Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Синдактилија: Симптоми и третман

Синдактили - главните симптоми:

 • Деформација на прст
 • Прст фузија
 • Мембраните меѓу прстите
 • Скратување на прстите
 • Недоволен број фаланги
 • Намалена дебелина на прстите

Syndactyly - е абнормален развој, кој се карактеризира со абнормален развој на прстите на екстремитетите, што се јавува во позадина на кршење на процесот на нивно одвојување за време на формирањето на ембрионот. Главните причини за формирање на таква болест се генетската предиспозиција или влијанието на голем број неповолни фактори врз женското тело за време на бременоста.

Оваа болест се карактеризира со специфични симптоми - однадвор, таа е претставена со фузија на два или повеќе прсти на горните или долните екстремитети. Понекогаш постои истовремена повреда на рацете и нозете.

Воспоставувањето на точна дијагноза не е проблем, бидејќи патологијата има изразена козметичка манифестација. Сепак, за да се разјасни формата на болеста, неопходно е да се спроведат инструментални испитувања. Во третманот доминираат хируршките техники.

Меѓународната класификација на болести ICD-10 го идентификува своето значење за оваа болест - шифра Q70.

Етиологија

Факторите кои предиспонираат за појава на оваа патологија лежат во генетиката. Околу 20% од сите случаи се генетски.

Во случај на недостаток на семејно потекло на синдактилијата, изворите можат да бидат нарушување на поделбата на рацете и нозете на фетусот, што се јавува под влијание на негативни фактори.

Поставувањето на коските почнува околу четвртата или петтата недела од бременоста - во вакви случаи, синдактилно ќе биде физиолошка природа. Вообичаено, во осмата недела од фетусот започнува процесот на формирање на прстите на фетусот. Ова се спроведува врз основа на интензивниот раст на прстите на зглобовите и намалувањето на активноста на сличен процес на интердигитални простори.

Причините за синдактилноста, кои го нарушуваат нормалниот интраутерински развој, се претставени:

 • ефектите од зрачењето врз телото на мајката;
 • злоупотреба на лоши навики за време на бременоста - фактот дека жената наскоро ќе има дете, воопшто не влијае врз отфрлањето на никотин, алкохол и дрога;
 • неконтролиран внес на лекови - без очигледна причина или ако дозата не е почитувана;
 • негативни услови за работа;
 • влијанието на загадената екологија;
 • заразни болести како што се сифилис , инфлуенца или туберкулоза, кои биле извршени во текот на бременоста.

Тоа е исклучително ретко за детето да биде дијагностицирана со стекнати форма на синдактилно, предизвикани од хемиски или термички изгореници на екстремитетите. Во некои случаи, не е можно да се дознае изворот на развојот на таквата аномалија.

Класификација

За време на воспоставувањето на точна дијагноза, ортопедските лекари користат неколку класификации на таква повреда. Болеста може да се разликува по формата, должината на адхезијата и состојбата на екстремитетите кои се подложени на деформација.

Така, од типот на адхезии помеѓу прстите, болеста е поделена на следниве форми:

 • меко ткиво . Тој е поделен на мембранозен - во кој има најтенска мембрана помеѓу прстите, дермалната мембрана - се карактеризира со присуство на прилично густа мрежина, која се состои од кожата и меките ткива, терминалот еден, кога само фалангите се подложени на фузија. Сибдактичното ткиво се смета за наједноставно во однос на терапијата;
 • коска - се разликува по тоа што се забележува при формирањето на коскените адхезии;
 • мешани - со знаци на сите форми на болеста. Третманот на овој вид патологија е најтежок.

Во текот на должината на слична конгенитална аномалија е:

 • целосна - оваа форма се дијагностицира со фузија која ги фаќа фалангите на ноктите;
 • нецелосно - е такво, ако нивото на адхезии е ограничено на дисталните интерфалангеални зглобови. Овој тип на болест исто така е поделен на базален и терминален тип.

Како на неподелени прсти или раце, постојат два типа на оваа болест:

 • едноставни прсти кои нормално се развиваат се подложни на фузија;
 • комплекс - подразбира адхезија со присуство на истовремени нарушувања на тетив-лигаментозниот или коскено-артикуларен апарат.

Сепак, главната класификација на оваа патологија е во нејзината поделба на неколку генетски типови:

 • првиот вид е претставен со целосна или умерена адхезија на мрежниот карактер на средниот и прстенест прст или вториот и третиот пети;
 • втората форма е обединување на третиот и четвртиот прст на раката, што е придружено со истовремено удвојување на прстенестата прст. Покрај тоа, деформацијата се забележува во четвртиот и петтиот прст, со удвојување на малиот прст на ногата;
 • третиот тип е изразен со комплетна билатерална лезија на прстенестата прст и малиот прст, петтиот прст е скратен. Вреди да се забележи дека со овој вид на болест, не се почитува синтаксата на прстите;
 • Четвртата сорта има второ име Syndactyly Gaza - се одликува со дифузна билатерална фузија на кожата и полидактилија. Ова води до фактот дека четката ќе биде лажица. Вклучувањето на долните екстремитети не се случува;
 • петтиот тип е спојување на метакарпалните и метатарзалните коски.

Неопходно е да се земе во предвид дека еднострана аномалија почесто се дијагностицира со билатерален, а синдартично на раката почесто во споредба со синдпактичноста на ногата.

Симптоматологија

Симптоми на синдактилија

Најчесто, со слична патологија кај децата, средниот и прстенест прст и вториот и третиот прст се споени. На горните екстремитети е исклучително редок што прстот прстен и малиот прст, палецот и показалецот ќе бидат неразделени. Во единствени ситуации, се спојува спојувањето на сите прсти. Со билатерална патологија се забележува симетрична фузија.

Придружните прсти се сосема нормални или неразвиени, што ќе бидат изразени во:

 • намалување на дебелината;
 • деформации;
 • скратување;
 • недоволен број фаланги.

Ако базална мембрана е присутна, или со синдпатија на различни видови на кожа, функционирањето на раката останува нормално. Сепак, и покрај тоа што детето може да изврши широк спектар на движења, тој може да има проблеми со нормалниот хармоничен развој. Ова значи дека развојот може да страда:

 • психомотор;
 • интелектуална;
 • говор

Несоодветноста на перформансите на четката во голема мера ја комплицира студијата, а исто така во голема мера го стеснува опсегот на идните професионални активности.

Пети Syndactyly

Дијагностика

И покрај фактот дека синтаксата на прстите и прстите се дијагностицира веднаш по раѓањето на бебето во светот, потребни се податоци од инструментални испитувања на мал пациент за да се утврди типот на конгенитална аномалија.

Сепак, клиничарот треба да спроведе примарната дијагноза, која може да се спроведе:

 • детски ортопед;
 • неонатолог;
 • педијатриски хирург.

Така, тоа вклучува:

 • проучување на медицинската историја и животна историја на мајката на пациентот, и пред бременоста и за време на породувањето - во некои случаи ова може да укаже на најверојатно придонесувачкиот фактор во појавата на таквата аномалија;
 • темелно физичко испитување;
 • Генетски специјалистичко советување - ова е потребно за да се исклучи или да се потврди влијанието на генетските или хромозомските абнормалности.

Лабораториските тестови на крв, урина и измет во присуство на таква болест немаат дијагностичка вредност.

Меѓу инструменталните дијагностички мерки кои вреди да се истакнат:

 • Х-зраци на рацете и нозете во неколку проекции - ова ќе му помогне на лекарот во проценката на состојбата на зглобовите и густината на коскеното ткиво, како и во идентификување на степенот на спојување;
 • USDG;
 • реовазографија - постапка за проучување на хемодинамиката и природата на микроциркулацијата на засегнатиот екстремитет;
 • Ангиографија - рентген на артериските крвни садови;
 • електротермометрија.

Третман

Елиминацијата на оваа вродена патологија вклучува спроведување на хируршка интервенција. Вреди да се забележи дека со синдпатија на прстите, во случаи каде што болеста не се меша со нормалното одење, не се врши оперативен третман. Во таква ситуација, индикација за хируршка интервенција е желбата на пациентот или неговите родители.

Синдактичен третман

Постојат пет техники кои можат да се искористат за отстранување на дефект:

 • дисекција на мембраната без употреба на пластика;
 • поделба на прстите подложени на фузија од кожа пластика со регионални ткива;
 • одвојување на прстите со користење на слободна кожна трансплантација;
 • прст дисекција со помош на комбинирана пластика;
 • мулти-чекор процедура која вклучува спроведување на кожата, тетивата, мускулите и коскениот калемење.

Соодветен метод на третман се утврдува индивидуално за секој пациент, додека лекарите ја земаат во предвид формата и природата на патологијата.

Оптималната возрасна категорија за изведување на хируршка интервенција е пет години, но понекогаш медицинската интервенција може да се изврши порано од одреденото време.

Постоперативниот период вклучува наметнување на отстранлив малтер шипка, обезбедување на имобилизација на неврзани или разведени прсти. Времетраењето на таквата мерка е околу четири месеци.

Четиринаесет дена подоцна, по спроведувањето на оваа или онаа операција, тие започнуваат терапија за рехабилитација со помош на физиотерапевтски процедури. Меѓу нив, вреди да се истакне:

 • терапевтска масажа на рацете или нозете;
 • Терапија за вежбање;
 • електрична стимулација на мускулите на оперираните прсти;
 • фонофореза;
 • апликации со користење на парафин, терапевтски кал и озокерит.

Превенција и прогноза

Поради фактот што сидактално се формира за време на развојот на феталните органи, не постојат посебни правила за превенција. Бремените жени треба само да го следат рационалното управување со бременоста и да не пропуштат посета на акушер-гинеколог.

Ако во историјата на случај на еден од родителите постои слична патологија, тогаш пред да се зачне двојката треба да се консултира со генетика.

Навремената хируршка процедура дава поволна прогноза, која се карактеризира со реставрација на нормалната анатомска структура и функционирање на цистата или ногата.

Во отсуство на операција, патологијата негативно влијае на растот и развојот на погодените екстремитети.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Syndactyly и симптомите карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: ортопед , неонатолог , хирург .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Цистична фиброза (појавување симптоми: 1 од 6)

Цистичната фиброза одредува генетска наследна болест, придружена со специфична системска лезија на егзокрините жлезди. Цистичната фиброза, чија симптоми се одредуваат врз основа на гореспоменатите лезии, е хронична и неизлечива болест, таа е придружена со кршење на респираторните органи, како и нарушувања поврзани со функциите на органите на дигестивниот систем, вклучувајќи и голем број на други истовремени нарушувања.

...
Flatfoot (појавување симптоми: 1 од 6)

Рамни стапала - ова е вид на деформација на ногата, во која спуштањето на нејзините сводови, што резултира со целосно губење на вродените шок-апсорпција и пролет функции. Рамни стапала, чии симптоми лежат во вакви големи манифестации како болка во телесните мускули и чувство на вкочанетост во нив, зголемен замор при одење и продолжено стоење, зголемена болка во нозете до крајот на денот итн., Е најчестата болест која ги зафаќа стапалата.

...
Дијабетична нога (појавување на симптоми: 1 од 6)

Дијабетична нога е една од компликациите на дијабетесот, генерално, оваа компликација се гледа како синдром, придружен со цела група на различни манифестации кои влијаат на периферниот нервен систем, фугите на нозете, коските и крвните садови. Дијабетична нога, чии симптоми се во форма на улцеративно-некротични лезии, инаку се нарекува гангрена нога и се развива во просек кај 5-10% од пациентите со дијабетес.

...
Артритис на прстите (појавување симптоми: 1 од 6)

Рацете се најважниот дел од човечкото тело, бидејќи преку нив човек може да врши различни активности: пишување, цртање, правење разни помагала и производи, возење возила итн. И ако имате проблеми со прстите, тогаш тоа во голема мера влијае на квалитетот на човечкиот живот. Една од најнепријатните болести што можат да влијаат на прстите е артритис. Со артритис, ткивото, кое е основа за зглобовите, станува воспалено, станува многу слабо, а потоа целосно уништено.

...
Белодробна фиброза (појавување симптоми: 1 од 6)

Белодробна фиброза е болест која вклучува присуство на лузна во белите дробови, што ја нарушува функцијата на дишењето. Фиброзата ја намалува еластичноста на ткивата, што го отежнува протокот на кислород преку алвеолите (меурчиња, каде воздухот е во контакт со крв). Оваа болест вклучува замена на нормалното белодробно ткиво со сврзно ткиво. Обратен процес на регенерација на сврзното ткиво во пулмоналното ткиво не е можен, па пациентот не може целосно да се опорави, но сеуште е можно да се подобри квалитетот на животот на пациентот.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

ортопед прифаќа
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Госпитална пл., Д.2, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Герила, 41
Телефон : +7 (499) 116-82-14
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
неонатолог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .