Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Империјалност: Симптоми и третман

Imbecility - главните симптоми:

Импезил - умерена ментална ретардација, која може да биде или вродена, на пример, Даунов синдром, или стекнати во првите неколку години од животот. Ова прекршување се карактеризира со тоа што не се развива во текот на животот, но со правилен пристап кон лекувањето и воспитанието на такво дете, можно е да се постигне мало подобрување на менталната активност.

Во прилог на деменција, оваа болест е придружена со знаци како јасен говор, но сиромашен вокабулар, слабо изразена способност за учење. Исто така, постојат проблеми со меморијата и сексуалната промискуитетност. Таквите луѓе можат да вршат основни активности за само-грижа, но не можат сами да живеат.

Овој тип на умерена деменција е прилично редок кај луѓето. Во светот на imbecility страдаат помалку од половина процент од вкупното население.

Луѓето со таква дијагноза се најмногу подложни на големи промени во психата отколку кај пациенти со слаб степен (девијација) на деменцијата, но нивните емоции можат да изразат многу подобро отколку кај пациенти со длабок степен (идиотизам) на менталниот развој. Луѓето со таков дефект се склони кон висока сугестивност и имитација на лоши примери, кои бараат постојан надзор и дисциплина. Со несоодветно воспитување тие можат да бидат агресивни и да им наштетат не само на себе туку и на оние околу нив.

Етиологија

Како што споменавме погоре, imbecility е формирана во внатрешноста на матката на мајката или во првите неколку години од животот, па причините за оваа болест се поделени во соодветни групи. Интраутерините фактори вклучуваат:

 • нездраво животен стил на бремената мајка за време на бременоста. Прифаќање во големи количини на алкохолни пијалаци, никотин, наркотични супстанции и лекови без никаква намена;
 • наследен фактор. Ако било кој од родителите во семејството имал такви абнормалности, тогаш постои можност за ова ментално пореметување кај нивните деца;
 • изложеноста на која бремената жена многу често може да биде изложена;
 • заразни болести што ги има една жена;
 • лоша исхрана. Ако женски претставник се хранат со штетна храна, без висока содржина на витамини и хранливи материи, веројатноста за знаци на оваа болест кај детето е висока. Вегетаријанството, исто така, припаѓа на такви причини - жената троши недоволно количество месо, но не го компензира неговото отсуство со какви било средства;
 • недостаток на јод во телото или недоволна апсорпција на производи кои го содржат. Јодот за време на бременоста е одговорен за формирање на нервниот систем;
 • траума на фетусот за време на бременоста или непосредно за време на породувањето;
 • различен Rh фактор кај детето и мајката;
 • комплицирана бременост или позната токсикоза , изразена во прееклампсија или еклампсија .

Групата причини кои би можеле да предизвикаат појава на психички нарушувања од второстепенен период во првите три години од животот на детето се:

 • TBI;
 • несоодветна терапија, па дури и нејзино отсуство при инфективни или воспалителни болести;
 • недостаток на јод во исхраната во првите неколку години од животот на бебето;
 • недостаток или запоставување на детето од страна на возрасните, рамнодушност во неговиот развој и воспитување.

Видови

Како што напредува интелектуалното растројство, постојат три степени на неможност:

 • умерена - нивото на ментален развој се движи од 35 до 50, симптомите практично не се изразени или минимални;
 • изречена - степенот на интелигенција од 25 до 34;
 • длабоко - степенот на интелигенција од 20 до 25. Во овој случај, невозможно е нешто да се научи на детето.

Симптоми

Главните знаци на imbecility се:

 • сиромашен вокабулар, но децата јасно разбираат што им кажуваат другите луѓе. Со дикцијата на проблемите во рана фаза не се почитува - детето може јасно да ја изговори фразата;
 • примитивно размислување, но останува доследно;
 • губење на меморијата;
 • одвлекување внимание. Многу често, овие деца се привлечени кон сите негативни;
 • слабоста на волјата - децата може да се убедат за ништо, нема да биде тешко да ги принудат да извршат лоша акција или да ги следат лошите луѓе;
 • голема љубов кон најблиските луѓе, најчесто тоа се родители, поретко постари браќа или сестри;
 • абнормална оклузија често се забележува кај деца со имбецилност;
 • соодветно реагираат на пофалба или неодобрување;
 • недостаток на иницијатива;
 • треба постојан надзор;
 • менувањето на вообичаената ситуација влегува во ступор;
 • чести промени во расположението;
 • агресија, но само со сличен став на општеството;
 • фрустрација во апстрактното размислување. Детето може да се научи да чита или да прави разлика меѓу сликите, но тие нема да можат да ги споредуваат овие два фактори;
 • ниту еден проблем не може да се послужи, да извршува едноставни задачи во домаќинството. Но, тоа го прават само на барање. Независно одлучуваат што треба да направат, децата не можат.

Степенот на симптоми и способноста да се научи наједноставниот зависи од фазата на болеста. Во почетната фаза, многу е полесно да се научи пациентот нешто од длабоката сцена (тогаш е многу тешко да се објаснат какви било дејства на детето).

Дијагностика

И покрај фактот дека сите симптоми на imbecility се видливи со голо око, дијагнозата треба да се врши само од квалификуван специјалист. Степенот на ментално растројство се определува од нивото на интелигенција. Но, покрај ова, се зема предвид текот на бременоста на мајката на такво дете, пренесено од жената и од детето на болеста, условите за живот и спецификацијата на времето на првите симптоми.

Главната задача на дијагнозата е да се разликува имбецилот од други ментални нарушувања. За ова се одржува консултација со детски психотерапевт. Кога комуницираат таков лекар и дете, се користат специјални скали и прашалници, според кои специјалистот го одредува степенот на ментална ретардација. Лекарот ги проценува говорните способности на детето, нивото на социјална адаптација на детето и неговата приврзаност кон роднините. Со таков полноправен пристап да се идентификува длабоката сцена е сосема лесно.

Покрај тоа, мал пациент ќе треба да помине КТ скенирање и МРИ на мозокот , кој ќе даде целосна слика за неговата структура и да покаже можни повреди или хеморагии.

Третман

Имотот е неизлечива болест. Примарната терапија има за цел да ја елиминира манифестацијата на симптомите. Лекарот ќе треба да ги отстрани епидемиите на агресија, како и да вклучи лекови во планот за лекување кој ќе ја подобри исхраната на мозокот.

Освен тоа, воспитувањето, часовите со логопед и детскиот психолог играат важна улога во третманот. Овие активности ќе помогнат во развојот на говорните и менталните способности, размислувањето и вниманието. Во раните фази на болеста, детето може да се обучува во посебни образовни установи за деца со оваа болест. Но, со длабок степен на прогресија на болеста, родителите треба самостојно да обезбедат соодветна нега дома и да спречат влошување на нивното здравје.

Превенција

Превенцијата на имунитет се состои од неколку фази. Неопходно е да се започне да се спроведува дури пред раѓањето на детето, за време на бременоста. Превенцијата се состои од такви едноставни правила:

 • редовни консултации и посети на акушер-гинеколог;
 • здрав начин на живот, не само во текот на бременоста, туку и по раѓањето на детето;
 • треба редовно да излегуваат на свеж воздух, по можност ако жената е во околината на одморалиште за време на целата бременост;
 • рационален начин на одмор - време за спиење треба да се даде најмалку 8 часа;
 • избалансиран и збогатен со витамини и јодна исхрана.

Покрај тоа, би било најдобро ако раѓањето е вештачко, со царски рез. По раѓањето на бебето, потребно е да се дијагностицира што е можно порано, бидејќи во рана фаза е многу поефикасно да се намалат манифестациите на болеста отколку со задоцнето откривање на симптомите.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Imbecility и карактеристични симптоми на оваа болест, тогаш психотерапевтот може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Алалија (појавување симптоми: 4 од 13)

Алалија е нарушување на функцијата на говорот во која детето не може делумно (со слаб вокабулар и проблеми при конструирање фрази) или целосно да зборува. Но, болеста се карактеризира со фактот дека менталните способности не се нарушени, детето совршено разбира и слуша. Главните причини за болеста се сметаат за комплицирано породување, болест или повреда на мозокот на рана возраст. Болеста може да се излечи со долга посета на логопед и со помош на лекови.

...
Бодрост (појавување симптоми: 4 од 13)

Дебелината - е најлесниот степен на ментално растројство. Може да биде конгенитален или стекнат во првите неколку години од животот. Со возраста на детето, оваа форма на ретардација во менталната активност не се развива, а со соодветен третман малку се коригира. Децата со таква повреда не се способни за апстрактно размислување, конструкција на долгите фрази и логичка комбинација на неколку процеси.

...
Интоксикација (појавување симптоми: 3 од 13)

Интоксикација на телото - се јавува поради продолжената изложеност на човечкото тело на разни токсични материи. Ова може да биде производствено труење со отрови или хемиски елементи, пролонгирана употреба на лекови, на пример, во третманот на онкологија или туберкулоза. Ефектот на токсините може да биде и надворешен и внатрешен, произведен од самиот орган.

...
Прогресивна парализа (појавување симптоми: 3 од 13)

Прогресивната парализа (сингл Бетловата болест) се смета за ретка форма на церебрален сифилис, бидејќи во просек се дијагностицира кај 5% од луѓето кои ја имале оваа болест. Вреди да се забележи дека машките претставници најчесто страдаат од оваа болест.

...
Синдром на исцрпна исцрпеност (појавување симптоми: 3 од 13)

Синдром на исцрпна исцрпеност (синдром на ШИР, оваријална инсуфициенција, предвремена деплеција на јајниците, хипергонадотропна аменореа, ендокрина неплодност, предвремена менопауза) е патолошка состојба која се карактеризира со прекин на функционирањето на таквите органи кај жените под 40-годишна возраст. Вреди да се спомене дека на почетокот на болеста не му претходи нарушување на менструалната или репродуктивната функција.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психотерапевт прифаќа
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .