Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Бронхопулмонална дисплазија: симптоми и третман

Бронхопулмонална дисплазија - главните симптоми:

Бронхопулмонална дисплазија е хронична болест која влијае на органите на респираторниот систем. Најчесто се развива кај бебиња чија родилна тежина не достигнала 1,5 килограми. Оваа болест спаѓа во категоријата полиетиолошки болести, што значи дека неколку фактори истовремено влијаат на нејзиниот развој, почнувајќи од ирационалното користење на таква постапка како вештачка вентилација на белите дробови до оптоварената наследност.

Болеста нема специфични симптоми, бидејќи е изразена во знаци на респираторна инсуфициенција . Од ова произлегува дека главните симптоми се сметаат за отежнато дишење, брзото дишење, присуството на отежнато дишење во белите дробови и синењето на кожата на бебето.

Дијагнозата се базира на имплементација на радиографија на белите дробови, но исто така и последното место не се земаат од податоците добиени за време на физичкиот преглед. И покрај опасноста од патологија, во моментов лекувањето се врши само со конзервативни методи.

Меѓународната класификација на болестите на оваа болест му е доделена на сопствената вредност. Код ICD-10 - R 27.1.

Етиологија

Основните причини за бронхопулмонална дисплазија се:

 • предвремено раѓање на детето, имено, пред 32 недели од бременоста;
 • интраутерина инфекција на фетусот, микроорганизми како што се микоплазма, уреаплазма , кламидија, пневмоцистис и цитомегаловирус ;
 • неправилно спроведување на постапката за вештачка вентилација на белите дробови;
 • конгенитално пулмонално воспаление ;
 • несоодветната администрација на сурфактант на новороденчето е супстанца која не дозволува премостување на алвеолите. Таквата компликација може да се појави на позадината на предозирање или неточна техника за вршење на таква манипулација;
 • конгенитална адренална незрелост;
 • недостаток на исхрана кај новороденчињата;
 • пулмонален едем од различна природа;
 • пулмонална хипертензија ;
 • баротраума на белите дробови;
 • недостаток на витамини А и Е;
 • генетска предиспозиција.

Покрај тоа, ирационален животен стил на жена за време на бременоста игра значајна улога во развојот на оваа патологија.

Класификација

БПД има неколку форми и е поделена на:

 • класична или "тешка" - ваквата болест е инхерентна кај недоносените бебиња и се развива против позадината на спроведувањето на интензивни респираторни манипулации, без воведување на сурфактант;
 • нова или "лесна" се дијагностицира кај бебиња кои биле родени подоцна од 32 недели од развојот на феталните клетки, но им биле дадени профилактички површински активни супстанции за превентивни цели. Во такви ситуации, болеста се детектира со помош на Х-зраци.

Покрај тоа, постојат три фази на сериозноста на бронхопулмонална дисплазија:

 • светлина - се карактеризира со брзина на дишење до 40 движења во минута, што е во рамките на дозволените норми. Нема потреба од поддршка за кислород;
 • умерена - респираторна стапка варира од 60 на 80 во минута, се појавуваат и дополнителни симптоми, и на пациентот му е потребна респираторна поддршка;
 • тешка - НПВ во мирување надминува 80 пати во минута. Во прилог на светла манифестација на симптоми, се забележува развој на компликации.

Исто така, постојат два периоди на текот на болеста:

 • период на ремисија;
 • период на егзацербација.

Симптоматологија

Бронхопулмонална дисплазија кај недоносени бебиња се изразува во:

 • нарушување на фреквенцијата на респираторните движења, кои ќе се зголемат во согласност со горенаведените форми на проток;
 • појавата на карактеристично и јасно звучно отежнато дишење;
 • отежнато дишење, забележано дури и при одмор;
 • зголемен плаче бебе;
 • плитко дишење;
 • чести повраќање;
 • оштетување на мрежницата;
 • деформитети во градите;
 • отфрлање на градите или формула за исхрана.

Следните клинички знаци ќе покажат развој на такви компликации како респираторна инсуфициенција:

 • учество во дишењето на дополнителни мускули, особено на меѓуребрените простори и супраклавикуларните јаки;
 • крилјата на носот широко се шират;
 • сина кожа - пред сè, цијанозата е забележана во назолабилниот триаголник, по што се погодени екстремитетите и целото тело.
Оштетени и нормални бели дробови со бронхопулмонална дисплазија

Дијагностика

За да се дијагностицира бронхопулмонална дисплазија кај недоносени бебиња, специјалисти во областа на педијатријата, неонаталогијата и пулмонологијата имаат потреба од податоци од лабораториски и инструментални испитувања. Во исто време, манипулациите од примарната дијагноза се многу важни, кои вклучуваат:

 • проучување на историјата на случај на мал пациент;
 • собирање на информации во врска со текот на бременоста;
 • внимателно физичко испитување - да се процени фреквенцијата на респираторните движења и состојбата на кожата. Покрај тоа, неопходно е да се вклучи слушање на бебето со фоноенскоп;
 • детален преглед на родителите на пациентот - за да се утврди сериозноста на симптомите кои укажуваат на фазата на прогресија на болеста.

Лабораториските тестови се базираат на:

 • општа клиничка анализа на крв - ќе го покаже развојот на нормохромна хипогенеративна анемија, како и зголемување на нивото на неутрофили и еозинофили;
 • биохемија на крв - да се детектира хипокалемија, хипонатремија, хипохлоремија, пониска рН, зголемување на супстанциите како што се креатинин и уреа;
 • мерење на парцијалниот притисок на кислород во крвта - ќе се намали, како што е прикажано со вредности од 40 до 55 mm Hg.

Инструменталните дијагностички мерки се ограничени со фактот дека на детето му се прикажува авантурата:

 • рентген на градите;
 • КТ и МРИ.

Третман

Не постои специјално дизајнирана терапија за бронхопулмонална дисплазија, главните терапевтски мерки се насочени кон:

 • поддршка за кислород;
 • рационална исхрана, соодветна на возрасната група на бебето - ова треба да вклучува повеќе оброци и дневна калорична содржина од не повеќе од 150 килокалории за килограм телесна тежина на доенчето;
 • изведување на вештачка вентилација на белите дробови и администрирање на површински активни супстанции - и покрај тоа што ваквите активности делуваат како главни причини за оваа патологија, тие се исто така неопходни за време на третманот;
 • комплетен мир на малиот пациент;
 • одржување на температурата во вредност од 36,5 степени.

Бронхопулмоналната дисплазија исто така се лекува со лекови, вклучувајќи:

 • антиинфламаторни супстанции;
 • глукокортикостероиди на хормоналната група;
 • бронходилататори - да се релаксираат мускулите на бронхиите;
 • лекови против астма;
 • бронходилататори и муколитици;
 • диуретици и антибиотици;
 • витамини А и Е.

Можни компликации

Бронхопулмонална дисплазија кај деца може да предизвика следниве ефекти:

 • заостануваат во физичкиот развој на бебето;
 • формирање на пулмонална емфизема , односно нивниот оток;
 • развој на облитерански бронхиолитис;
 • акутна респираторна инсуфициенција;
 • хроничен синдром на белите дробови.

Превенција и прогноза

Со цел да се избегне развој на таква болест, превентивни мерки се развиени и пред раѓањето на бебето и по раѓањето на детето.

Првата категорија на активности вклучуваат:

 • одржување здрав начин на живот на идната мајка;
 • навремено лекување на било какви заболувања во периодот на носење на дете;
 • исклучување на физички и емоционален замор;
 • обезбедување исхрана, збогатена со витамини и хранливи материи;
 • земајќи глукокортикостероиди - со голема веројатност за предвремено породување.

По раѓањето на детето, спречувањето на патологијата ќе биде насочено кон:

 • компетентно спроведување на реанимација при раѓање на предвремено дете;
 • рационална употреба на сурфактант и механичка вентилација;
 • обезбедување на комплетна исхрана на бебето;
 • антибиотска терапија - според индивидуални индикации.

Оваа болест има две опции за завршување. Првиот е комплетно закрепнување на пациентот откако детето достигнува две години, второто е развој на компликации, кои се фатални во 25% од случаите.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Бронхопулмонална дисплазија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: педијатар , пулмолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Атрезија на езофагусот (појавување на симптоми: 5 од 9)

Атрезијата на хранопроводникот е конгенитална патологија во која новороденчето нема дел од хранопроводот, што води до езофагеална опструкција. Третманот на таква болест е хируршки. Треба да се напомене дека овој вид на патолошки процес се јавува и кај момчињата и кај девојчињата. Во отсуство на рана хируршка интервенција, оваа патологија доведува до смрт на новороденчето.

...
Пневмоцистична пневмонија (појавување симптоми: 4 од 9)

Pneumocystis пневмонија или пневмоцистоза - е воспалителна лезија на белите дробови предизвикани од влијанието на патогенот. Главната група на ризици се доенчињата и лицата со имунодефициенција. Патолошки агенс може да навлезе во човечкото тело на неколку начини, но најчесто инфекцијата се врши со капки во воздухот. Покрај тоа, лекарите знаат многу предиспонирачки фактори кои ја зголемуваат веројатноста за развој на таква болест.

...
Дефект на интервентрикуларниот септум (појавување симптоми: 4 од 9)

Интервентрикуларниот септален дефект е кардијална болест која се карактеризира со присуство на порака помеѓу десната и левата комора, што доведува до абнормален крвен бајпас.

...
Плеврити (појавување симптоми: 3 од 9)

Плевритис е заедничко име за болести во кои се јавува воспаление на серозната мембрана околу белите дробови - плеврата. Болеста обично се развива против позадината на веќе постоечките болести и може да биде придружена со формирање на излив на површината на мембраната (ексудативен плеврит) или фибрин (сув плеврит). Овој проблем се смета за една од најчестите белодробни патологии (300-320 случаи на 100 илјади жители), а прогнозата за третман целосно зависи од сериозноста на примарната болест и од стадиум на воспаление.

...
Трахеобронхитис (појавување симптоми: 3 од 9)

Трахеитисот и бронхитисот често се меѓусебно поврзани, комбинирајќи во една патолошка состојба - трахеобронхитис. Ова е болест, како резултат на која воспалителниот процес го опфаќа трахеата и бронхиите. Според ICD-10, болеста го има шифрата J06-J21. Може да биде целосно излечен само во болница. Неприфатливо е да се вклучите во само-лекување со помош на народни лекови (без рецепт).

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

педијатар зема
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д.8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
пулмонолог го зема
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. 1-ви Тверска-Јамска, 29, 3 кат
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д.8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .