Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Блаунт болест: Симптоми и третман

Blount болест - главните симптоми:

 • Замор
 • Limp
 • Моторна дисфункција
 • Патка прошетка
 • Мал раст
 • Рамни нозе
 • Несмасност на одењето
 • Атрофија на мускулите на нозете
 • Заоблување на долната нога
 • Скратување на долните екстремитети
 • Намален мускулен тон на нозете

Блоунт-ова болест е детска болест која води кон искривување на коската на тибија. Патологијата може да се случи или до три години, или кај деца кои веќе имаат шест години. Механизмот и причините за оваа болест се непознати, сепак, клиничарите идентификуваат прилично тесна група предиспонирачки фактори и активирачки точки.

Во прилог на видливиот деформитет, во клиничката слика постојат такви знаци како рамни стапала , намалување на моторните функции и скратување на долните екстремитети. Секое непријатност за оваа болест не е карактеристично.

Со цел да се направи точна дијагноза, нема посебни проблеми, бидејќи болеста има прилично специфични симптоми. Меѓутоа, покрај тоа, се потребни инструментални испитувања на пациентот, вклучувајќи и х-зраци.

Третман во повеќето случаи, хируршки.

Во меѓународната класификација на болестите, таквата повреда има свое значење - кодот МКБ-10 - Q68.4.

Етиологија

Во моментов, причините за развојот на таквото нарушување остануваат непознати, но се претпоставува дека може да доведе до појава на лезија на тибијалната коска, имено нејзината епифизална 'рскавица во областа на кондилите.

Некои експерти сметаат дека таквата повреда е поврзана со такви патолошки состојби:

 • остеохондропатија;
 • хондродисплазија.

Исто така, не ја исклучува можноста дека патологијата е комбинирана со други аномалии на конгенитален развој. Покрај тоа, се смета ефектот на оптоварената наследност.

Меѓу предиспонирачките фактори емитуваат:

 • прекумерна тежина;
 • претходниот почеток на одење подразбира отсуство на фаза на индексирање;
 • повреди на нозе во доенчиња;
 • комплициран тек на заразни болести;
 • ендокрини нарушувања

Почетниот елемент се смета за прекумерно оптоварување на неподготвен мускулно-скелетен систем, кој е комбиниран со некои анатомски варијанти на структурата на долните екстремитети.

Одделно ги разликуваме факторите како недостаток на витамин Д - нејзиниот несоодветен внес со храна, нарушувања на дигестијата или индивидуална нетолеранција можат да влијаат врз формирањето на генетска мутација, што во крајна линија доведува до израз на знаци на таква болест.

Класификација

Во зависност од тоа во која возраст е детето кога ги изразува првите симптоми, болеста на Ерлахер Блоунт е поделена на неколку форми:

 • новородено дете - кое се карактеризира со способност за дијагностицирање на болеста кај деца до три години;
 • малолетничка - се манифестира во период од четири до десет години;
 • тинејџерка - се развива по единаесет години.

Во зависност од деформацијата на долните екстремитети, постојат:

 • искривување на глуждовите на varus природата - ова е најчестата форма на болеста, во која нозете се О-облик;
 • заоблување на нозете на валгус карактер - исклучително ретко дијагностициран и изразен во фактот дека долните екстремитети личат на буквата X.

Според степенот на деформитет, постојат неколку типови на Blount-ова болест:

 • потенцијалот - заобленоста не надминува петнаесет степени и се изразува во маргиналната склероза на горниот дел на тибијата. Во овој случај, внатрешната страна е изложена на повреда неколку пати почесто од надворешната страна;
 • умерено изречена - кривината достигнува дваесет и пет степени;
 • прогресивно - аголот на отстапување не надминува триесет степени;
 • брзо прогресивно - деформацијата достигнува четириесет степени;
 • комплициран - аголот на закривеност е четириесет или повеќе степени.

Симптоматологија

Симптомите на патологија се целосно отсутни до две или три години. Ова се должи на фактот дека до ова време бебето сè уште не може да оди самоуверено.

Прво, кривината на нозете започнува да се појавува во клиничката слика - ако не веднаш побараме квалификувана помош, деформацијата постепено ќе се зголемува.

Така, придружните надворешни манифестации во Блоунтовата болест ќе бидат:

 • скратување на екстремитетите, со што рацете изгледаат премногу долги кон позадината на целото тело. Пријавени се случаи каде што прстите го достигнале нивото на пателата;
 • "Патка" одење;
 • понизок мускулен тон на долните екстремитети;
 • рамни нозе;
 • формирање на коракоидно испакнување на тибија;
 • мускулна атрофија на ногата;
 • значително ограничување на моторната функција;
 • застојаност;
 • несмасност на одењето;
 • брз замор на бебето;
 • низок раст - често под просекот за нивната возрасна група.
Симптоми на Блаунт болест

Дијагностика

И покрај фактот дека болеста на Ерлахер Блоунт има изразени и специфични симптоми, дијагнозата се базира на инструментални испитувања на пациентот. Сепак, пред сè, лекарот треба самостојно да изврши неколку манипулации;

 • да ја испита историјата на случај на мал пациент и неговите родители;
 • собира животна историја;
 • да спроведе темелно физичко испитување на долните екстремитети;
 • детално интервјуирајте ги родителите на пациентот за да дознаете кога се појавија првите знаци на патологија.

Лабораториските испитувања на крв, урина и измет за време на дијагнозата на Blount-овата болест не се изведуваат, бидејќи не носат дијагностичка вредност.

Инструменталните дијагностички мерки вклучуваат:

 • Х-зраци на колена зглобовите;
 • КТ - да ја проучува состојбата на ткивата на коските и 'рскавицата во горните делови на тибијата;
 • МНР - за проценка на структурата на меките ткива.
Блонт радиографија

Последните две процедури се помошни, а основата на дијагнозата е радиографија, бидејќи Х-зракот ќе покаже:

 • искривување на тибијата - деформацијата ќе изгледа како клун;
 • униформата на конкавна форма на површна површина на оваа коска, која исто така ќе биде затегната под агол. Често се најде висока минерализација;
 • проширена област на раст на внатрешниот дел на погодената коска;
 • нејасни контури на плочата за затворање на коските;
 • задебелување на кортикалниот слој;
 • слоевитоста на сенките на малата и големата тибија.

Потребата за диференцијална дијагноза е целосно отсутен.

Третман

Третманскиот режим за Blount-ова болест кај децата ќе се разликува во зависност од степенот на деформитет. На пример, со мали нарушувања, третманот се состои од:

 • поминува низ курс на терапевтска масажа;
 • врши терапија за вежбање;
 • кислородна баротерапија;
 • физиотерапевтски процедури со употреба на парафин и кал;
 • земање лекови за стимулирање на мускулите;
 • носејќи ортопедски чевли.

Со умерена и тешка патологија, неопходно е да се спречи деформативната форма на артроза. За да го направите ова, користете:

 • гипс фрлија;
 • терапевтски вежби;
 • ултравиолетово зрачење;
 • ортопедски производи.

Во случаи на дијагностицирање на комплицирана форма на болеста, како и во ситуации кога третманот на Блоунт-овата болест во полесни фази на курсот не бил извршен пред детето на шест години, на пациентот му била покажана хируршка интервенција.

Во такви случаи, болеста мора да се третира со помош на:

 • апаратот Илизаров;
 • корективна висока остеотомија на тибијата. Помалку често прибегнуваат кон долниот остеотомијата на фибулата;
 • утврдување на алографт на коските;
 • пластика на лигаментите на колената.
Третман на Blount со помош на апаратот Илизаров

Превенција и прогноза

Со цел да се избегне евентуалниот развој на Ерлахер Блоунт, превентивните мерки треба да ги спроведуваат родителите кон детето. Така, превенцијата вклучува:

 • контрола на тежината - не треба да биде над нормата;
 • збогатување на исхраната со витамин Д;
 • гледајќи го бебето прво почнува да ползи и само по таа прошетка;
 • редовно се подложуваат на испитување кај сите специјалисти за деца.

Исходот од болеста е диктиран од неколку фактори:

 • степенот на деформација;
 • присуството или отсуството на прекршувања на микробната плоча;
 • рана дијагноза;
 • навремена иницијална комплексна терапија;
 • времето на операцијата.

Често, детето е вратено во нормална форма на нозете и одење. Последиците во форма на хендикеп се исклучително ретки.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Blount болест и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот педијатар може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Коскена туберкулоза (појавување на симптоми: 2 од 11)

Коскената туберкулоза е болест која се развива како резултат на активната активност на микобактериска туберкулоза, која во медицината е исто така позната како Кох стапчиња. Како резултат на нивната пенетрација во зглобот, формираат фистули кои долго време не заздравуваат, неговата мобилност е нарушена, а во потешки случаи таа е целосно уништена. Со развојот и прогресијата на туберкулозата на 'рбетот, може да се формира грпка и грбот ќе се пресвртува. Без соодветен третман се јавува парализа на екстремитетите.

...
Синовитис (појавување симптоми: 2 од 11)

Синовитис е воспалителен процес локализиран во внатрешната обвивка на заедничката капсула. Опасноста од болеста е тоа што често се случува речиси безболно. Поради ова, луѓето одлагаат посета на лекарот и не започнуваат со целосен третман на синовитис во времето.

...
Ишијас (појавување симптоми: 2 од 11)

Ишиатиката не е посебна болест, туку е целина комплекс на непријатни симптоми и сензации кои произлегуваат под влијание на притисок врз една или повеќе компоненти на ишијалниот нерв. Најчесто се случува таму каде што оди подалеку од 'рбетот.

...
Епифизиолиза (појавување на симптоми: 2 од 11)

Епифизиолизата е лезија на зоната на раст на коските. Со оваа област се подразбира дел од ткивото на 'рскавицата, кое се наоѓа на крајот на долгите коски и постојано се развива. Должината и обликот на коската кај возрасни зависи од формирањето на плочата за раст.

...
Лумбална спондилоза (појавување на симптоми: 2 од 11)

Лумбална спондилоза - е една од најчестите сорти на таков патолошки процес, кој во отсуство на терапија води до непоправливи последици. Основниот извор на болеста се повредите на долниот дел од грбот и прекумерните оптоварувања на 'рбетот. Постои помалку безопасен фактор - природниот процес на стареење.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

педијатар зема
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д.8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .