Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Алалија: симптоми и третман

Алалија - главните симптоми:

 • Места за расположение
 • Зголемен замор
 • Инхибиција
 • Отсуство на мислата
 • Повреда на меморијата
 • Деградација на перформансите
 • Недостаток на вокабулар
 • Хиперактивност
 • Повреда на фини моторни вештини
 • Немобилност
 • Силна гестикулација
 • Нема говор
 • Ниво на тешкотија во препознавањето на говор
 • Репродукција на бесмислени групи на звуци и зборови
 • Нејасна репродукција на звукот
 • Погрешен збор завршува
 • Погрешно поврзување на два збора во едно
 • Зголемена чувствителност на звуците
 • Недостасува букви со зборови
 • Изречени изрази на лицето

Алалија е нарушување на функцијата на говорот во која детето не може делумно (со слаб вокабулар и проблеми при конструирање фрази) или целосно да зборува. Но, болеста се карактеризира со фактот дека менталните способности не се нарушени, детето совршено разбира и слуша. Главните причини за болеста се сметаат за комплицирано породување, болест или повреда на мозокот на рана возраст. Болеста може да се излечи со долга посета на логопед и со помош на лекови.

И покрај неговата реткост, болеста почесто се дијагностицира кај момчињата отколку кај девојчињата. Може да има различни степени на сериозност - од најсериозните, во кои говорот се појавува само по десет години, до полесна, аналогна неразвиеност на говорот. Најважно е да се разликува ова нарушување од ментална ретардација . Најчесто кај децата не постои развојно пореметување (може да се наруши само под влијание на угнетувањето на јавноста и врсниците). Со подоцнежниот третман во рана возраст во иднина, детето ќе се соочи со проблеми со социјалната адаптација, потешкотиите во наоѓањето на своето место во општеството.

Етиологија

Бидејќи оваа болест може да се формира во матката или во раните години на животот, причините за појавата се разликуваат и кај интраутерините и надворешните влијанија.

Првата група на фактори се:

 • неуспешни обиди на идната мајка да се ослободи од фетусот;
 • закана од спонтан абортус;
 • неконтролирана употреба на лекови од страна на идната мајка;
 • комплицирана токсикоза кај мајката, која се манифестира со прееклампсија и еклампсија ;
 • недостаток на кислород за фетусот;
 • нездравиот животен стил што доведе до жена додека е бремена;
 • директна повреда на абдоменот или опаѓање за време на бременоста;
 • разни болести на жената која го придружува периодот на бременост на детето, меѓу кои - инсуфициенција, срцева или белодробна , артериска хипертензија или хипотензија итн .;
 • предвремена или комплицирана работа, акушерска интервенција во процесот.

Меѓу причините кои влијаат врз формирањето на алалија кај деца на возраст под три години, тие разликуваат тежок тек на такви болести како што се:

 • енцефалитис . Може да се појави од инсекти залак или контакт со отровни растенија;
 • менингитис предизвикан од бактерии или габи;
 • разни трауматски повреди на мозокот;
 • нарушувања во функционирањето на централниот нервен систем;
 • билатерална пневмонија ;
 • ARVI ;
 • рахитис ;
 • недоволно внимание од родителите да подучуваат на детето едноставни зборови или фрази;
 • операција која се изведува под анестезија.

Лекарите забележуваат дека алалија не се појавува од еден фактор, туку од симултаното влијание на неколку причини.

Видови

Сорти на Алалија

Во областа на медицината, постојат многу класификации на болеста, но денес логопедците ја користат оваа поделба на говорното нарушување:

 • сензуална алалија - се карактеризира со фактот дека детето не го доживува она што му е кажано, едноставно не го разбира туѓиот говор, но во исто време може да слуша, да звучи и да изговара едноставни зборови. Неговиот говорен тек е некохерентен и неразбирлив;
 • моторна алалија - во случај на прогресија на овој вид на болест, детето зборува зборови тивко и нејасно, но во повеќето случаи децата воопшто не можат да зборуваат. Разбирањето на она што другите луѓе велат дека не е нарушено, детето дури може да покаже разбирање за значењето на зборовите со помош на гестови;
 • Сензомоторната алалија е најтешката форма на нарушување, комбинирајќи ја неможноста да се разбере и репродуцира говорот.

Симптоми

Симптомите на манифестација на болеста зависат од формата на болеста. Симптоми на моторни алалии се:

 • прекршување на фини моторни вештини. Детето не може да притисне копче или да ги врзе врвките за врвка;
 • чести промени во расположението;
 • прекумерната активност може да се замени со инхибиција и неподвижност;
 • расеан внимание;
 • ниски перформанси;
 • зголемен замор;
 • целосно отсуство на говор или нејасна репродукција на звуци;
 • сиромашен вокабулар, што доведува до нецелосно разбирање за тоа што велат луѓето;
 • изразен изрази на лицето и гестови.

Следните симптоми се карактеристични за сетилната алалија:

 • зголемена подложност на звуците, бидејќи децата не можат да разберат ништо друго;
 • бесмислени и некохерирани збир на звуци и зборови кои го репродуцираат детето;
 • широка употреба во комуникациски изрази на лицето и гестови;
 • нарушувања во говорот во форма на исчезнати букви со зборови, неправилно прекинување или комбинација на два збора во една;
 • мали оштетувања во меморијата, децата се многу тешки или, воопшто, не запомнуваат нови зборови;
 • импулсивноста се заменува со изолација и активност - со пасивност.

Наспроти позадината на фактот дека детето не може да прави разлика помеѓу говорот што му се зборува, тој има способност да ги чита зборовите на усните.

Дијагностика

Бидејќи алалија се појавува против позадината на проблемите со функционирањето на мозокот, дијагностичките методи ќе бидат насочени кон проучување на степенот и проценката на оштетувањето во мозокот. За да го направите ова, малиот пациент треба да помине низ:

 • електроенцефалографија - во која се проценува импулсниот пренос и активноста на мозокот;
 • Ехоенцефалографија - студија за патологии на мозокот, која се изведува со користење на ултразвук;
 • радиографија на черепот;
 • МНР на главата .

За да се исклучи моторната алалија и, соодветно на тоа, се врши потврда на сензорните, дополнителни дијагностички методи, вклучувајќи:

 • отоскопија, која се изведува за проучување на ушниот канал и тапанчето;
 • аудиометрија - со помош на која се проценува оската на слухот и минималната звучна моќ што детето може да ја слушне е одредена.

Покрај тоа, неопходно е да се консултирате со логопед, кој го дијагностицира и оценува говорот и говорот на слухот. Исто така може да ви треба совет од такви педијатриски доктори како невролог, отоларинголог и психолог.

Третман

Терапијата на ова нарушување се базира на резултатите од тестовите и степенот на симптоми и затоа ќе се развиваат за секој мал пациент поединечно. Четири години се сметаат за најповолна возраст за лекување на болест, а во овој период детето покажува најголем интерес во околниот свет.

Заеднички третмани вклучуваат:

 • Курсеви со логопед, кој често се комбинира со лекови. Часовите со лекар ќе бидат ефикасни во сите форми на болеста. Третманскиот режим се прави за секое дете посебно - општата здравствена состојба, возраста и степенот на пореметување се земаат во предвид. Задачата на говорниот терапевт е да развие способност за говор, да учат како да изговараат зборови и да градат фрази, а исто така да го зголемат вокабулар. Преземањето на лекови е насочено кон подобрување на исхраната на мозокот (целосна набавка на витамини и хранливи материи);
 • спроведување терапевтски говорна терапија со масажа на лицето. Овој метод на третман помага да се олесни и релаксираат мускулите на лицето, што може да го намали појавата на некои симптоми.
 • физиотерапија, чија цел е да влијае на одредени области на мозокот со електрични импулси. Овој метод на третман е безопасен и целосно безболен, така што тоа може да го извршат деца на возраст помала од една година.

Ако го спроведете навремениот, и што е најважно, добро избраниот третман, детето ќе се ослободи од сите симптоми на болеста или ќе научи да ги контролира. Но, главната работа е да бидете способни да студирате во сеопфатно училиште и да се прилагодувате на општеството.

Поддршката на родителите игра значајна улога во терапијата, бидејќи е важно детето да знае дека неговиот или нејзиниот успех во третманот не останат незабележани од најблиските, тоа ќе обезбеди дополнителен поттик за брзо закрепнување, што дополнително придонесува за третман.

Превенција

Превенцијата на алалија главно се состои од:

 • Поволниот тек на бременоста е најдобар ако за време на овој период на животот жената е во одморалиште или во санаториум;
 • отфрлање на лошите навики од страна на идната мајка во фазата на планирање на бременоста;
 • навремено лекување на заразни болести, симптоми или компликации кои можат да му наштетат на фетусот;
 • оградување на употребата на лековити супстанции без очигледна причина или препишување на лекари;
 • збогатување на исхраната со витамини и хранливи материи што мора да дојде до фетусот;
 • редовни посети на акушер-гинеколог.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Алалија и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш логопед може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Imbecile (појавување симптоми: 4 од 20)

Импезил - умерена ментална ретардација, која може да биде или вродена, на пример, Даунов синдром, или стекнати во првите неколку години од животот. Ова прекршување се карактеризира со тоа што не се развива во текот на животот, но со правилен пристап кон лекувањето и воспитанието на такво дете, можно е да се постигне мало подобрување на менталната активност.

...
Циклотимија (појавување на симптоми: 4 од 20)

Циклотимијата е ментално афективно нарушување кое е тип на манично-депресивна психоза и се карактеризира со наизменични периоди на емоционална возбуда и депресија. За разлика од манично-депресивна психоза, со циклуси и промени на расположението се помалку изразени, а главната карактеристика на нарушувањето е периодичноста. Така, со патологија како циклотимија, може да се повторат или периоди на еуфорија или депресија, но исто така се забележуваат и алтернативни промени на периодите.

...
Хроничен синдром на замор (симптоми на појавување: 3 од 20)

Синдром на хроничен замор (abbr. SHU) е состојба во која има ментална и физичка слабост поради непознати фактори и трае од шест месеци или повеќе. Синдром на хроничен замор, чии симптоми треба да бидат до одреден степен поврзани со заразни болести, исто така е тесно поврзан со забрзаното темпо на животот на населението и зголемениот проток на информации, буквално паѓа на личност за неговата последователна перцепција.

...
Мозочна енцефалопатија (појавување симптоми: 3 од 20)

Енцефалопатија на мозокот е патолошка состојба во која, поради недостаток на кислород и снабдување со крв во мозочното ткиво, се јавува смртта на неговите нервни клетки. Како резултат на тоа, се јавуваат области на дезинтеграција, се појавува стагнација на крв, формираат мали локални области на хеморагии и се отекува менингите. Болеста е погодена главно од белата и сивата маса на мозокот.

...
Церебрална исхемична болест (појавување симптоми: 3 од 20)

Неуспехот на телото, кој се карактеризира со прогресија на влошување на снабдувањето со крв во мозочното ткиво, се нарекува исхемија. Ова е сериозна болест која претежно влијае на садовите на мозокот, ги блокира и, со тоа, предизвикува дефицит на кислород.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

говорниот терапевт прифаќа
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .