Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Бронхијална астма кај деца: симптоми и третман

Бронхијална астма кај децата - главните симптоми:

Бронхијална астма кај деца е болест која се карактеризира со наизменични периоди на ремисија и периоди на опструкција на дишните патишта, кои се целосно или делумно реверзибилни. За време на нападот на болеста се јавува спазам на малите и големите бронхи, но дури и за време на периоди на нормална благосостојба на детето, се дијагностицираат воспалителни процеси во мукозната мембрана на овој орган. Болеста има претежно алергиска природа, а нејзините први знаци можат да се појават кај половина од болните деца на возраст под две години, а кај 80% од децата, до училишна возраст.

Во исто време, не сите деца со воспаление во бронхиите ја развиваат оваа болест. Затоа, на бронхијалната хиперреактивност му се доделува важна улога во патогенезата на болеста, и со други зборови, нивната зголемена раздразливост. Поради оваа функција, било кој надразнувач може да предизвика напад од задушување. Дури и мала количина иритирачки супстанции во воздухот може да предизвика напад.

Треба да се разбере дека опструкцијата на респираторниот тракт кај детето може да се појави не само во однос на позадината на бронхијална астма , туку и како резултат на други бронхијални и белодробни патологии. Затоа, дијагнозата на астма кај децата е од огромно значење за диференцијација на патологијата од други болести на респираторниот систем.

Во моментов, бројот на деца кои страдаат од бронхијална астма брзо се зголемува, што е поврзано со неповолни еколошки услови, пушењето на млади мајки, раѓањето на недоносени бебиња, изложеност на несакани супстанции кои се ослободуваат од модерните градежни материјали и некои други причини.

Причини

Главниот предиспонирачки фактор кој е присутен кај повеќето деца со астма е наследна предиспозиција за алергиски болести. И тоа може да биде не само астма, туку и други патологии од алергиска природа. Обично првиот напад на астма се забележува кај деца кои веќе имаат алергиска болест, на пример, атопичен дерматитис .

Честите болести на респираторниот систем, акутните респираторни вирусни инфекции , акутните респираторни инфекции , грип , болки во грлото , итн, исто така, може да бидат причините или дури и активирањето на развојот на оваа болест кај детето. Една од најстрашните болести, што често води кон напади на астма, е опструктивен бронхитис .

Причини за бронхијална астма

Сепак, во повеќето случаи, причините се ингестија на различни алергени кои предизвикуваат напади. Овие алергени може да вклучуваат:

 • куќа прашина;
 • животинска коса;
 • полен на растенија;
 • прехранбени производи;
 • лекови и многу повеќе.

Неповолната микроклима во домот или неповолната еколошка состојба во регионот каде што живее детето исто така може да предизвика развој на оваа болест во него, бидејќи дури и минимална количина иритантна е доволна за да предизвика опструкција на дишните патишта. Во исто време, постојат и други причини кои предизвикуваат патологија кај децата:

 • изложеност на негативни фактори на животната средина (прекумерно ладење, промена на температурата, прегревање);
 • стресни ситуации во кои детето паѓа;
 • некои лекови, особено ацетилсалицилна киселина предизвикува т.н. аспирин астма кај дете;
 • храна со конзерванси, бои и засилувачи на вкус.

Се разбира, ова не се сите причини за развојот на болеста кај децата, туку тие се главните. Во овој случај, текот на болеста може да се влоши од присуството кај одредени деца на одредени болести на внатрешните органи, на пример, гастритис , интестинална дисбиоза , билијарна дискинезија .

За среќа, бронхијална астма кај деца, чиишто симптоми се манифестираат во детството, спаѓа во категоријата на болести кои можат да ескалираат. Ова значи дека како возрасно дете може да се ослободи од болеста и да води нормален живот. Ова не секогаш се случува - само во 30-50% од случаите, другите болни деца страдаат од патологија и во зрелоста.

Класификација

Во медицинската пракса, постојат две форми на оваа патологија:

 • атопичен;
 • не-атопичен.

Атопичната форма на болеста е друго име - алергично. Соодветно на тоа, не-атопичен се нарекува неалергична форма на бронхијална астма. Ако детето има атопична астма, тоа значи дека болеста е предизвикана од изложеност на одреден алерген - да се инсталира провоцирачки стимул, неопходно е да се спроведат алергиски тестови.

Во 90% од децата кои страдаат од оваа болест, тоа е атопична форма на астма која е забележана, додека атопичната астма останува во останатите 10% од случаите. Неатопичната форма на болеста е предизвикана од зголемена сензибилизација на телото на разни инфективни патогени. Но, како што е јасно од погоре, оваа форма е ретка.

Болеста исто така се класифицира според сериозноста, и може да биде лесна, умерена или тешка. Секој степен на болеста се разликува во колку се изразени знаците на патологија:

 • колку често се случуваат напади;
 • колку лошо дишењето на детето е нарушено во текот на нападите;
 • колку траги минуваат.

Симптоматологија

Знаците на болеста тешко се мешаат со други белодробни патологии, бидејќи се специфични, особено со умерена и тешка прогресија на болеста. Сепак, дијагнозата на бронхијална астма кај деца претставува одредени потешкотии, особено кај бебињата од првите неколку години од животот, кои не можат прецизно да ги формулираат своите чувства.

Првите симптоми на астма се појавуваат одеднаш, во услови на благосостојбата на бебето. Нападот се карактеризира со нарушување на фреквенцијата и ритамот на дишење, тешкотии во дишењето и појава на свиреж звук, кој се слуша од далечина. Детето обично зазема присилно држење - седи и малку наклонето напред. Поради фактот што е тешко да се издишуваат за време на нападот, градите се надувуваат и ако ја ставите раката на него, можете да почувствувате како сè трепери внатре кога детето се обидува да издише.

Нападот трае од неколку минути до неколку часа, и се повлекува како одеднаш како што се појави. Сепак, состојбата на задушување, за која се чувствува малиот пациент, е исклучително болна, па затоа секоја минута одложување може непоправливо да му наштети на неговата психолошка, а понекогаш и физичка состојба. Тоа е поради тоа, олеснување на нападот треба да се започне веднаш, веднаш штом се појават нејзините први знаци.

Постојат основни знаци дека бебето наскоро може да има напад на астма. Нивните родители можат да прославуваат во случаи кога нападите постојано се повторуваат. Особено, таквите знаци го вклучуваат фактот дека детето станува немирно, не спие добро, по ноќен сон, се појавува водена течност од носот. Неколку часа подоцна се појавува сува кашлица, која станува посилна во рок од неколку часа. Покрај горенаведеното, симптомите на бронхијална астма кај децата може да бидат како што следува:

 • сува кашлица (упорна);
 • недостаток на здив;
 • наизменично дишење;
 • зголемување на пулсот;
 • учество на помошни мускули во чинот на дишење;
 • свирка и бучава слушнато на далечина;
 • неможноста на детето да разговара.
Промени во бронхиите кај бронхијална астма

Дијагноза и третман

Дијагнозата на болеста се базира на колекција на анамнеза и преглед на родителите на мал пациент. Ако детето има релапси на напади, кои се карактеризираат со главните знаци на оваа болест, тогаш најверојатно лекарот ќе може да ја дијагностицира патологијата без тешкотии. Сепак, посета на алергист е индицирана за поставување на типот на алерген кој предизвикува таква патологија како атопична бронхијална астма, како и изведување на некои дополнителни истражувачки методи, како што се Х-зраци или КТ, за да се исклучи можноста за други лезии на респираторниот систем.

Третманот на болеста е да се спречи појава на нови напади и апсења што се појавуваат во раните фази. И покрај тоа што секој родител се надева дека ќе го слушне лекарот дека нивното дете може да биде целосно излечено - всушност, тоа не е. Секој третман што се користи за оваа намена може да го продолжи периодот на ремисија (помеѓу напади) и да ја намали сериозноста на текот на нападите. И тоа е подобро за родителите да знаат за ова, отколку да се обидат сами, користејќи народни лекови, да го лечат бебето, што може да предизвика непоправлива штета на неговото здравје. Се разбира, народни лекови може да ја подобрат состојбата на детето, но мора да бидат средства одобрени од лекарот кој присуствувал на бебето.

Прво, третманот на болеста треба да биде да се избегне навлегувањето на алерген во телото. Значи, ако бебето има напад на бронхијална астма на коса од домашно милениче, родителите ќе треба да се ослободат од него, без разлика колку е тешко.

Исто така, треба да се создаде за детето поволна атмосфера во домот, и ако е потребно да се пресели во живеалиште во пообезбеден регион на земјата.

Следното нешто што го вклучува третманот на болеста е олеснување на настанатиот напад. За таа цел, нанесете две групи на лекови. Првата група вклучува лекови кои го елиминираат бронхоспазмот (бронходилататори). Втората група вклучува лекови кои можат да го ублажат воспалението во бронхиите и да го отстранат алергенот од телото. Ова се т.н. основни лекови - тие не запираат напад и бараат долг прием. Третманот на бронхијална астма во последниве години зачекори далеку напред, а инхалираните глукокортикоидни лекови се појавија на пазарот, овозможувајќи им да го спречат нападот многу брзо. Болно дете секогаш треба да носи такви лекови со него, за да може да применува сериозни симптоми кога се задушува.

Покрај тоа, третманот вклучува:

 • изведување на специјални вежби за дишење;
 • физиотерапевтски методи (сол рудници, инхалации со специјални раствори итн.);
 • Алтернативна медицина, како акупунктура.

Одделно, треба да се каже за третманот на болеста народни лекови. Како што споменавме погоре, таквите алатки не можат да го излечат детето, но можат да ги ублажат знаците на патологија, па дури и да спречат напад. Народни лекови кои се сметаат за најефективни се:

 • секојдневна употреба на коприва супа;
 • земајќи валеријана тинктура за време на нападот;
 • земајќи сода (на врвот на ножот) за да се ослободи нападот;
 • лушпа на оригано, што треба да се користи секој ден.

Корисно е да се масира детето за време на нападот - масажа на нозете, глуждовите, а потоа се искачи на ниво на рамената. Добри народни лекови се декорации на некои билки - рецептите треба да се разјаснат со лекарот кој присуствувал за да избегне било какви несакани ефекти.

Превенцијата на бронхијална астма кај децата се состои од здрав начин на живот, употреба на хипоалергични препарати за домаќинство хемикалии, текстил за дома и облека и редовно влажно чистење во куќата. Исто така, важно е да се создаде поволна психолошка микроклима за бебето. Исто така, важно е да се зацврсти бебето уште од рана возраст - ова ви овозможува генерално да го зајакнете имунолошкиот систем и да го подобрите здравјето.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате деца со бронхијална астма и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: педијатар , алергија .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Бронхоспазам (појавување симптоми: 5 од 15)

Бронхоспазмот е патолошка состојба која се карактеризира со појава на ненадеен напад на задушување. Напредоци поради рефлексна компресија на структури на мазни мускули во ѕидовите на бронхиите, како и поради оток на мукозната мембрана, придружено со нарушување на празнењето на спутумот.

...
Ларингеален едем (појавување симптоми: 5 од 15)

Ларингеалниот едем не е независна патологија, но е симптом карактеристичен за разни инфективни и неинфективни процеси во телото. Оваа патолошка состојба се карактеризира со остра или постепено стеснување на ларингеалниот лумен со зголемување на симптомите на респираторна инсуфициенција. Најчесто, оваа патолошка состојба се јавува кај деца, како и кај мажи на возраст од 19 до 35 години. Жените се со помала веројатност да го развијат овој симптом. Третманот на патолошката состојба треба да биде навремен, бидејќи без интервенција симптомот може да предизвика развој на задушување и смрт на пациентот.

...
Бронхо-опструктивен синдром (појавување симптоми: 5 од 15)

Бронхо-опструктивниот синдром е комплекс на симптоми поврзани со нарушена проходимост на воздушните маси во бронхиите. Патолошкиот процес резултира со стеснување на дишните патишта со зголемување на отпорноста на воздухот за време на вентилацијата.

...
Бронхијална астма (појавување симптоми: 4 од 15)

Бронхијалната астма денес нема општо прифатена дефиниција, но и покрај тоа, постојат одредени критериуми утврдени во основата на оваа болест, врз основа на која, всушност, е изолирана. Бронхијална астма, симптоми кои ја лачат како хронична рекурентна болест, е придружена со примарна лезија на областа на респираторниот тракт со придружна промена на реактивноста на бронхиите врз основа на влијанието на имунолошкиот и / или имунолошкиот механизам.

...
Ларингеална стеноза (појавување симптоми: 4 од 15)

Ларингеалната стеноза е патолошки процес кој води до значително стеснување на ларингеалниот лумен, што го отежнува проголувањето на храната и дишењето. Најчесто забележана стеноза на гркланот кај децата. Оваа патологија бара итна посета на докторот и правилен третман на детето. Недостатокот на навремена реанимација може да предизвика смрт.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

педијатар зема
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
алерголог зема
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .