Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Психовербален застој во развојот: симптоми и третман

Задоцнување за развој на психозабава - главни симптоми:

 • Места за расположение
 • Координација на движењето
 • Емоционална нестабилност
 • Агресивност
 • Нарушување на концентрацијата
 • Избегнување на општеството
 • Хиперактивност
 • Детето не се свртува кон изворот на звуците
 • Ниво на тешкотија во препознавањето на говор
 • Недостаток на сопствен говор
 • Прекршување на писмо
 • Тешкотии во комбинирањето на зборовите со фрази
 • Повреда на логично размислување
 • Детето не ги изговара зборовите самостојно
 • Инфантилизам
 • Тенденција за стереотипно однесување
 • Доминација на визуелната меморија
 • Артикулирана дисторзија
 • Развој на слаб слух
 • Мозаичен материјал за меморирање

Одложен психовербален развој - болест која се карактеризира со кршење на стапката на ментален развој на детето. Во повеќето случаи, оваа болест е предизвикана од девијации во развојот на нервниот систем, особено во мозокот. Вториот може да се должи на голем број етиолошки фактори, а не исклучок и погрешен животен стил на родителите. Според меѓународната класификација на болестите на десеттата ревизија (МКБ-10), оваа патологија е доделена на шифрата Ф80. Дали е можно целосно да се излечи оваа болест, може само да му се каже на лекарот по испитувањето на пациентот. Колку побрзо ќе се дијагностицира ова нарушување, толку е поголема шансата детето да се опорави.

Треба да се забележи дека бруто одложувањето на псивервербалниот развој најчесто се дијагностицира кај деца по 5 години. Ова се должи на фактот што на оваа возраст детето почнува активно да комуницира со другите и мора да се прилагодува општествено. Затоа, многу е важно да се обрне внимание на сите проблеми во развојот на бебето.

Етиологија

Клиничарите забележуваат дека менталната ретардација речиси никогаш не е независна болест. Во најголем дел од случаите, ова е последица на патолошки процеси на централниот нервен систем, особено на мозокот.

Општо земено, постојат такви болести кои можат да доведат до развој на ова нарушување:

Предвидните фактори за развој на ова нарушување кај децата вклучуваат:

 • минати заразни болести на мајката за време на бременоста;
 • погрешен животен стил на идната мајка за време на раѓањето - пушење, пиење алкохол, земање дрога, нервозни чувства, стрес;
 • детски повреди при породување, тешка бременост;
 • тешка болест претрпена од дете на рана возраст (до 2-3 години);
 • тешко психо-емоционална состојба во семејството;
 • тешка психолошка траума;
 • генетски, хромозомски болести кои доведуваат до инхибиција на развојот;
 • несоодветно воспитување на детето - прекумерна грижа или, напротив, малтретирање, морална и физичка злоупотреба на бебето.

Треба да се разбере дека само по себе ZPRR е последица на одредени патолошки процеси или психијатриски заболувања. Затоа, првично е неопходно да се елиминира коренот.

Симптоматологија

Симптоми на одложен психо-вербален развој кај деца

Во повеќето случаи, нарушувањата во говорот и менталниот развој се јасно видливи кај деца на возраст од 4-5 години. Следните знаци можат да зборуваат за прекршување на развојот на говорот:

 • недостаток на одговор на звуци и третман на возраст од една година;
 • неактивни обиди да се повторуваат зборови или поединечни писма на возраст под 1,5 години;
 • детето не изговара збор сам по себе, не може да врши едноставна акција на возраст од 2-2,5 години;
 • на возраст од 2,5-3,5 години, детето не може значајно да ги комбинира зборовите со цели фрази;
 • артикулирачко изобличување на некои звуци;
 • неактивност на говорот;
 • речиси комплетен недостаток на сопствен говор, почнувајќи од три години. Детето може само да ги повторува меморираните фрази на неразбирлив начин што најчесто го слуша во неговата околина.

На дел од менталното растројство е можно манифестација на таква општа клиничка слика:

 • аудитивната перцепција е помалку развиена од визуелната перцепција;
 • детето е тешко да објасни што сака, има тешкотии со формирањето на целосни слики;
 • концентрацијата на одредени предмети или ситуации во дете е тешка;
 • може да има синдром на хиперактивност ;
 • мозаик на меморирачки материјал;
 • меморијата во облик на визуелна превласт над вербалната меморија;
 • ниска ментална активност;
 • детето не може да го извлече својот заклучок, да изгради едноставен логичен синџир, да објасни што рекол без помош на возрасен;
 • дислексија ;
 • disgrafiya (повреда на пишување);
 • афективни реакции;
 • инфантилизам;
 • промени на расположението;
 • емоционална нестабилност;
 • моторни непријатности, недостаток на координација на движењата.

Манифестации на ZPRR треба да бидат дијагностицирани со елементи на аутизам. Во такви случаи, патолошкиот процес може да се надополни со следниве аутистични симптоми:

 • детето е подложно на напади на агресија не само во однос на другите, туку и самиот себе. Со незадоволство или други провоцирачки фактори, бебето може да победи, да залачи или да предизвика други физички ефекти;
 • не влегува во емотивен контакт со другите, вклучувајќи и блиски луѓе. Во некои случаи, детето не може да одговори позитивно дури и на родителите;
 • склони кон стереотипно однесување - долго време монотоно може да ги врши истите движења или дејства;
 • избегнува врсничкото општество, може да хистерија и да плаче кога ќе остане во непозната просторија;
 • не знае како да се справи со играчка, може да го користи за други цели, не покажува интерес за нови играчки и за забава;
 • не го разбира говорот упатен до него.

Ако има дури и 1-2 од горенаведените симптоми, треба да побарате медицинска помош од логопед и педијатриски невропсихијатрист. Треба да се разбере дека присуството на некои од горенаведените знаци не значи дека детето има RRR, сепак, овој фактор не треба да биде исклучен ниту. Навремената дијагноза значително ги зголемува шансите за целосно закрепнување.

Дијагностика

Во овој случај, неопходно е да се консултира со група специјалисти - педијатар , невролог , детски отоларинголог , детски психијатар и психолог , логопед . Потребно е да се спроведе физички преглед на пациентот со собирање на не само семејната историја, туку и историјата на животот и болеста.

Инструменталната дијагностика ги вклучува следните методи:

 • дуплекс скенирање на артериите на главата;
 • КТ и МРИ на мозокот;
 • ЕЕГ;
 • Ехо;
 • невропсихолошко тестирање.

Лабораториските дијагностички алатки, во овој случај, се изведуваат само со индикација.

Исто така, неопходно е да се подложат дополнителни методи на испитување - психодијагностика и проценка на развојот на говорот. Во овој случај, може да се изврши:

 • дијагностички преглед на говорот;
 • Денвер психомоторен развој тест;
 • степенот на психомоторниот развој според Грифитс;
 • Бејли скала дијагностика;
 • скала на развој на раниот говор.

Треба да се забележи дека клиничките манифестации кај деца со доцнење на псивервербалниот развој за пет години може да бидат манифестација на други болести. Затоа, во некои случаи потребна е диференцијална дијагноза за да се потврди или исклучи присуството на такви заболувања:

 • Даунов синдром;
 • аутизам;
 • олигофренија ;
 • елективен мутизам;
 • општа говорна неразвиеност на нивоа 1-4.

Врз основа на резултатите од испитувањата, лекарите прават дијагноза, да изберат најефикасна тераписка тактика и да дадат општи препораки за родителите.

Третман

Како правилно да се третира оваа болест, може да се каже само квалификуван лекар специјалист за невропсихијатрија. Во овој случај, третманот треба да започне што е можно порано и само на сеопфатен начин.

Внесот на лекови е минимизиран. Во зависност од сегашната клиничка слика, лекарот може да ги пропише таквите лекови:

 • седативи;
 • ноотропна;
 • витамин и минерален комплекс.

Основата на третманот треба да се состои од физиотерапевтски процедури, вежби со логопед и детски психолог. Соодветна родителска интеракција со детето е многу важна, па советување со психолог може да се направи со семејството на детето.

Што се однесува до физиотерапевтските процедури, најчесто се пропишува магнетна терапија - ова овозможува активирање на работата на церебралниот кортекс.

Уред за магнетна терапија

Покрај тоа, може да се прикаже:

 • физикална терапија - часови во салата, пливање;
 • art терапија;
 • курсеви за рачна терапија.

Третманот исто така може да се одвива дома - лекарот може да напише збир на вежби и препораки кои родителите треба да ги следат заедно со детето. Ова е развој на фини и големи моторни вештини, како и развојни игри кои имаат за цел подобрување на меморијата и вниманието.

Важно е да се разбере дека таквите класи треба да се спроведуваат редовно и континуирано. Покрај тоа, многу е важно каква е психо-емоционалната состојба во средината на детето. Бебето треба да биде заштитено од стрес, психолошки притисок, емоционално преоптоварување и повеќе морално и физичко насилство.

Покрај вежбите пропишани од лекарите, треба да се земат предвид и општите препораки:

 • Исхраната на детето треба да биде целосна, избалансирана, навремена и редовна;
 • задолжителни прошетки во свеж воздух дневно;
 • активни, игри на отворено;
 • Интеракцијата на детето со луѓето околу него, неговата социјална адаптација.

Треба да се сфати дека колку порано се започнува терапијата на ова нарушување, толку е поголема шансата детето да го достигне посакуваното ниво на развој и социјално прилагодување. Во исто време, треба да разберете дека третманот на оваа болест може да трае повеќе од една година.

Прогноза и превенција

Прогнозата ќе зависи од етиологијата на болеста и од стадиумот во кој бил инициран активниот третман. Во однос на превенцијата, треба да ги нагласиме следните препораки:

 • систематско испитување на детски логопед, невролог, психолог;
 • исклучување на повреди на главата и ЦНС;
 • навремено и соодветно лекување на сите болести;
 • одржување на здрав начин на живот за време на бременоста.

Ако во семејната историја постојат генетски хромозомски заболувања, се препорачува да се консултира со генетичар пред да зачне дете.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Одложен психовербален развој и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: невролог , психолог , логопед .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Шизофренија (појавување симптоми: 4 од 20)

Шизофренијата, според статистичките податоци, е една од најчестите причини за попреченост во светот. Самата шизофренија, чии симптоми се карактеризираат со сериозни оштетувања поврзани со процесите на размислување и емоционални реакции, е ментална болест, од кои повеќето се јавуваат во адолесценцијата.

...
Алцхајмерова болест (појавување симптоми: 3 од 20)

Алцхајмеровата болест е дегенеративна болест на мозокот, која се манифестира во форма на прогресивен пад на интелигенцијата. Алцхајмеровата болест, чии симптоми за прв пат се изолирани од страна на Алојз Алцхајмер, германски психијатар, е една од најчестите форми на деменција (стекната деменција).

...
Нервен слом (појавување на симптоми: 3 од 20)

Нервниот дефект вклучува акутен напад на вознемиреност, како резултат на што се јавува сериозно нарушување на вообичаениот начин на живот. Нервниот распад, чија симптоми ја одредуваат оваа состојба на семејството на ментални нарушувања (неврози), се јавува во такви ситуации во кои пациентот е во состојба на ненадеен или прекумерен стрес, како и долгорочен тековен стрес.

...
Постпартална депресија (појавување симптоми: 3 од 20)

Постпарталната депресија, според статистичките податоци, е состојба која влијае на околу 5-7 жени од 10 по раѓањето. Постпартална депресија, симптоми кои се забележани кај жените од главната група на репродуктивна возраст, е зголемена чувствителност, која, пак, се манифестира во целиот "букет" на соодветните манифестации. На карактеристиките на постпарталната депресија и како да се справиме со тоа - нашата статија денес.

...
Хипотофија (појавување симптоми: 3 од 20)

Хипотофијата кај децата е патолошка повреда на зголемување на телесната тежина, што влијае на севкупниот развој (физички и психолошки). Исто така постои и намалување на тургорот на кожата и ретардацијата на растот. Како што покажува медицинската пракса, оваа болест се јавува кај деца под 2-годишна возраст.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Герила, 41
Телефон : +7 (499) 116-82-14
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
психолог зема
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .