Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Менингитис кај деца: симптоми и третман

Менингитис кај децата - главните симптоми:

Менингитисот е тешка патолошка состојба која се карактеризира со оток на мозокот и оштетување на менингите. Најчест е менингитисот кај децата поради анатомските и физиолошките карактеристики на телото и неформалниот имунитет. Мембраните на мозокот и 'рбетниот мозок се подложени на воспаление, но самите клетки на мозокот не се вклучени во процесот. Болеста се карактеризира со тешки симптоми, и ако третманот не се започне навремено, болеста може да предизвика сериозни компликации, претставувајќи закана за животот на детето.

Причини

Причините за менингитис се добро проучени од лекарите. Познато е дека менингитисот кај новороденчињата и постарите деца е предизвикан од вируси:

Не помалку често, болеста е предизвикана од бактериски агенси, пневмококи , менингококи, стрептококи , протозои, хемофилни бацили и други. Атипичните форми на болеста предизвикани од туберкулозните бацили, габи и дури и хелминти се поретки.

Забележете дека инфекцијата се јавува кога превозникот доаѓа во контакт со здраво лице, па затоа во детските градинки и училишта може да се појават епидемии на менингококна инфекција , бидејќи децата постојат во активен контакт еден со друг. Болеста има период на инкубација кога симптомите се отсутни, но детето веќе стана извор на инфекција за другите, што придонесува за ширење на воспаление.

Следните категории на деца се најмногу подложни на болеста:

 • прерано
 • родени поради абнормална бременост или бременост со компликации;
 • болни кај детски гнојни воспалителни болести ( ендокардитис , ангина , остеомиелитис, и некои други).

Оваа болест може да се развие кај бебето кое претрпело траума при раѓање или во детството добило отворени или затворени трауматски повреди на мозокот или 'рбетниот мозок. Децата страдаат од нарушувања на нервниот систем, исто така, страдаат од менингитис.

Класификација

Начини на пренос

Избивањето на болеста обично се означува во зима или пролет. Инфекцијата се јавува на следниве начини:

 • домаќинство (преку контаминирани играчки итн.);
 • прехрамбена (при конзумирање на контаминирани производи);
 • во воздухот;
 • преносливи (каснувања од комарци).

Патогените кои предизвикуваат менингитис кај децата можат да влезат во телото на детето вертикално, преку плацентата, или да се шират низ телото преку лимфниот систем. Во зависност од тоа кои мозочни мембрани се оштетени, постојат три форми на менингитис:

 • најретката форма е арахноидитис , во кој се јавува воспаление на арахноидните мембрани;
 • пахиненингитис, кога тешките школки се вклучени во процесот на воспаление;
 • Една од најчестите форми е лептоменингитис, кога воспалението влијае и на арахноидните и на основните, меки школки.

Класификацијата во зависност од патогенот го дели менингитисот во две главни форми - бактериски и вирусен . Вирусот е почест. Овие две форми имаат подвид, во зависност од директен патоген. Значи, распредели:

 • пневмококен менингитис - предизвикан од стрептокок (компликација на тешка пневмонија );
 • менингококен - патоген;
 • стафилококна - во повеќето случаи, новороденчиња или деца кои биле подложени на хемотерапија се подложни;
 • хемофилен - предизвикува хемофиличен стап;
 • Ешерихиоза - го возбудува вирусот со исто име.

Ретки видови се менинготисот на салмонела и листериоза.

Ако зборуваме за класификација во зависност од природата на протокот, тогаш гноен и серозен менингитис се еднакво чести. Кај новороденчињата серозен менингитис се јавува претежно, кога воспалителниот процес е серозен по природа, а болеста продолжува со помалку тешки симптоми отколку со гнојна форма.

Серузниот менингитис се потврдува со присуство на лимфоцити во лумбалната течност. Почесто вирусно-бактериите доведуваат до развој на гноен менингитис . Оваа дијагноза се прави кога неутрофилите преовладуваат во лумбалната течност. И серозен и гноен менингитис без брз третман предизвикуваат непоправлива штета на здравјето на децата и може да доведат до смрт.

Први симптоми

Една болест секогаш се развива одеднаш врз основа на благосостојба. Повеќе изразени симптоми кај постарите деца и менингитис кај новородените се јавуваат во почетната фаза речиси незабележано.

Инкубациониот период е 2-10 дена, во зависност од состојбата на имуниот систем на детето. Периодот на инкубација на таквото времетраење му овозможува на патогенот да влезе во менингите и да предизвика воспалителни процеси. По одреден временски период, првите симптоми на менингитис кај деца на интоксикација се појавуваат:

 • тешка хипертермија (до 40 степени);
 • збунетост, делириум;
 • неподнослива главоболка до губење на свеста;
 • остра болка во абдоменот;
 • гадење и повраќање;
 • појава на болка во мускулите;
 • фотофобија

Менингитисот кај новороденчињата се манифестира со вознемиреност и раздразливост на детето, со запечатување на зоната на пролетта, што станува дури и малку конвексен. Кај доенчињата, можно е да се посомневаме во менингитис на следниве основи:

 • остар скок на температурата до критични вредности;
 • вкочанет врат (кога детето лежи со главата фрлено назад);
 • појава на повраќање;
 • појава на напади.

Кога ќе се појават првите симптоми, на детето му треба итна медицинска помош. Во негово отсуство, клиничката слика е дополнета со симптоми на понатамошно оштетување на мозокот. Знаци на менингитис кај деца со прогресија на воспаление:

 • грчеви од окципиталните мускули кога, кога се побара да се навали глава напред, детето не може да го стори тоа;
 • оштетување на свеста до појава на кома;
 • окуломоторни нарушувања;
 • грчеви кои можат да предизвикаат повреда на мускулите и да престанат со дишење или срцева активност.

Карактеристично за болеста е специфичната положба на детето - која лежи на негова страна, нозете се свиткани и главата се фрлаат назад. Постојат светлина и звукофобија, блефароспазам, осип.

Дијагностика

Првите симптоми даваат идеја за општ воспалителен процес во менингите, но специфичните знаци карактеристични за менингитис им помагаат на лекарите да ја потврдат дијагнозата:

 1. Симптомот на Керниг е кога детето има напнатост во задниот дел на бутот кога се обидува да ја свитка ногата на коленото и колкот.
 2. Симптом Бруџински. Детето се наоѓа на грб и се наведнува една нога на колк и колк зглобовите. Позитивен симптом е рече кога втората нога почнува да се наведнува рефлексно.
Специфични симптоми на менингитис

Тестовите за крв и урина се изведуваат, но конечната дијагноза е направена по проценка на резултатите на лумбалната пункција како единствен сигурен метод за потврдување на менингитис.

Карактеристики на третманот

Третманот на менингитис зависи од формата (серозен или гноен), предизвикувачкиот агенс и фазата на болеста. Во случај на сериозен вирусен менингитис, не се препишуваат антибактериски лекови, бидејќи антибиотиците не дејствуваат на вируси. Медицински мерки за вирусен менингитис:

 • дехидратациона терапија;
 • назначувањето на антиконвулзиви;
 • десензитизиран третман.

Со цел да се победи вирусен серозен менингитис, потребно е да се употребуваат интерферон, ДНаза, РНАаза, литична смеса и некои други лекови според индикациите. Потребно е и симптоматско лекување - внес на антипиретици, лекови против болки.

За третман на гнојни форми, бактериски менингитис се препишуваат антибиотици, земајќи ја предвид сензитивноста на патогенот. Обично се користи комбинација од неколку антибактериски лекови.

Заедно со третман со антибиотици, се спроведуваат симптоматска терапија и патогенетски третман.

Ефектите од менингитис кај децата може да бидат многу тешки - од развој на пареза и парализа, пневмонија и ренална инсуфициенција до тежок церебрален едем со појава на кома. Сепак, компликациите може да се избегнат ако започнете со лекувањето во време: кога дијагнозата е правилно направена и терапевтскиот курс е правилно избран, симптомите на менингитис почнуваат да се намалуваат за 3-4 дена и состојбата на детето се стабилизира.

Превенција

Превенцијата ќе биде најдобриот начин да го заштитите вашето дете од менингитис. Денес вакцинацијата против менингитис ја спроведуваат јавни и приватни здравствени установи.

Со појава на менингитис, вакцинацијата ќе биде единствениот сигурен начин за заштита на детето од болеста. Според статистичките податоци, кога во групи каде што постои епидемија на менингитис, децата се вакцинираат, ширењето на болеста може да се прекине.

Вакцинацијата против менингитис вклучува воведување на лек кој штити од хемофилна инфекција - главната причина за менингитис кај децата. Вакцината е прикажана не само кога е појава на инфекција во образовна институција, но исто така и ако има болно лице во куќата. Во некои земји вакцинацијата против менингитис е вклучена во распоредот за вакцинација и се прави редовно, а во други се спроведува само според епидемиолошки индикации.

Треба да се има на ум дека вакцината не го штити детето од менингитис ако болеста е предизвикана од вируси или неспецифични патогени. Во повеќето случаи, вакцинацијата ќе биде ефикасно средство за превенција, но по инјектирањето детето може да има компликации, така што не сите лекари препорачуваат да се спроведе таква профилакса за деца, а не сите родители се согласуваат да го вакцинираат детето. Важно е да се зајакне имунолошкиот систем, да се следат правилата за лична хигиена и да се изолираат децата со сомневање за менингитис од тимот.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Менингитис кај децата и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот педијатар може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Менингитис (појавување симптоми: 8 од 19)

Менингитисот е заразна болест, чија текот се карактеризира со екстензивно воспаление на 'рбетниот мозок и мозокот, а различни видови на вируси и бактерии делуваат како патогени. Менингитис, симптоми кои се појавуваат во зависност од специфичниот тип на патогени, се јавува или одеднаш или за неколку дена од моментот на инфекција.

...
Ремвентен менингитис (појавување симптоми: 8 од 19)

Ремген менингитис е акутна инфламаторна болест која влијае на меката школка на мозокот. Таква опасна болест може да го погоди лицето на речиси секоја возраст. Но, луѓето со ослабен имунолошки систем, кои претходно страдаа од тешки инфективни или воспалителни болести, со повреди на главата, најмногу се подложни на гноен менингитис. Исто така на ризик предвремени бебиња.

...
Сончев удар (појавување симптоми: 8 од 19)

Сонцето и топлотен удар се услови кои, кога се развиваат, веднаш треба да почнат да им помагаат на жртвата, бидејќи постои директна закана за неговиот живот. Овие состојби најчесто се случуваат во пролетно-летниот период, кога активноста на сонцето се зголемува неколку пати. Многу луѓе тврдат дека сончевиот удар и топлотниот удар се едно и исто, но тие не се. Тие имаат некои разлики.

...
Трихиноза (појавување симптоми: 7 од 19)

Трихинозата е акутна хелминтијаза која се јавува кај луѓето и кај цицачите. Важноста на медицинското и социјалното значење на оваа болест е утврдена од сериозноста на клиничките манифестации, кои често се изразуваат во попреченост, во некои случаи и смрт.

...
Скарлетна треска (појавување симптоми: 7 од 19)

Скарлетната треска е инфективна болест која се јавува кај пациенти во акутна форма и се пренесува преку капки во воздухот. Вреди да се забележи дека црвената треска, чии симптоми се манифестираат во форма на тежок осип со мали точки, воспалено грло, треска и интоксикација, се јавува не само кај децата, како што многу луѓе погрешно претпоставуваат, туку и кај возрасните. Исто така забележуваме дека како извор на инфекција, пациентите се најопасни во првите денови од појавата на оваа болест кај нив.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

педијатар зема
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .