Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Епипадија: Симптоми и третман

Епипадија - главните симптоми:

 • Уринарна инконтиненција
 • Патка прошетка
 • Пневматска искривување
 • Уретрално отворање во близина на коренот на пенисот
 • Деформација на надворешните генитални органи
 • Спреј за урина
 • Заоблување на срамната коска
 • Ниво на тешкотија во правењето сексуален контакт
 • Скратен пенис
 • Абдоминални мускули

Епипадија - е една од сортите на абнормален развој на органите на урогениталниот систем. Со оваа болест, постои расцеп на ѕидот на уретрата. И покрај фактот дека болеста е доста ретка, во повеќето случаи се дијагностицира кај момчињата отколку кај девојчиња.

Причините и патогенезата на развојот на таква болест моментално се непознати, но лекарите сугерираат дека главниот фактор е или комплициран тек на бременоста или нездраво животен стил што бремена мајка го водеше за време на периодот на раѓање.

Симптомите ќе варираат во зависност од формата на оваа развојна аномалија. Главните симптоми се сметаат за болка при уринирање, уринарна инконтиненција, болка за време на сексуалниот однос.

Можно е да се направи точна дијагноза за време на првичниот преглед, но потребни се неколку инструментални дијагностички мерки за да се потврдат теориите. Третманот се изведува само со операција.

Етиологија

До денес, причините за формирање на овој тип на развојни аномалии на урогениталниот систем остануваат непознати. Теориите се напредуваа дека таквата патологија се појавува против позадината на нарушувањето на ембриогенезата во интервалот помеѓу седмата и четиринаесеттата недела на феталниот развој.

Сепак, клиничарите испуштаат голем број на предиспонирачки фактори кои предизвикуваат појава на таква болест:

 • широк спектар на вирусни инфекции кои една жена може да претрпи за време на периодот на раѓање;
 • зависност од лоши навики - не сите жени сметаат дека е неопходно да се откажат од алкохол, никотин и дрога само затоа што наскоро ќе станат мајки;
 • негативни еколошки услови;
 • рана или тешка токсикоза ;
 • продолжено влијание на стресни ситуации и пренатрупаност на нервите;
 • абдоминална траума;
 • ефекти врз телото на јонизирачко зрачење;
 • присуството на ендокрини пореметувања кај жените во ситуацијата;
 • влијанието врз фетусот на штетните материи од работното место на идната мајка.

Влијанието на други фактори не е исклучено.

Класификација

Вреди да се напомене дека епипадиите се поделени на машки и женски. Покрај тоа, апсолутно сите форми на епипадија можат да бидат од два вида:

 • само со разделување на уретрата;
 • со разделување на сфинктерот на мочниот меур.

Според степенот на расцепување на уретрата, епипадија кај момчињата е:

 • капитираат - додека уретрата се дели на короналниот сулкус на пенисот;
 • матични клетки - во вакви случаи, поделбата се забележува по целата должина на пенисот;
 • пубично стебло - посебна карактеристика е дека уретрата е целосно поделина, а сфинктерот на мочниот меур не е целосно;
 • вкупно epispadias - не само уретрата, туку и предниот ѕид или вратот на мочниот меур беше подложен на поделба.

Слична девијација кај девојките е:

 • клиторис - клиторисот е поделен на две тела разделени со попречен уретрален јаз. Во овој случај, клиторисот е локализиран под него;
 • субтотал - детето го дели клиторисот и маките;
 • вкупните делови на репродуктивниот систем, како што се клиторисот, манијата, лабијалниот зглоб и сфинктерот на мочниот меур, се предмет на целосна патологија. Дупката во изгледот може да личи на широка инка, од која најчесто излегува школка од последниот орган.

Огромното мнозинство се дијагностицира со тотална или субтотална форма на патологија.

Симптоматологија

Епипадија кај деца има различни клинички манифестации кои се директно зависни од видот на болеста. Така, главен град на таквата болест може да биде потполно асимптоматски, но само под услов да не се појави поделба на коската. Во такви случаи, главните карактеристики се:

 • прскање на урината, но чинот на мокрење не е скршен;
 • деформација на пенисот. Сепак, ерекциите и другите сексуални функции остануваат нормални.

Симптоми на матична форма на конгенитален дефект:

 • отворањето на уретрата се наоѓа во близина на коренот на пенисот;
 • значително прскање на урината, предизвикувајќи момчето или човекот да уринираат додека седат;
 • уринарна инконтиненција - забележана во случаи на влијание на силен физички напор, интензивен смеа или кашлица;
 • изречена кривина на пенисот - постои скратување и искривување кон предниот ѕид на абдоминалната празнина;
 • тешкотии во правењето сексуален контакт.

Патологијата на пубично стебло е изразена во:

 • скратување и значителна деформација на телото;
 • локацијата на отворањето на уретрата директно под срамниот зглоб;
 • неможноста за сексуални односи;
 • инконтиненција.

Вкупната епипадија ги има следните симптоми:

 • неразвиеност на пенисот и неговата кука форма;
 • постојаниот проток на урина - ова се должи на фактот што кавернозните тела и вратот на мочниот меур биле подложени на разделување;
 • комплетен недостаток на сексуална функција;
 • искривување на срамните коски, што се изразува во "патка";
 • несовпаѓање на абдоминалните мускули, што доведува до формирање на "жаба" абдомен.

Покрај тоа, приближно секој трет пациент има:

Епипадија кај момчиња

Што се однесува до оваа болест кај девојчињата, тогаш:

 • клиторисот тип на болест не предизвикува повреда на моментот на мокрење;
 • субтотална форма се изразува во уринарна инконтиненција при кивање, кашлање или под интензивен напор;
 • вкупниот вид се карактеризира со фактот дека постои постојана протекување на урината, поради што постои мацерација на кожата во областа на надворешниот генитал и бутовите одвнатре. Покрај тоа, можно е развој на инфективен процес во уринарниот тракт, пелена дерматитис , вулвовагинитис , вагинален удвојување, хипоплазија на клиторисот или на мааните.

Дијагностика

Изречените сорти на такви аномалии се препознаваат веднаш по раѓањето на бебето, а помалку изразени се откриваат само кога уринарната инконтиненција е забележана кај дете постаро од една година.

Почетното испитување е како што следува:

 • спроведување на детален преглед на пациентот или неговите родители за степенот на манифестација на симптоми;
 • проучување на историјата на животот на пациентот и неговите родители;
 • спроведување објективен преглед - да се процени големината на патологијата. Ова ќе му овозможи на лекарот да одлучува за формата на болеста и тактиката на лекување.

Примарна инспекција може да се изврши:

 • педијатар;
 • педијатриски хирург;
 • педијатриски уролог или гинеколог.

Со помош на лабораториски методи на испитување може да се идентификува пристапувањето на инфекцијата на генитоуринарниот систем.

За сеопфатна проценка на состојбата и функционирањето на уретрата и на мочниот меур неопходно е да се спроведат инструментални испитувања, меѓу кои вреди да се потенцира:

 • Ултразвук на органи како што се бубрезите и мочниот меур;
 • Х-зраци;
 • уретрографија;
 • урографија
 • профилометрија;
 • цистометрија;
 • електромиографија;
 • цистографија;
 • Цистографија
 • Ултразвук на карличните органи - за девојчиња;
 • Ултразвук на скротумот - за момчиња.

Третман

Сличен вроден дефект се елиминира само на хируршки начин. Вреди да се напомене дека капититната форма на болеста кај момчињата и клиторисот кај девојчињата не бара спроведување на специфични тактики на терапија.

Индикации за хирургија може да послужат како:

 • уринарна инконтиненција;
 • козметички дефекти;
 • нарушување на психофизичката состојба на мал пациент.

Најдобрата возраст за операција е пет години.

Во третманот на патологија кај момчињата, лекарот се поставува на задачата на неколку задачи:

 • елиминација на деформитетот на пенисот;
 • формирање на целиот канал на мокрење;
 • обновување на сфинктер.

За да се постигнат овие ефекти се изведува:

 • корекција на кривината на пенисот;
 • уретропластика;
 • сфинктеропластика.
Третман на епипадија

Девојките користат пластичен клиторис или вратот на мочниот меур.

Без оглед на тактиката на третманот, постоперативниот период треба да вклучува перење и катетеризација на мочниот меур.

Можни компликации

Тактиката на оперативен третман може да предизвика развој на:

Покрај тоа, машкиот може да се набљудува:

Превенција и прогноза

Бидејќи причините за развојот на ваквата аномалија остануваат непознати, нема конкретни превентивни мерки. Сепак, претставниците на женскиот период во текот на бременоста треба:

 • целосно се откаже од лошите навики;
 • јаде право и избалансиран;
 • избегнувајте стрес кога е можно;
 • да ги почитуваат мерките на претпазливост, и најдобро е целосно да се откаже од работата, што подразбира присуство на професионални опасности;
 • Побарајте квалификувана помош во случај на најмала промена во здравствениот статус.

Поради можноста за рано откривање и хирургија, често е можно да се постигне поволна прогноза, која се состои во враќање и контролирање на мокрењето, како и спречување на психички нарушувања.

Вреди да се напомене дека оние пациенти кои биле подложени на операција за елиминирање на епипадија во детството треба постојано да ги следат уролози (за мажи) или гинеколог (за жени).

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Епипадија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: педијатар , гинеколог , уролог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Ентеробиаза (појавување на симптоми: 1 од 10)

Ентеробиозата е паразитарна болест која се јавува кај луѓето. Ентеробија, чии симптоми се манифестираат кај цревни лезии, чешање што се јавува во анусот, а исто така и во општата алергизација на телото, е предизвикана од изложеност на пинови, кои всушност се предизвикувачи на оваа болест.

...
Дијабетес инсипидус (појавување симптоми: 1 од 10)

Дијабетес инсипидус е синдром предизвикан од недостаток на вазопресин во телото, кој исто така е дефиниран како антидиуретичен хормон. Дијабетес мелитус дијабетес, чии симптоми се оштетен метаболизам на водата и се манифестира како постојана жед со истовремена полиурија (зголемена форма на урина), сепак, е прилично ретка болест.

...
Интервертебрална хернија (појавување на симптоми: 1 од 10)

Интервертебралната хернија е карактеристична испакнатост или пролапс што се изведува во 'рбетниот канал со фрагменти од интервертебралниот диск. Интервертебралната хернија, чии симптоми се манифестираат поради тоа што пациентот е повреден или во присуство на остеохондроза, меѓу другото, се манифестира во форма на компресија на нервните структури.

...
Аденом на простатата (појавување на симптоми: 1 од 10)

Аденом на простатата (аденома на простатата) во суштина е малку застарен термин, и затоа се користи денес во малку поинаква форма - во форма на бенигна хиперплазија на простатата. Аденом на простатата, симптомите на коишто ги разгледуваме подолу, е повеќе познат во оваа дефиниција. Болеста се карактеризира со појава на мал јазол (веројатно неколку нодули), кој со текот на времето постепено се зголемува. Особеноста на оваа болест е тоа што, за разлика од ракот во оваа област, аденомот на простатата е бенигрен раст.

...
Рак на 'рбетниот столб (појавување симптоми: 1 од 10)

Рак на 'рбетниот столб може да биде вистинска болест, која се манифестира во форма на примарен или секундарен малиген тумор на' рбетот. Секундарните тумори се метастази на малигни неоплазми, чиј развој првично се јавува кај било кој од органите (простатата, белите дробови, желудникот, градниот шуплив и др.). Рак на 'рбетот, чии симптоми се болка, се развива постепено, во текот на неколку недели / месеци, по што се зголемува овие манифестации.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

педијатар зема
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
гинеколог зема
Адреса : Москва, ул. Нижняя Радищевская, д. 14/2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, проспект Вернадский, 37, бул.
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Glavmosstroy, 7
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .