколку причини кои предизвикуваат повреда на таквата размена на железо. Тие вклучуваат:

По раѓањето на бебето, и надворешните и внатрешните негативни фактори можат да предизвикаат анемија кај деца со дефицит на железо.

Се презентираат ендогени причини за анемија:

Категоријата надворешни фактори кои детето страда од анемија вклучува:

 • недостаток на железо, протеини и витамини во исхраната;
 • неразумен трансфер на бебето на вештачко хранење;
 • претходно воведување на комплементарни храни;
 • присуство на вишок телесна тежина.

Покрај тоа, меѓу причините за анемија кај децата, вреди да се истакне редовната загуба на крв, која може да се појави во позадина:

 • назална хеморагија;
 • текот на хемофилија и други патологии на крв;
 • крварење во дигестивниот тракт;
 • претходни хируршки интервенции.

Главната ризична група со висока предиспозиција за фактот дека дефицитарната анемија кај децата ќе се развие вклучува мали деца кои имаат:

Имунохемолитична анемија може да резултира од:

Во формирањето на патологија, последното место не е окупирано од:

Класификација

Со механизмот на образование, болеста е поделена на:

 • примарно - ова треба да вклучува физиолошка анемија кај децата, што настана како резултат на генетска предиспозиција;
 • секундарно - во такви ситуации анемијата се развива против позадината на други патолошки процеси и негативни фактори.

Во согласност со патогенезата, постои таква класификација на анемија:

 • пост-хеморагичен по природа - поради загуба на крв, која може да биде акутна или хронична;
 • предизвикани од нарушен проток на хемопоеза;
 • предизвикани од уништување на црвените крвни клетки, како и доминација на процесот на уништување на крвта во текот на процесот на формирање на крв.

Видови на анемија кај деца, предизвикани од несоодветен проток на хемопоеза, е:

 • хипохромни или дефицит на железо;
 • sideroachrestichesky или железо-заситени;
 • мегалобластичен - ова вклучува Б12-дефицитарна анемија и фолна дефицитна анемија;
 • дизеритропоетична;
 • апластична или хипопластична анемија.

Сорти на анемија поврзани со зголемено уништување на црвени супстанции во крвта:

 • мембранопатија;
 • ферментопатија;
 • хемоглобинопатија;
 • автоимуна анемија;
 • хемолитична болест на новороденото.

Покрај тоа, постојат степени на анемија, во зависност од сериозноста на патологијата:

 • лесно - во такви ситуации, симптомите на децата практично не се изразуваат. Во некои случаи, постојат поплаки за мал замор и намалена физичка активност;
 • умерена - изрела симптоми, што доведува до значително влошување на пациентот. Во исто време, пациентот не може да толерира дури и најлесниот вежбање;
 • тешки - постојат промени во кожата, косата, ноктите и внатрешните органи.
Тежина на анемија

Исто така постојат и неколку видови на физиолошка анемија и анемија предизвикана од други нарушувања, во зависност од големината на црвените крвни клетки:

 • микроцентрични - обемот се намалува;
 • нормоцентричен - без никакви промени;
 • зголемени се макроцентричните големини.

Опции за текот на болеста, во зависност од тоа како еритроцитите се заситени со хемоглобин:

 • нормохромна анемија;
 • хипохромна анемија кај деца;
 • хиперхромна анемија.

Симптоматологија

Нормална содржина на хемоглобин кај деца под шест години е 125-135 грама на литар. На физиолошка или стекната анемија ќе се покажат вредности под 110 g / l - кај деца под пет години, под 120 g / l - кај деца над пет години.

Дефицитот на фолна киселина, хемолитичноста, недостатокот на железо, апластичната анемија кај децата и другите видови патологија го имаат истиот симптомски комплекс, кој вклучува:

 • сува и бледа кожа;
 • оштетување на косата;
 • стратификација и деформација на ноктите;
 • пилинг на кожата;
 • формирање на пукнатини на дланките, нозете и во аглите на устата;
 • летаргија и плачливост;
 • недостаток на интерес во претходно омилени работи;
 • замор;
 • нетолеранција кон физички напор;
 • намалување на имунолошкиот систем, поради што детето е многу често подложено на САРС, пневмонија, бронхитис и интестинални инфекции;
 • нарушување на спиењето;
 • главоболки;
 • сериозна вртоглавица;
 • намалување на крвниот притисок;
 • напади на несвест;
 • тахикардија ;
 • нарушување на движењето на дебелото црево;
 • регресија на моторни вештини;
 • зголемени емисии на гасови;
 • намален апетит;
 • хепатоспленомегалија ;
 • запирање на психомоторниот развој и развој на детето;
 • бучава и тинитус;
 • појавата на "goosebumps" пред очите;
 • тешка недостаток на здив;
 • болка во градите, кои се пирсинг во природата.

Ако се појави еден или повеќе од горенаведените симптоми, потребно е детето да му се покаже на специјалист што е можно поскоро.

Концентрацијата на црвените крвни клетки во нормала и анемија

Дијагностика

Како да се третираат анемијата, да се направи точна дијагноза и да се одреди типот на болеста кај децата може да биде педијатар или хематолог.

Основата на дијагнозата е лабораториски тестови, но често дијагнозата на анемија кај децата сугерира интегриран пристап. Првата фаза вклучува имплементација од страна на лекарот за такви манипулации:

 • проучувајќи ја медицинската историја на не само пациентот, туку и неговите блиски роднини - ова ќе помогне да се разјаснат причините за анемијата со дефицит на железо и кој било друг вид патологија;
 • собирање и анализа на животната историја на пациентот;
 • внимателно физичко испитување на детето - во овој случај се мери нејзиниот изглед, се мери крвниот притисок и се слуша срцевиот ритам;
 • детален преглед на пациентот или неговите родители - ова ќе му овозможи на лекарот да разбере како болеста продолжува.

За анемија, спроведете ги следниве лабораториски тестови:

 • општ клинички тест на крвта - за да се утврди сериозноста на болеста;
 • општа анализа на урината;
 • биохемија во крвта - ќе покаже промена во составот на таквата човечка биолошка течност;
 • ПЦР тестови и серолошки тестови.

Инструменталните активности вклучуваат имплементација на:

 • пункција студии на коскената срцевина;
 • трепанобиопсија;
 • Ултразвук на перитонеумот;
 • ЕКГ

Според поединечни индикации, мал пациент може да се испрати за дополнителни испитувања кај педијатриски специјалисти од потесни области на медицината.

Третман

Хемолитична анемија кај деца и било кој друг вид прогресија на болеста се елиминира со помош на конзервативна медицина. Така, третманот може да вклучува:

 • земање железо или витамин Б12 кога тие се дефицитарни;
 • поминува низ курс на терапевтска масажа;
 • физиотерапија, особено УВ;
 • спроведувањето на гимнастички вежби, чија програма ја составува лекарот кој присуствува на индивидуална основа за секој пациент;
 • збогатување на исхраната со отпадоци и мешунки, зеленчук и морски плодови, свежо овошје и зеленчук. На вештачки нахранети бебиња треба да им се дадат прилагодени млечни формули. Ова, исто така, треба да вклучи и корекција на исхраната на жената што дои;
 • употребата на лекови etiotropic и симптоматска терапија со цел да се елиминираат причините и олеснување на клинички знаци.

Со тежок тек на болеста, неопходно е брзо да се замени бројот на црвените крвни клетки, кој се спроведува со таква постапка како трансфузија на црвени крвни клетки.

Третман на анемија за дефицит на витамин Б12

Можни компликации

Анемичниот синдром, под услов да не може да се третира, може да доведе до следните последици:

 • анемична кома;
 • дисфункција на внатрешните органи;
 • заостануваат во физичкиот и менталниот развој во споредба со врсниците;
 • намален имунолошки систем, предизвикувајќи детето да биде повеќе подложно на разни инфективни или воспалителни болести.

Превенција и прогноза

Со цел да се избегне развојот на недостаток на фолна киселина, дефицит на железо и било која друга форма на патологија, овие правила треба да се следат за да се спречи анемија кај децата:

 • контрола над соодветниот тек на бременоста;
 • обезбедување на исхрана на детето, што одговара на неговата возрасна категорија;
 • зајакнување на имунолошкиот систем;
 • спречување на развој или навремено лекување на болести кои можат да доведат до развој на таква болест;
 • редовно испитување на бебето кај педијатарот.

Што се однесува до прогнозата за анемија кај децата, често е поволна - раната дијагноза и навремена терапија гарантираат целосно закрепнување.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате анемија кај децата и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: педијатар , хематолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Аритмија кај деца (појавување симптоми: 9 од 20)

Аритмијата кај децата е различна етиологија на срцеви аритмии, која се карактеризира со промена на фреквенцијата, регуларноста и секвенцата на срцеви контракции. Однадвор, аритмијата кај децата се манифестира во форма на неспецифична клиничка слика, што всушност доведува до задоцнета дијагноза.

...
Нефротичен синдром (појавување симптоми: 8 од 20)

Нефротичниот синдром е нарушување во функционирањето на бубрезите, кое се карактеризира со силна загуба на протеини, која е елиминирана од телото заедно со урина, намалување на албуминот во крвта и нарушен метаболизам на протеини и масти. Во придружба на едема болест со локализација низ телото и зголемена способност на крвта да коагулира. Дијагнозата се базира на податоци за промени во тестовите за крв и урина. Третманот е комплексен и се состои од диета и терапија со лекови.

...
Туберкулозен плеврит (појавување симптоми: 7 од 20)

Болеста, која се карактеризира со појава на акутно, хронично и рекурентно воспаление на плеврата, се нарекува туберкулозен плеврит. Оваа болест има карактеристика на манифестација преку инфекција на телото со вируси на туберкулоза. Често плевритот се јавува кога едно лице има тенденција да пулмонална туберкулоза.

...
Алпорт-синдром (наследен нефрит) (појавување на симптоми: 7 од 20)

Алпорт-синдром или наследен нефрит е бубрежна болест која се наследува. Со други зборови, болеста се однесува само на оние кои имаат генетска предиспозиција. Мажите најмногу се подложни на болеста, но исто така се среќаваат кај жени. Првите симптоми се појавуваат кај деца од 3 до 8 години. Сама по себе, болеста може да биде асимптоматска. Најчесто се дијагностицира за време на рутински преглед или во дијагноза на друга болест во заднина.

...
Хемоторакс (појавување симптоми: 7 од 20)

Хемотораксот е патолошка состојба која се карактеризира со акумулација на крв во плевралниот регион. Во нормална состојба, содржи само мала количина на сериска течност. Поради пополнување на плевралната шуплина со крв, белите дробови се компресирани, а трахеата, тимусната жлезда, аортниот лак се преместуваат во друга насока.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

педијатар зема
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
хематолог зема
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .