Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Полидактилно: Симптоми и третман

Полидактилно - главните симптоми:

Полидактилно е конгенитална абнормалност која се карактеризира со присуство на шести пети на рацете или прстите. Во огромното мнозинство на ситуации, малиот прст или палецот двојно се зголемува. Во моментов, причините за оваа патологија остануваат непознати, но лекарите веруваат дека една од причините може да биде наследноста и негативното влијание на различните извори врз телото на една бремена жена.

Присуството на дополнителен прст, кој може да биде полноправно или присутен како кожен процес кој нема способност да функционира нормално, е карактеристичен за мулти-јама.

Докторот ќе може да ја направи точната дијагноза веќе во фазата на првичниот преглед на пациентот, но за да го разјасни типот на болеста и да ја утврди тактиката на терапија, ќе бидат потребни инструментални испитувања на пациентот. Третманот е базиран на хируршка интервенција.

Меѓународната класификација на болестите на десеттиот состанок доделува посебно значење за оваа патологија. Код ICD-10 е Q 69.

Етиологија

Polydactyly се смета за прилично честа болест, бидејќи се дијагностицира кај едно бебе за 1-5 илјади новороденчиња. Во однос на преваленцата кај момчињата и девојчињата, оваа патологија е подеднакво најдена кај двата пола.

И покрај фактот дека патогенезата и предиспонирачките фактори за појава на таква болест се непознати, лекарите веруваат дека најверојатната причина за појава на повеќекратни очи на рацете или нозете е генетска предиспозиција.

Преносот на оваа болест се изведува на автосомно доминантен тип со делумна толеранција. Ова значи дека еден од родителите делува како носител на мутацијата, но во исто време ќе биде целосно здрав. Веројатноста за наследен фактор достигнува 50%.

Некои експерти веруваат дека причините за полидактилно се скриени во текот на сосема различни болести. Во такви случаи, конгениталната аномалија ќе биде клинички знак на една од следниве болести:

 • Патау синдромот е тешка хромозомска болест;
 • Болест на Меккелот;
 • Елис-Ван Creveld синдром;
 • Лоренс-Месечината-Барде-Бидл болест.

Општо земено, генетиката е свесна за повеќе од сто синдроми кои можат да бидат придружени со повеќе терени.

Дополнително, не е исклучена веројатноста за појава на болеста во однос на позадината на ирационалната бременост. Ова треба да содржи:

 • протокот на сериозна болест од заразна природа во периодот на бременост на детето;
 • зависноста на идната мајка на лошите навики;
 • негативни услови за работа или живот;
 • злоупотреба на дрога;
 • ефектот на радијација врз телото.

Се претпоставува дека ваквите причини влијаат на појавата на оваа аномалија на околу осмата недела од развојот на феталата, кога се депонира коскеното ткиво. Во овој случај, најверојатно, постои значително зголемување на бројот на мезодермални клетки.

Класификација

Polydactyly нога или страна, на местото на локализација на дефектот, се случува:

 • преаксимален - се карактеризира со удвојување на палецот на горните или долните екстремитети;
 • централно - се смета за ретка форма, бидејќи два до четири прсти се подложуваат на деформации;
 • postaksialnoy - се разликува дуплирање на петтиот прст. Постаксален полидактилија, заедно со прексимален, е најчестата форма на болеста.

Класификацијата на полидактилија по форма подразбира поделба на болеста во неколку видови:

 • Првиот - шестиот прст се смета за рудимент, бидејќи претставува само процес на кожата;
 • втората е патологијата, како последица на поделбата на главниот прст;
 • третиот - екстра сегмент е целосно функционален, има своја коска и тетива.

Најчести се изгорениците со повеќе раце, но не се исклучуваат поделите прсти на нозете. Во некои случаи, се дијагностицира комбинација на мулти-терени на горните и долните екстремитети.

Според клиничарите, едностраната патологија, во однос на фреквенцијата на дијагнозата, преовладува над билатералната полидактилија - приближниот однос е 65 и 35%. Деформацијата на десната страна се забележува почесто од левата два пати.

Симптоматологија

Основната клиничка манифестација на болеста е присуството на дополнителни сегменти во рацете или нозете на детето. Во исто време, дополнителните сегменти се сосема нормални по големина и функција, или дејствуваат како не функционира додаток.

Често екстра прстите се карактеризираат со:

 • мала големина, во споредба со здрави прсти на горните или долните екстремитети;
 • намален број фаланги;
 • отсуството на коска или тендинозна основа - ретко дополнителен прст ќе биде полн. Често, тоа е не-функционирање на меките ткива на ногата на кожата;
 • удвојувањето на фалангата е исклучително ретко.

Покрај вишокот број прсти, со таква патологија, постои деформитет на остео-артикуларниот апарат. Таквата повреда ќе напредува, толку ќе станат лицата што ќе станат, што ќе придонесе за појава на деформации и разни секундарни повреди.

Симптоми на полидактилија

Mnogopalost често се придружуваат:

Дијагностика

И покрај фактот дека оваа развојна аномалија се дијагностицира веднаш по раѓањето на бебето, податоците за инструменталните испитувања се неопходни за да се утврди различноста на повеќе терени.

Првично, лекарот мора самостојно да спроведе почетна проверка, која може да се изврши:

 • детски ортопедски трауматолог;
 • педијатар;
 • педијатриски хирург.

Така, првата фаза на дијагностички мерки вклучува:

 • проучување на историјата на болеста и животна историја на не само малиот пациент, туку и неговите родители;
 • темелно физичко испитување;
 • Генетски специјалистичко советување - ова е потребно за да се исклучи или да се потврди влијанието на генетските или хромозомските абнормалности.

Лабораториските испитувања на крв, урина и измет во присуство на таква болест немаат дијагностичка вредност.

Инструменталните прегледи вклучуваат:

 • Х-зраци и МРИ на горните или долните екстремитети;
 • електромиографија - да се процени регионалниот проток на крв;
 • реовазографија - за да се одреди состојбата на мускулите;
 • стабилизам;
 • podografii - неопходно е да се одреди товарот на погодената нога или рака.
Радиограф со полидактилија

Бидејќи постои голема веројатност за наследна предиспозиција, генетската дијагноза може да вклучува:

 • генеалошка анализа;
 • определување на природата на наследството.

Ако таквата аномалија е поврзана со хромозомски или генетски нарушувања, тогаш пренаталните дијагностички мерки кои вклучуваат спроведување на:

 • акушерски ултразвук;
 • амниоцентеза;
 • биопсија на хорион - за кариотипирање на фетусот.

Ако се открие изолирана аномалија за време на периодот на раѓање, бременоста не е прекината, но во случај на тешки хромозомски абнормалности, прашањето за абортусот се решава на индивидуална основа.

Третман

Елиминацијата на ваквата вродена мултипликација се врши само со помош на медицинска интервенција.

Ако дополнителниот прст е прикачен на главната само со меки ткива, тогаш операцијата чија цел е елиминација може да се изврши во првите неколку месеци од животот на доенчето. Во други случаи, оптималната возраст за третман на полидактилија на оперативен начин е една или повеќе години.

Оперативната корекција на патологијата може да се спроведе на неколку начини, имено:

 • отстранување на вишокот на прстот без вклучување на главната операција;
 • ексцизија на дополнителен сегмент со последователна корекција на остеотомијата на главниот прст;
 • ексцизија на вишокот на прсти со имплементација на кожата, тетивите или коскениот калемење.

Во периодот на опоравување се препорачува:

 • Терапија за вежбање;
 • поминува низ курс на терапевтска масажа;
 • физиотерапија, особено магнетотерапија и изложеност на оперираниот регион на инфрацрвено зрачење.

Превенција

Специфичните превентивни мерки кои ја намалуваат веројатноста за формирање на таква патологија треба да вклучуваат:

 • рационално управување со бременоста, особено во првиот триместар;
 • редовни посети на акушер-гинеколог;
 • консултации со специјалист по генетика - прикажани на оние двојки во чие семејство има случаи на дијагностицирање на полидактилија;
 • планирање на бременост.

Прогноза

Изолираната патологија има поволна прогноза и е целосно излечена со помош на хируршка интервенција. Сепак, со комбинирана полидактилија, исходот ќе биде диктиран од основната болест.

Децата кои биле подложени на операција за елиминација на полидактилија треба да бидат во диспанзерскиот регистар на педијатриски ортопедски хирург до возраст од петнаесет години. Ова се должи на фактот дека на оваа возраст интензивниот раст на телото завршува, а веројатноста за деформација е намалена на нула.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Polydactyly и симптомите карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: ортопедски траума хирург , педијатар , хирург .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Едвардс синдром (појавување симптоми: 5 од 18)

Едвардс-ов синдром е генетска мутација која се јавува во фетусот во матката. Се карактеризира со појава на еден екстра хромозом - ако здраво дете има 46 хромозоми (по 23 од двата родители), тогаш детето со оваа патологија има 47, а 18 мутации се подложени на 18 хромозоми.

...
Brachydactyly (појавување симптоми: 5 од 18)

Brachydactyly - е болест која е наследна и се изразува во развојни аномалии или деформитети на прстите на рацете и нозете. Патологијата се смета за ретка појава и се јавува кај три од 200 илјади бебиња.

...
Лисенцефалија (појавување симптоми: 3 од 18)

Лисанцефалија (син. Нежните мозоци) е развојна аномалија која се карактеризира со целосно или делумно измазнување на склоповите или браздите на церебралните хемисфери. Патологијата се смета за ретка, бидејќи се јавува кај 11 деца на 1 милион новороденчиња.

...
Несовршена остеогенеза (појавување симптоми: 3 од 18)

Несовршена остеогенеза (Син. Лобстинсова болест - зајак, несовршена остеогенеза, интраутерински рахитис, кревка коска синдром, "кристална" болест на личност) - е болест на мускулно-скелетниот систем, во кој се забележува прекумерна кршливост на ткивата. Таквото пореметување се смета за ретко генетско нарушување. Главната карактеристика на болеста е тоа што во моментов е неизлечива.

...
Wolff-Hirshhorn синдром (појавување на симптоми: 3 од 18)

Синдромот на Волф-Хиршхорн е наследна болест предизвикана со бришење на краткиот дел на хромозомот 4p16. Со такво отстапување, постои губење на дел од генетскиот материјал, што доведува до неповратни ефекти во телото, имено: ментална и физичка ретардација, физиолошки абнормалности, конвулзивни напади, нарушувања во работата на срцето.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

ортопедски и трауматолошки зема
Адреса : Москва, Госпитална пл., Д.2, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
педијатар зема
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д.8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .