Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Мутизам: Симптоми и третман

Мутизам - главните симптоми:

 • Агресивност
 • Анксиозност
 • Одвојување од околината
 • Нема говор
 • Ментална ретардација
 • Недостаток на спонтан говор
 • Страв од зборување
 • Тишина
 • Недостаток на разговорниот говор
 • Акутна реакција на промена на сценографијата
 • Ниска моторна активност

Мутизам - болест што се манифестира во целосно отсуство на говор, предмет на целосна безбедност на говорниот апарат. Овој процес не треба да се смета за неповратен, бидејќи реставрацијата на говорот е сосема можно под услов на соодветен третман, што го пропишува само лекар.

Етиологија

Постојат такви можни причини за развој на оваа болест:

Ретко, но сепак се јавува, болест со непозната етиологија.

Класификација

Постојат такви форми на оваа болест кај децата:

 • акинетски мутизам - поради патолошки процеси во мозокот, нервниот систем;
 • изборни (селективен мутизам) - во позната средина, детето се однесува нормално, може да зборува. Кога ситуацијата се менува, започнува стравот од зборување, се губат комуникациските вештини;
 • селективен мутизам - се карактеризира со фактот дека клиничката слика се манифестира селективно, детето нормално може да комуницира само со некои луѓе;
 • фобија - најчесто е привремено, се јавува како резултат на тежок стрес или психолошка траума;
 • апаличен - ја има истата етиологија како акинетски, но посложена насока. Целосно обновување се случува исклучително ретко.

Најнеповолна прогноза е апаличната форма на мутизам кај бебето - во вакви случаи, дури и под услов на навремен третман, целосното опоравување се случува исклучително ретко.

Симптоматологија

Симптоми на мутизам

Треба да се напомене дека во оваа болест севкупната клиничка слика ќе биде надополнета со специфични знаци на обликот на самата болест. Чести симптоми вклучуваат следново:

 • говор може да биде отсутен само под одредени околности;
 • јасност на свеста, емоционална перцепција на она што се случува;
 • присуство на реакции на болки стимули;
 • не постои спонтан и разговорлив говор;
 • активни моторни реакции се присутни.

Изборниот мутизам кај децата е проследен со следниве симптоми:

 • нарушен развој на говорот;
 • одред, кој драматично може да се претвори во агресија;
 • тишина;
 • акутна реакција на промената на животната средина, движење;
 • вознемиреност при решавање на дете.

Акинетичкиот мутизам може да се надополни со следните симптоми:

 • нема говор;
 • ниска моторна активност, во некои случаи целосно отсуство;
 • детето ги извршува сите дејствија со очигледно одложување;
 • инхибиција на менталната активност на детето.

Кај селективен мутизам, севкупната клиничка слика може да биде дополнета со следните симптоми:

 • во вообичаените услови за детето нема симптоми на болеста;
 • ако влезе во непозната средина, детето ги губи сите комуникациски вештини;
 • постои страв од зборување.

Треба да се напомене дека во зрелоста, селективниот мутизам може да се развие во разни ментални болести и социјална фобија .

Фобичната форма на оваа болест се карактеризира со периодичноста на симптомите - клиничката слика се манифестира само под сериозен стрес, психолошка траума или морално насилство врз дете.

Аппаличната форма нема специфични клинички манифестации, симптомите целосно одговараат на општата листа. Сепак, со оваа форма на болеста целосното опоравување се случува исклучително ретко. Во медицината постои неофицијално име за оваа форма на болеста - "будна кома".

Дијагностика

Во присуство на горенаведената клиничка слика треба да побара медицинска помош што е можно поскоро. Во овој случај, можеби ќе треба да се консултирате со невролог, психотерапевт, логопед.

Дијагностичката програма може да ги вклучува следните активности:

 • физички преглед со појаснување на приговорите, собирање на општа историја;
 • невролошки преглед на пациентот;
 • електроенцефалографија;
 • МНР на мозокот.

Што се однесува до стандардните лабораториски методи на испитување, тие се назначуваат само кога е потребно.

Третман

Основниот третман ќе зависи од основната причина. Ако етиологијата на мутизмот е патолошки процес во мозокот, тогаш хирургија може да биде неопходна:

 • отстранување на хематом и инсталација на дренажа во коморите на мозокот;
 • хируршко отстранување на тумор на мозокот.

По операцијата, рехабилитацијата е потребна и во самата здравствена установа и во специјализиран санаториум каде се врши корекција на функцијата на говорот и социјалната адаптација на пациентот.

Внесот на лекови е минимизиран. Во некои случаи, лекарот може да препише седативи и средства за смирување. Ноотропните лекови може да се препишат за да се подобри функцијата на мозокот.

Посебно место во третманот на оваа болест го зема психотерапијата со мултимодален пристап - се спроведува сеопфатен третман со елементи на семејната, индивидуалната и бихејвиоралната терапија.

Треба да се сфати дека ефективноста на третманот на таква болест кај детето ќе зависи не само од терапијата што ја пропишуваат лекарите, туку и од психо-емоционалната состојба во семејството. Бебето треба да биде заштитено од стрес, морална повреда и нервозна претераност.

Покрај конкретниот курс на третман, треба да се земат предвид и овие општи препораки:

 • да обрне внимание на детето колку што е можно - да разговара со него, да троши време во развој на игри;
 • задолжителни дневни прошетки во свеж воздух;
 • постепена социјална адаптација во општеството - дружење и играње со деца, посета на детски институции за учење и развој.

Третманот на оваа болест може да трае неколку месеци или неколку години.

Прогноза и можни компликации

Прогнозата ќе зависи од формата и фазата на развој на болеста. Што се однесува до компликациите, во однос на позадината на мутизмот, можно е да се развијат следните социјални нарушувања:

 • труд и социјална неспособност поради недостаток на говор;
 • развој на психолошки болести, комплекси;
 • социјална фобија.

Превенција

Наменски методи на превенција, за жал, бр. Сепак, за да се минимизира ризикот од развивање на таква болест кај дете може, ако го практикувате следново:

 • исклучување на психолошка траума, стрес, интензивна емоционална средина;
 • одржување на здрав начин на живот од моментот кога родителите одлучија да зачуваат дете и додека носат бебе;
 • дневни прошетки со дете, активни, едукативни игри;
 • доволно внимание од родителите;
 • почитување на дневниот режим, правилна исхрана.

На првите симптоми, треба да се консултирате со лекар и да не го игнорирате проблемот или да се обидете сами да го поправите.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате мутизам и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: невролог , психотерапевт , логопед .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Аутизам (појавување симптоми: 2 од 11)

Аутизмот е конгенитална болест од овој тип, чии главни манифестации се сведуваат на тешкотиите на детето во обидот да комуницираат со луѓето околу него. Аутизмот, чиишто симптоми лежат и во неможноста да се изразат сопствените емоции и неспособноста да се разберат во однос на другите луѓе, е придружено со тешкотии во зборувањето, а во некои случаи и со намалување на интелектуалните способности.

...
Постпартална депресија (појавување на симптоми: 2 од 11)

Постпарталната депресија, според статистичките податоци, е состојба која влијае на околу 5-7 жени од 10 по раѓањето. Постпартална депресија, симптоми кои се забележани кај жените од главната група на репродуктивна возраст, е зголемена чувствителност, која, пак, се манифестира во целиот "букет" на соодветните манифестации. На карактеристиките на постпарталната депресија и како да се справиме со тоа - нашата статија денес.

...
Алцхајмерова болест (појавување на симптоми: 1 од 11)

Алцхајмеровата болест е дегенеративна болест на мозокот, која се манифестира во форма на прогресивен пад на интелигенцијата. Алцхајмеровата болест, чии симптоми за прв пат се изолирани од страна на Алојз Алцхајмер, германски психијатар, е една од најчестите форми на деменција (стекната деменција).

...
Шизофренија (појавување симптоми: 1 од 11)

Шизофренијата, според статистичките податоци, е една од најчестите причини за попреченост во светот. Самата шизофренија, чии симптоми се карактеризираат со сериозни оштетувања поврзани со процесите на размислување и емоционални реакции, е ментална болест, од кои повеќето се јавуваат во адолесценцијата.

...
Нервен слом (појавување на симптоми: 1 од 11)

Нервниот дефект вклучува акутен напад на вознемиреност, како резултат на што се јавува сериозно нарушување на вообичаениот начин на живот. Нервниот распад, чија симптоми ја одредуваат оваа состојба на семејството на ментални нарушувања (неврози), се јавува во такви ситуации во кои пациентот е во состојба на ненадеен или прекумерен стрес, како и долгорочен тековен стрес.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
психотерапевт прифаќа
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .