Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Јувенилен ревматоиден артритис: симптоми и третман

Јувенилен ревматоиден артритис - главните симптоми се:

Малолепен ревматоиден артритис е системска автоимуна болест која ги зафаќа децата на возраст под шестнаесет години. Девојчињата се болни неколку пати почесто од момчињата. Автоимуната природа на болеста сугерира дека телото, од непознати фактори, почнува да ги препознава сопствените клетки како патолошки и активно произведува антитела против нив. Тоа е системско, бидејќи не само зглобовите, туку и неколку внатрешни органи и системи се вклучени во болеста за болест.

Во текот на оваа болест, воспалителниот процес прво ги напаѓа зглобовите, што доведува до бавно нарушување на интегритетот на 'рскавицата и деформацијата на коските. Сличен развој во внатрешните органи води кон нарушување на нивното нормално функционирање. Артикуларната форма на болеста се манифестира со такви симптоми како оток и видлива деформација на погодениот дел од телото и системски - со зголемување на температурата на телото до критични индикатори, појава на ерупции, како и оштетување на органи како што се срцето, белите дробови и бубрезите.

Дијагнозата е спроведување на целосен хардверски преглед на детето и пункција на зглобовите. Најчесто, оваа болест може да се дијагностицира на возраст од две години. Ако ова не се направи во време, тогаш оваа патологија може да доведе до попреченост и губење на ефикасноста. Третманот на болеста има за цел земање лекови, изведување на физиотерапија и терапевтски курсеви за масажа. Бидејќи ревматоидниот артритис кај децата е доживотно заболување, прогнозата зависи од правилната дијагноза и тактиката на лекување.

Етиологија

До денес, медицината не ги знае причините за прогресија на јувенилниот ревматоиден артритис, но лекарите се согласуваат дека основата на оваа болест кај децата е комбинација на надворешни и внатрешни фактори, како што се:

 • генетска предиспозиција;
 • тешки вирусни заболувања;
 • бактериски инфекции;
 • широк спектар на повреди на зглобовите;
 • продолжено изложување на телото на ладни температури или сончева светлина;
 • компликации после вакцинација, кои може да се изврши за време или веднаш по заздравувањето од САРС ;
 • протеински инјекции на лекови;
 • вродени или стекнати нарушувања на имунитетот.

Оваа болест се јавува ретко, но води до неповратни промени во зафатените зглобови, внатрешни органи и системи. Главната разлика од ревматоидниот артритис кај возрасните е тоа што кај децата тоа влијае не само на зглобовите.

Видови

Во зависност од бројот на зафатени зглобови, јувенилниот ревматоиден артритис е поделен на:

 • полиартритис - се карактеризира со лезии на повеќе од четири зглобови;
 • олигоартритис - патолошкиот процес влијае на помалку од три зглобови;
 • моноартритис - воспаление се забележува само во еден зглоб.

Како текот на внатрешните лезии, како и манифестацијата на симптоми, болеста може да биде:

 • артикуларен;
 • ограничен - само еден орган станува воспален;
 • Still-ов синдром - се карактеризира со значителна болка во зглобовите, осип, недостаток на ревматоиден фактор во крвните тестови и брз тек. Неколку внатрешни органи се вклучени во процесот;
 • алергиски и септички - има повеќе оштетувања на органи и системи во телото.

Во зависност од присуството на ревматоиден фактор во крвта, ваквата болест е:

 • серопозитивни - се одликува со агресивен и брз тек, како и разочарувачка прогноза;
 • серонегативен.

Текот на малолетничкиот ревматоиден артритис е поделен во неколку фази:

 • бавно;
 • умерена;
 • брзо;
 • акутен;
 • субакутен.

Според степенот на активност на воспалителниот процес, болеста кај децата е поделена на фази:

 • високо;
 • просек;
 • низок;
 • фаза на ремисија.

Симптоми

Јувенилен ревматоиден артритис

Во текот на оваа болест, или само зглобовите, или зглобовите и органите се засегнати. Артикуларната форма на болеста ги вклучува следните симптоми:

 • чувство на вкочанетост по спиење. Времетраењето е повеќе од еден час;
 • подпухнатост. Често, воспалителниот процес е зглобовите од средни и големи големини;
 • при палпација, треската на болниот зглоб се чувствува во однос на целото тело;
 • значајна болка - се забележува не само кога се движи, туку и во состојба на одмор;
 • деформитети на зглобовите - се забележани во подоцнежните фази на болеста;
 • неможноста целосно да се наведнува или да се ослободи од воспалената горната или долната нога.

Главните симптоми на екстра-артикуларната манифестација на болеста се:

 • значително зголемување на температурата на целото тело, до треска;
 • изгледот на кожата во кафеавите дамки на ноктите;
 • формирање на ревматоидни нодули под кожата;
 • болка во срцето;
 • намален крвен притисок;
 • недостаток на здив;
 • значително губење на тежината;
 • замор;
 • формирање на кожата на исипи од алергиска природа, кои носат многу непријатни чувства;
 • нарушувања на срцевиот ритам.

Внатрешни симптоми кои може да се забележат само при дијагностицирање на оваа болест кај деца:

 • воспалителен процес во мукозната мембрана на белите дробови;
 • црвенило на белковината мембрана на очите - може да биде и еднострана и се шири на двете очи;
 • фиброза;
 • пулмонална хипертензија ;
 • зголемување на обемот на органи како што се црниот дроб, слезината, регионалните лимфни јазли.

Компликации

Кога ненавремено жалба до специјалист за соодветна помош, има многу компликации кои можат да претставуваат закана за животот на детето. Меѓу нив се:

 • мала или целосна загуба на движење;
 • слепило;
 • амилоидоза на органи како што се бубрезите, црниот дроб, цревата и миокардот;
 • бубрежна, срцева и пулмонална инсуфициенција на хронична природа;
 • повреда на структурната структура на коските на скелетот и придружните фрактури;
 • целосна загуба на изведбата од страна на детето.

Дијагностика

Дијагностички мерки за малолетнички ревматоиден артритис ги изведува педијатар кој треба да изврши повеќе мерки:

 • анализа на медицинската историја на децата и нивните блиски роднини - да ја исклучат или потврдат наследната природа на нарушувањето;
 • откривање на прв пат и степен на интензитет на симптоми;
 • темелно општо испитување на пациентот.

Доколку е потребно, специјалист назначува неколку помошни испитувања:

 • лабораториски - општ и биохемиски тест на крвта за да се идентификуваат специфичните протеини и антитела. Покрај тоа, прободување на зафатените зглобови;
 • хардвер - ултразвук на градите, стомакот и бубрезите, ЕКГ и Х-зраци на зглобовите и 'рбетот;
 • консултации со специјалисти како педијатриски ревматолог и офталмолог.

По проучувањето на сите резултати од испитите, лекарот што го посетува пропишува најефективниот третман на малолетничкиот ревматоиден артритис. Прогнозата за пациентот ќе зависи од успехот на терапијата.

Третман

Главната цел на третманот на оваа болест е замрзнување на процесот на уништување на зглобовите и 'рскавицата. Затоа третманот мора да се спроведе пред простување на болеста. Елиминацијата на болеста се изведува на неколку начини. Првиот од нив е употребата на лекови - антиинфламаторни, глукокортикостероиди, антикоагуланти. Вториот - спроведување на физиотерапија процедури:

 • акупунктура;
 • третман со шок, ултразвук, магнетно поле и инфрацрвено зрачење;
 • електрофореза.

За време на периоди на слегнување на симптомите на оваа болест кај децата, се препорачува да се изведат вежби за вежбање и да се подложат на терапевтски курсеви за масажа. Најдобро е ако третманот ќе се одвива во санаториумско опкружување.

Хируршката интервенција се третира во случаи кога се изобличени деформитети на зглобовите - тие се протетски. Со адекватна терапија, прогнозата на болеста е прилично поволна, особено ако се има предвид дека е доживотно. Успехот на третманот се смета за долг тек на фазата на ремисија.

Специфична превенција на ова нарушување не постои, потребно е само два пати годишно да се проверува кај ревматологот, а исто така да се ограничи од хипотермија или прегревање на телото.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Juvenile ревматоиден артритис и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот педијатар може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Миелоидна леукемија (миелоидна леукемија) (појавување симптоми: 7 од 20)

Миелоидната леукемија или миелоидна леукемија е опасен канцер на хематопоетскиот систем, во кој се зафатени матичните клетки на коскената срцевина. Кај луѓето, леукемијата често се нарекува "леукемија". Како резултат на тоа, тие целосно престануваат да ги исполнат своите функции и брзо да се размножуваат.

...
Стилска болест (појавување на симптоми: 7 од 20)

Стилска болест (син Juvenile ревматоиден артритис, јувенилен ревматоиден артритис) е автоимуна болест која често се дијагностицира кај лица под 16 години. Патологијата спаѓа во категоријата системски болести, односно, може да влијае на внатрешните органи.

...
Ревматска срцева болест (истовремени симптоми: 6 од 20)

Срцева ревматска срцева болест е најчеста компликација по разни заразни болести. Најчесто почнува да напредува поради нецелосно третирана ангина. Кога болеста влијае на сите слоеви на ѕидовите и мембраните на срцето - од ендокардиумот до перикардот. Со навремена дијагноза и соодветен третман, можно е да се избегне ширење на процесот на оштетување на целото срце и да се запре на ниво на промени во структурата на клетките на организмот.

...
Интерстицијална пневмонија (појавување симптоми: 6 од 20)

Лекарите зборуваат за интерстицијална пневмонија кога едно лице има воспаление во белите дробови, влијае на интерстициумот лоциран во преградите меѓу крвните садови и алвеолите. Како резултат на воспалителниот процес и едем, размена на гасови во засегнатиот орган е нарушена, што предизвикува сериозни симптоми. Идиопатската интерстицијална пневмонија не е една болест, туку група на патологии во кои се развиваат дифузни промени во интерстицијалното ткиво.

...
Ревматизам кај деца (појавување симптоми: 6 од 20)

Ревматизмот кај децата е ретка патологија која најчесто се дијагностицира кај возрасната група од 7 до 15 години, но тоа воопшто не значи дека децата од други возрасти не можат да се разболат. Со оваа болест, воспаление се шири на сврзното ткиво на голем број на внатрешни органи.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

педијатар зема
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д.8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .