Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Црви кај деца: симптоми и третман

Црви кај деца - главните симптоми:

Црвите кај децата се прилично честа појава, бидејќи се поподложни на ефектите врз животната средина, а црвите влегуваат во нивните тела со нечисти раце, преку песок и слабо измиена храна (зеленчук и овошје). Некои хелминци се пренесуваат преку крвта на мајката на детето интраутерино, и така тој веќе е роден со паразити кои живеат во неговите црева или други дигестивни органи.

За жал, родителите немаат шанса да го заштитат своето дете од оваа несреќа, бидејќи детето црви може да се појави откако ќе го купи во резервоар за загадена вода, го напаѓа дворот мачка или куче, јаде неизвалкано јаболко итн. Од болно дете до само јајцата на таквите паразитски паразити како pinworms и џуџести тении се пренесуваат на здрава - инфекцијата со други хелминтови инфекции бара созревање на овие јајца во средните домаќини (мачки, кучиња, добиток, риба, итн.). Затоа, инфекцијата со други хелминти може да се случи кога едно дете јаде месо или други производи од заразни животни или со директен контакт со нив.

Со еден збор, тешко е да се спречат црви кај децата, па дури и ако родителите подучуваат дете да ја набљудува личната хигиена уште од рана возраст, детето сè уште може да ја зафати инфекцијата со разговор со деца на игралиштето, играјќи во дворот или во градинка итн.

Најчесто црвите кај децата се наоѓаат кај доенчиња и помлади од предучилишна возраст. Ова се должи на недоволниот развој на имунолошкиот систем и на бариерните функции на гастроинтестиналниот тракт.

Спречувањето на хелминските инвазии (инфекција и нивно ширење) треба да бидат во согласност со таквите едноставни мерки:

 • миење раце по одење на улица;
 • Избегнувајте близок контакт на бебето со бездомни животни (а понекогаш и домашни, ако постои сомневање дека имаат хелминти);
 • редовно чистење на куќата со отстранување на прав и чистење на подот;
 • темелно миење на овошје и зеленчук пред консумирање, како и целосна термичка обработка на храна, како што се месото, рибите и друго.

Исто така, спречувањето на ширењето на црвите е во присуство на секој член на семејството на нивните хигиенски предмети - крпи, сапуни. Исто така е важно да се користат индивидуални лажички, чинии, чаши и други прибор за јадење.

Животниот циклус на црви

Симптоми

Знаците на црви кај деца може да бидат изречени или скриени. Според проценките на паразитолозите, 8 од 10 деца се заразени со црви, но во повеќето случаи симптомите на болеста не се манифестираат. Ова не значи дека црвите не претставуваат закана за децата. Напротив, латентната форма на болеста, кога симптомите се отсутни, е уште поопасна. Прво, затоа што во телото на детето може да има процеси кои предизвикуваат тешки компликации против позадината на зараза на црви, и второ, бидејќи таквото дете може да биде извор на инфекција за другите (деца, родители), поради што инфекцијата може брзо да се шири .

Ако црви се најдат кај деца, симптомите на патологијата прво ќе бидат од општа клиничка природа. Такво дете ќе се жали на:

 • одвраќање;
 • слабост;
 • апатија;
 • раздразливост;
 • каприциозност.

Во повеќето случаи, родителите земаат такви симптоми на црви кај деца како сложени, кои сакаат да го рехабилитира бебето или да применуваат корективни методи за тоа. Поспецифичните симптоми предизвикуваат инвазии на црв за време на периодот на активна репродукција, при миграција низ телото, како и во случаи кога тие предизвикуваат развој на компликации кај дете.

Се разбира, секој вид на црви може да предизвика свои специфични симптоми. На пример, главниот симптом на иглата е силниот чешање во анусот што се јавува во текот на ноќта. Но, постојат симптоми својствени за сите видови на хелминти, меѓу кои се:

 • прекршување на ноќен сон, заб на грб (ноќе);
 • диспептични нарушувања ( запек , дијареја, слуз во измет, крв во измет, итн.);
 • Колички болки во папокот (оваа зона е место на повеќето хелминти);
 • кожни реакции во форма на атопичен дерматитис.

Може да се разбере дека детето исто така може да има црви ако има кашлица која не е поврзана со катарална болест, на позадината на доброто здравје (се случува кога некои видови на црви мигрираат околу телото), гадење и повраќање, надуеност и, се разбира, кога паразитот излегува со измет што може да се види со голо око.

Можеби изгледа дека штетата предизвикана од хелминтите кон телото на детето не е многу значајна, па затоа не е неопходно да се третира болеста (велат тие, самите хелминти ќе умрат со текот на времето). Сепак, всушност, да се размислува за тоа како да се отстранат црвите кај децата, треба да биде што е можно побрзо - веднаш штом ќе се појават првите симптоми. Всушност, инаку постои ризик дека бебето ќе заостане во физичкиот и менталниот развој, како и дека ќе развие некои компликации кои се движат од воспаление на апендиксот и завршуваат со акутна интестинална опструкција или дури и со интестинална перфорација. Покрај тоа, според алерголозите, повеќе од половина од сите кожни заболувања кај децата се должи на присуството на паразити во нивните тела, кои не се третираат.

Треба да се разликуваат неколку групи на симптоми, во зависност од црвите кои го паразитираат телото на детето. Значи, ако детето има црви во телото на класата нематода (roundworms), симптомите ќе бидат слични на оние опишани погоре, но со други хемински инфекции може да има и други специфични симптоми на кои треба да се ориентираат третманите. Значи, кај буриња и трихоцефалоза кај децата постои нарушување на столот, со нечистотии на крв и слуз во неа. Исто така забележан метеоризам, повраќање, заостанување во менталниот развој на едно мало дете.

Кога opisthorchiasis кај дете температурата се зголемува до subfebrile индикатори, кожата осип се појави, лимфни јазли и зголемување на црниот дроб. Исто така, ќе има болка во абдоменот и десниот хипохондриум, гадење и повраќање, нарушувања на гастроинтестиналниот тракт. Наспроти позадината на оваа инфузија на црвот, ако не се третира веднаш, може да се развие сериозен панкреатит и други компликации.

Со токсикороза , која се јавува кај деца под 4 години, бебињата страдаат од изразена алергиска кашлица, развиваат чешање на кожата и отоци, а исто така влијаат врз белите дробови, зглобовите, црниот дроб и многу други органи. Ако оваа болест не се лекува навреме, веројатно ќе се развие неповратно оштетување на очите, хориоретинитис , кератитис и други сериозни нарушувања.

Хелминци кај деца

Дијагноза и третман

Инсталирање на мнозинството на хелминти инфекции може да биде, поминале анализа на измет. Постои површна студија која се користи кај ентеробиозата (стружење на ентеробиоза) и длабинска студија на измет на јајцата на црви. Придружен преглед е анализа на измет за дисбактериоза. Пропишан е и општ тест на крвта.

Во некои случаи, покажан е крвен тест на ДНК на одредени сорти на црви. Но, оваа анализа е скапа и не секогаш оправдана, бидејќи ДНК може долго време да се чува во крвта, па дури и ако детето нема црви, анализата може да биде позитивна ако некогаш имал една или друга инфлуенца на црв.

Третманот вклучува употреба на таблети за црви кај деца. За жал, лековите што ги уништуваат црвите, имаат прилично висок токсичен ефект врз целото тело, така што овој третман е оправдан само во случаи на потврдена дијагноза на инфекции со хелминти. Антиелминтските лекови за црви кај деца се поделени во неколку групи, од кои секоја делува на одредени видови на црви. Значи, против pinworms и ascaris се ефективни лекови како што се:

 • Пирантил;
 • Немоцид;
 • Хелминтокс.

Сепак, лековите како што се Пиперазин и Мебендазол имаат најмалку токсичен ефект. Овие лекови за многу видови на црви за деца се патентирани од страна на Министерството за здравство како најефективни и достапни.

Како што веќе беше споменато погоре, докторот избира антихелминтски лекови за деца, земајќи ги предвид повеќекратните карактеристики. Утврдува кои лекови имаат најразрушувачки ефект врз една или друга хемиттерна инвазија, како и кои лекови ќе предизвикаат најмалку штети на телото на бебето, помагајќи му да се ослободи од болеста и сериозните симптоми што е можно поскоро.

Третманот кој овозможува да се ослободи од црви обично се изведува во две фази - лекот се зема повторно две недели по првиот тек на администрацијата, кој е поврзан со циклусот на развој и репродукција на многу паразити и неспособноста да ги уништи нивните јајца кога тие се неактивни. За жал, во некои случаи, можно е да се ослободиме од helminths само со помош на хируршка интервенција, на пример, кога интестиналниот лумен се оклудира и се развива интестинална опструкција.

Методи на традиционална медицина во борбата против црви

Постојат бројни популарни методи кои овозможуваат да се ослободи од црвите во најкус можен рок без да се наруши здравјето на бебето. Се разбира, традиционалните методи треба да се користат со претпазливост - најдобро е да се консултирате со вашиот лекар за да разберете дали ова или она средство за традиционална медицина за црви за деца е соодветно (земајќи ги предвид карактеристиките на нивното тело и здравје).

Популарни методи за да се ослободат од паразити, погодни за многу мали деца и постари деца. Така, третманот на паразити во телото на доенчињата може да се изврши на овој начин: се подготвува топлотна лушпа и се користи како микроклиматски за бебето. Или таквите народни лекови за третман на паразити во телото се погодни за бебиња, како што се:

 • воведувањето на чешнички од лук во анусот со пинови;
 • сок од морков земен на празен стомак со мед;
 • клизма со лушпа лушпа на топло млеко.

За жал, нема многу начини за доенчињата да се ослободат од пинограмите со народни лекови, бидејќи им е забрането да земаат многу производи што имаат штетен ефект врз црвите. Но, за постарите деца, како и за возрасните, народните методи се бројни и ефективни, меѓу нив:

 • употребата на инфузија на пелин со млеко;
 • лушпа на elecampane и celandine во еднакви размери;
 • масло од пост коноп;
 • користете семки од тиква.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате црви кај деца и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: педијатар , специјалист за заразни болести .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Цревни инфекции (појавување симптоми: 9 од 20)

Цревната инфекција е опасна болест која порано или подоцна влијае на секоја личност. Пренесената болест вклучува голем број на патолошки процеси кои негативно влијаат на гастроинтестиналниот тракт. Болеста често се јавува поради присуството на вируси, токсини и бактерии во телото. Симптомите на болеста значително се разликуваат, со оглед на степенот на неговата сериозност.

...
Стронгилоидаза (појавување симптоми: 9 од 20)

Стронгилоидозата е хронична болест предизвикана од цревни акни (Strongyloides stercorali) и се карактеризира со манифестација на различни патологии на гастроинтестиналниот тракт. Овој паразит првпат беше целосно опишан само во 1876 година. Авторот на описот беше францускиот лекар Норманд. Тој го изолирал овој хелминт од изметот на болните луѓе.

...
Цревни воспаленија (појавување симптоми: 9 од 20)

Цревните воспаленија се гастроентеролошко нарушување кое може да биде локализирано во малиот, дебелото црево или сигмоидот. Во зависност од локализацијата на воспалителниот процес, клиничката слика исто така ќе се појави.

...
Малдигестија (појавување на симптоми: 9 од 20)

Maldigestia - кршење на процесите на варење. Малдигестичниот синдром се јавува паралелно со речиси секоја болест на гастроинтестиналниот тракт, може да се појави во присуство на некои конгенитални абнормалности. Клиничката слика е неспецифична, затоа треба да се консултирате со вашиот лекар за совет. Третманот се пропишува поединечно, по правило, се спроведува сеопфатно и задолжително вклучува диета.

...
Цревна дивертикулоза (појавување симптоми: 9 од 20)

Цревната дивертикулоза е гастроентеролошко нарушување, во кое се формираат мали формации во форма на торба на цревните ѕидови. Овој патолошки процес е нешто слично на формирањето на полипи, но ова не е истото.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

педијатар зема
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .