Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Атрезија на езофагусот: симптоми и третман

Атрезија на езофагусот - главните симптоми:

Атрезијата на хранопроводникот е конгенитална патологија во која новороденчето нема дел од хранопроводот, што води до езофагеална опструкција. Третманот на таква болест е хируршки. Треба да се напомене дека овој вид на патолошки процес се јавува и кај момчињата и кај девојчињата. Во отсуство на рана хируршка интервенција, оваа патологија доведува до смрт на новороденчето.

Според меѓународната класификација на болестите на десеттата ревизија, оваа болест е означена како "атрезија на хранопроводот со трахеална езофагијална фистула". Шифрата за ICD-10 е Q 39.1.

Етиологија

Овој патолошки процес е предизвикан од нарушен фетален развој во рана фаза. Нормално, трахеата и хранопроводот се развиваат од истата антена и затоа се поврзани едни со други. Процесот на сепарација започнува од 4-5 недели и е целосно завршен до 12-ти. Поради влијанието на одредени етиолошки фактори, овој процес не се јавува, што доведува до развој на езофагеална атрезија кај новороденчињата.

Во моментов не се утврдени точните етиолошки причини, но клиничарите ги идентификуваат следните предиспонирачки фактори за развој на такво нарушување кај дете:

 • возраст на жената - работна активност по 35 години значително го зголемува ризикот од развој на одредени заболувања кај дете, вклучувајќи ја и езофагеалната атрезија;
 • пушење, земање дрога;
 • пиење алкохол;
 • Х-зраци испитување во првиот триместар од бременоста;
 • земање лекови во рана бременост;
 • влијанието врз телото на бремените штетни материи;
 • исклучително неповолни услови во животната средина.

Треба да се напомене дека развојот на таков патолошки процес е веројатно само во раната бременост.

Оваа патологија, во повеќето случаи, предизвикува развој на следниве болести:

 • атрезија на анусот;
 • радијална дисплазија;
 • трахеезофагеална фистула;
 • срцеви заболувања ;
 • патологија во развојот на урогениталниот систем;
 • агенезија на жолчното кесе.

Клиничарите забележуваат дека во околу 5% од случаите, оваа конгенитална патологија се дијагностицира во врска со болести како Даунов синдром , Патау синдром , што укажува на наследна предиспозиција за оваа болест.

Без оглед на тоа што го предизвикал развојот на таков патолошки процес, потребна е итна оперативна интервенција. Инаку смртта се јавува.

Класификација

Постојат такви форми на развој на оваа конгенитална болест:

 • изолирани - горните и долните делови на хранопроводникот се "слепи", патологијата во оваа форма е крајно ретка;
 • патологија со фистула;
 • трахеезофагеална изолирана фистула;
 • патологија со две фистули од трахеезофагеален тип.

Во повеќето случаи се дијагностицира патологија со фистула, која се карактеризира со фактот дека горниот дел завршува слепо, а долниот дел е поврзан со трахеата.

Видови на езофагеална атрезија

Симптоматологија

Во овој случај, клиничката слика се појавува речиси веднаш по раѓањето на бебето, присутни се следниве симптоми:

Со итна реанимација, овие симптоми може да се елиминираат, меѓутоа со текот на времето, клиничката слика се појавува на следниов начин:

 • регургитација и повраќање речиси веднаш по хранење или пиење течност;
 • пароксизмална кашлица ;
 • абдоминална дистензија , што е причината зошто бебето не спие добро, речиси постојано плаче и е каприциозно;
 • акроцијаноза;
 • астма напади.

Присуството на такви симптоми бара итен третман за медицинска нега. Инаку, можно е не само развој на сериозни компликации, туку и летачки исход.

Треба да се забележи дека ако дијагнозата на оваа конгенитална болест не се спроведе навремено и, соодветно, не се преземени потребните медицински мерки, детето може да започне аспирациона пневмонија . Оваа компликација се должи на пневмонија поради влез на храна во нив, која ќе се карактеризира со такви симптоми:

 • кашлица, отежнато дишење;
 • зголемување на температурата до 38 степени;
 • бледило на кожата;
 • одбивање на храна;
 • намалување на конгениталните рефлекси.

Дијагностика

Во присуство на погоре опишаната клиничка слика, дијагнозата треба да се одвива за кратко време, бидејќи ризикот од влошување на благосостојбата на детето е присутен дури и кога се апсат симптомите.

Во овој случај, дијагностичките мерки се поделени во две категории - перинатални и по раѓањето на детето. Првата група треба да ја вклучи постапката за ултразвук. За присуството на патологија ќе се каже следното:

 • малата големина на стомакот или неговото отсуство на сликата;
 • Полихидрамниос - овој фактор се должи на фактот дека детето не ја проголта амнионската течност поради интестинална опструкција.

За да се потврди патологијата, веќе кај новороденче, може да се спроведат такви дијагностички мерки:

 • физички преглед;
 • проверка на цревната пропустливост со помош на посебен катетер - ако е присутна езофагеална атрезија, цевката оди 8-10 сантиметри, по што се потпира или се врти и се враќа назад низ отворот за уста;
 • Патолошки преглед
 • езофагоскопија;
 • бронхоскопија;
 • Х-зраци на езофагусот со контрастен агенс.

За време на испитувањето може да биде потребна дополнителна консултација со хирург и ендокринолог. Лабораториските истражувачки методи не се спроведуваат, бидејќи тие не претставуваат дијагностичка вредност.

Во некои случаи, можеби е потребна диференцијална дијагноза за да се потврди или исклучи присуството на следните патолошки процеси:

Ако се потврди дијагнозата на азозија на езофагеа, потребна е итна хируршка интервенција.

Третман

Во овој случај, ние не зборуваме за конзервативна терапија, потребна е итна хируршка интервенција. Најефективните резултати се случуваат во случај постапката да се изврши во првите 36 часа по раѓањето на детето.

Бидете сигурни дека бебето треба да биде подготвено за операција, што е како што следува:

 • антибактериска терапија;
 • исклучувањето на устата е исклучено;
 • врши постојана инхалација со влажен кислород;
 • аспирација на ексудат од респираторниот тракт;
 • бебето мора да биде во положба во која желудечниот сок не влегува во дишните патишта.

Ако детето е полнорочно и нема други патологии, тогаш операцијата се изведува во една фаза и се состои во одделување на трахеата и езофагусот и шивање делови од хранопроводот.

Хирургија за езофагеална атрезија

Во тој случај, ако операцијата на горенаведениот метод не е можна, операцијата може да се изврши на следниов начин:

 • преку специјална вештачка дупка во хранопроводот, се вметнува цевка, која се излегува однадвор. Преку него слузот се аспирира да го спречи влегувањето во дишните патишта;
 • одвојување на трахеата и хранопроводот, шиење на горните и долните делови на хранопроводникот.

Ако операцијата за елиминирање на атрезијата на хранопроводникот ќе се одвива навремено, тогаш стапката на преживување се движи од 90 до 100%. Доколку детето е предвремено или придружни конгенитални абнормалности се присутни, стапката на преживување е 30-50%.

Можни компликации

Следниве компликации може да бидат присутни во постоперативниот период:

 • дивергенција на зашитен хранопроводник;
 • инфекција на соединението.

Во иднина, овие болести може да се појават:

Треба да се напомене дека во отсуство на навремена операција, смртоносен исход се јавува токму од аспирациона пневмонија.

Превенција

Во овој случај, сите превентивни мерки ќе се применуваат само на бремената мајка, бидејќи ова е вродена патологија. Препорачливо е да се применат во пракса следниве препораки:

 • Во раните фази на бременоста треба да се исклучи прегледот со рендгенска снимка;
 • здрав начин на живот - правилна и навремена храна, исклучување на груба и тешка храна за дигестивниот тракт;
 • целосно забрането алкохол и пушење;
 • терапијата со лекови треба да се чува на минимум.

Покрај тоа, треба да се сеќавате на важноста на навременото поминување на ултразвук. Најдобра опција би била планирање на бременоста.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Атрезија на езофагусот и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: педијатар , хирург .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Белодробен едем (појавување симптоми: 5 од 14)

Болеста, која се карактеризира со формирање на пулмонална инсуфициенција, презентирана во форма на масовно ослободување на трансудат од капиларите во пулмоналната празнина и како резултат на инфилтрација на алвеолите, се нарекува пулмонален едем. Едноставно, пулмоналниот едем е ситуација каде што течноста во белите дробови стагнира и протекува низ крвните садови. Оваа болест се карактеризира како независен симптом и може да се формира врз основа на други сериозни заболувања на телото.

...
Кардиопулмонална инсуфициенција (појавување на симптоми: 5 од 14)

Кардиопулмонална инсуфициенција е патологија на респираторните и кардиоваскуларните системи, напредувајќи како резултат на зголемување на притисокот во пулмоналната циркулација. Како резултат на тоа, десната комора на срцето почнува да функционира поинтензивно. Ако болеста напредува во текот на подолг временски период и неговото лекување не се спроведува, мускулните структури на десната страна на срцето постепено ќе ја зголемат нивната маса (поради интензивната работа).

...
Бронхопулмонална дисплазија (појавување на симптоми: 5 од 14)

Бронхопулмонална дисплазија е хронична болест која влијае на органите на респираторниот систем. Најчесто се развива кај бебиња чија родилна тежина не достигнала 1,5 килограми. Оваа болест спаѓа во категоријата полиетиолошки болести, што значи дека неколку фактори истовремено влијаат на нејзиниот развој, почнувајќи од ирационалното користење на таква постапка како вештачка вентилација на белите дробови до оптоварената наследност.

...
Хидропекардиум (појавување симптоми: 5 од 14)

Hydropericardium - е колекција на течности во атријалната кошула. Оваа болест укажува на појава на сериозни проблеми во човечкото тело. Овој феномен бара лекарска грижа и итна нега. Болеста е подложна на секој човек, без разлика на пол и возраст. Покрај тоа, болеста може да се дијагностицира дури и во фаза на развој на фетусот.

...
Пневмоцистична пневмонија (појавување на симптоми: 5 од 14)

Pneumocystis пневмонија или пневмоцистоза - е воспалителна лезија на белите дробови предизвикани од влијанието на патогенот. Главната група на ризици се доенчињата и лицата со имунодефициенција. Патолошки агенс може да навлезе во човечкото тело на неколку начини, но најчесто инфекцијата се врши со капки во воздухот. Покрај тоа, лекарите знаат многу предиспонирачки фактори кои ја зголемуваат веројатноста за развој на таква болест.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

педијатар зема
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
хирургот зема
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Пестеля, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .