Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Пневмонија кај деца: симптоми и третман

Пневмонија кај деца - главните симптоми:

Пневмонијата кај деца е сериозна инфламаторна болест која влијае на респираторните делови на белите дробови на детето. Патологијата може да има поинаква етиологија, но секогаш е тешка, а децата под 3 години страдаат од пневмонија трипати почесто од постарите деца (од 3 до 16 години).

Предвидните фактори за новороденчиња се перинатални патологии, вродени дефекти на срцето и белите дробови, состојби на имунодефициенција и хиповитаминоза , како и рахитис - во вакви случаи се развива конгенитална пневмонија.

Предвидните фактори за постарите деца може да бидат:

 • пасивно пушење;
 • присуството во телото на фокуси на хронична инфекција и други патолошки состојби.

Во исто време, неопходно е да се разбере дека за почетокот на болеста предуслов е присуството на таков предиспонирачки фактор како претерано ладење на детето.

Етиологија

Постои маса на бактерии и вируси кои можат да предизвикаат развој на оваа болест во ослабеното тело на детето. Особено, пневмококите стануваат најчести патогени, меѓутоа постојат и други бактерии кои можат да предизвикаат оваа болест, а тоа е:

Етиологија на неонатална пневмонија

Патогенот влегува во телото преку респираторниот тракт, влегува во ткивото на белите дробови и ги инфицира алвеолите. Со оглед на видот на патогенот, постојат неколку форми на пневмонија кај новороденчињата:

 • бактериски и габични;
 • микоплазма и вирусна;
 • rickettsial;
 • болест предизвикана од зараза со хелминти.

Покрај тоа, пневмонијата кај децата може да биде алергична по природа и може да биде поврзана со фактот дека телото на бебето сè уште не е целосно формирано и не може соодветно да одговори на одредени стимули. И пневмонија кај новороденчињата може да биде предизвикана од изложеност на различни хемиски или физички стимули.

Одделно, мора да се каже за пневмонија кај новороденчињата и постарите деца предизвикани од вируси. Тие исто така се поделени во неколку групи, во зависност од видот на вирусот, и се:

 • инфлуенца;
 • параинфлуенца;
 • аденовирусен;
 • респираторен синцицијален.

Како што споменавме погоре, развојот на пневмонија кај дете бара присуство на предиспонирачки фактори. Можете да ги додадете следниве држави на оние наведени погоре:

Покрај тоа, на сите деца им се дадени вакцинации при раѓање, кои се дизајнирани да го заштитат детето од различни патологии. И ваквата инокулација може да предизвика намалување на заштитната реакција на новороденчето, како резултат на што може да се развие пневмонија .

Класификација

Во современата медицинска пракса, пневмонијата кај новороденчињата е класифицирана не само со етиолошки знаци, туку и со причинско-последични болести. Со оглед на причината за пневмонија кај дете, пневмонијата е поделена на примарно и секундарно. Примарната појава се случува кога инфекцијата влегува во телото на бебето, а секундарното - како резултат на други фокуси на инфекција во телото на детето.

Покрај тоа, болеста може да се класифицира според природата на курсот. Тоа може да биде:

 • акутна пневмонија кај деца;
 • субакутна форма на болеста;
 • долготраен.

Според степенот на оштетување на ткивото на белите дробови, се разликуваат неколку типови - болеста може да влијае на едно белодробно или две одеднаш (една или двострана пневмонија) и десната страна често се зафаќа - се развива правна пневмонија.

Симптоматологија

Во зависност од видот на болеста, симптомите на пневмонија кај децата може да бидат многу разновидни. Сепак, постојат некои симптоми својствени за секој тип на пневмонија, тоа се симптоми на општа интоксикација:

 • висока температура;
 • поспаност и слабост;
 • одбивање да се јаде;
 • цијаноза на назолабилниот триаголник;
 • неразумно потење;
 • брзо, тешко дишење;
 • главоболка (каприциозност кај мали деца поради симптоми на болка).

За да се разликуваат знаците на пневмонија кај дете, треба да знаете како се манифестира овој или оној тип на пневмонија:

 • фокална. Болест во кој влијае само мал дел од белите дробови. Тоа е најлесната форма на болеста и понекогаш може да биде скриена, без никакви симптоми или со неискажани симптоми. Изворот на инфекција може да се наоѓа во било кој дел од белите дробови - често кај мали деца, се јавува радикална пневмонија, која се карактеризира со оштетување на коренот на едно или две бели дробови и се карактеризира со тешка интоксикација и тешки симптоми;
 • сегментален. Оваа болест е во време кога се нарушени индивидуалните сегменти на белите дробови. Болеста започнува нагло и се карактеризира со пораст на температурата на големи броеви и брзо зголемување на симптомите на интоксикација. Кашлица во пневмонија кај новороденчето е отсутна или малку изразена, додека бебето чувствува болка во градите или стомакот и тешкотии при дишењето. Дијагнозата на оваа болест се изведува врз основа на методите на Х-зраци - на Х-зракот, постојат видливи зафатени лобуси, кои се спојуваат во еден сегмент;
 • крупен Болеста во која процесот го вклучува не само лобусот на белите дробови, туку и дел од плеврата. Како и кај сегменталните, почетокот на болеста е акутен. Температурата се зголемува, детето се жали на вртоглавица и гадење, има треска. Новородените деца често плачат, дишат многу, а нивната температура се зголемува, што може да достигне критични вредности. Кашлица во оваа форма на пневмонија кај доенчиња е ретка, а во првите 3 дена дури може да биде целосно отсутен, потоа станува сува, а неколку дена подоцна се појавува спутум, што изгледа како 'рѓа. Често текот на болеста е поврзан со појавата на абдоминален синдром (особено кај мали деца), што се манифестира со надуеност и повраќање. Само искусен доктор може да ја дијагностицира болеста - според испитување на Х-зраци, историја и физички преглед на мал пациент. Тестот за крв земен од дете со крупен пневмонија ќе покаже промена во леукоцитната формула налево, забрзана ESR;
 • интерстицијален. Овој тип на болест е поретко од останатите - често се среќава кај предвремено родени бебиња, како и кај новороденчиња со состојби на имунодефициенција. Покрај гореспоменатите симптоми (хипертермија, прекумерно потење и др.), Интерстицијалната пневмонија кај новороденчињата се карактеризира со промени во гастроинтестиналниот тракт, пад на крвниот притисок и нарушено функционирање на нервниот систем. Овој тип на пневмонија е карактеристичен за вознемирувачка кашлица со лоша поделба на спутум, а отекувањето на градите, исто така, може да биде визуелно забележано.
Фокална пневмонија кај деца

Дијагностика

Како што споменавме погоре, еден или друг тип на пневмонија се дијагностицира кај новороденчето и кај постаро дете, врз основа на бактериолошки тестови, рендгенско и локално испитување. Особено, проверете ја температурната реакција, присуството на знаци на респираторна инсуфициенција (отежнато дишење, цијаноза на мукозните мембрани и кожата).

Пациентите добиваат тест за крв , во кои забележуваат леукоцитоза , зголемена ЕСР и неутрофилија. Радиографски е потврдена лезијата на одреден лобус, сегмент или целото белодробно крило.

Треба да се забележи дека најтешката прогноза за време на болеста е кај новороденчињата, бидејќи нивните тела се слаби и не можат сами да се справат со инфекцијата. И често кај овие деца е означено уништување на ткивото на белите дробови, кое може да биде фатално. Затоа, побрзо пневмонија е детектирана кај мало дете и колку е побрзо нејзиниот третман, толку е подобра прогнозата.

Третман

Новороденчињата, доколку се сомневаат во оваа болест, се предмет на непосредна хоспитализација. Исто така во болницата е третманот на пневмонија кај деца со умерени и тешки форми на патологија. Деца од 3 години и постари со почетна фаза на болеста со благи симптоми, може да се лекуваат дома, со неопходна медицинска контрола неколку пати неделно. Треба да се запомни дека ефектите од пневмонија можат да бидат најтешки - често со ненавремено лекување кај децата постои оштетување на внатрешните органи и централниот нервен систем.

Третманот на болеста треба да биде сеопфатен и да вклучува:

 • терапија со лекови;
 • физиотерапија;
 • нормализација на режимот на исхрана и пиење.

Главното место во третманот на пневмонија се дава на антибиотици. Еден ден по почетокот на третманот, состојбата се подобрува - под услов лекот да биде правилно избран, имајќи ја предвид чувствителноста на предизвикувачот. Потребно е третман од 6 до 10 дена - во зависност од тежината на состојбата на малиот пациент.

Ако болеста е предизвикана од вируси, пропишува антивирусни агенси. Исто така се прикажани и имуностимулатори и муколитици. Антипиретични лекови се пропишани ако температурата на детето се зголемува над 38,5.

Во зависност од симптомите, може да се препишат и други лекови - за одржување и заштита на други органи и системи. На пример, антихистаминици, кортикостероиди, срцеви гликозиди. Респираторната гимнастика е задолжителна, што им помага на белите дробови на детето да ги обнови своите функции (за деца над 3 години) и масажа, што е погодно за деца од било која возраст. Понекогаш е потребно да се земаат лекови кои го намалуваат бронхоспазмот - во овој случај, детето е пропишано со аминофилин.

Прогнозата за лекување на болеста е поволна, под услов третманот да се започне во раните фази на болеста. Детето е отпуштено од болницата по завршување на курс на антибиотици, но дома сè уште му треба симптоматски третман за да се отстранат преостанатите ефекти.

Покрај тоа, спречувањето на пневмонија кај децата игра важна улога во спречувањето на повторување на болеста. Лекарите препорачуваат употреба на традиционална медицина во постклиничкиот период за да се елиминираат ефектите од болеста и да се зголеми имунитетот. Особено, инхалациите со еленско масло, јадењето ротквица со мед, зелениот сок со мед како експекторант, мешавина од путер и прополис, како имуно-зајакнувачки агенс и сл., Добро помагаат.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате пневмонија кај деца и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: педијатар , пулмолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Исхемичен колитис (појавување на симптоми: 10 од 21)

Ишемичниот колитис е болест која се карактеризира со исхемија (нарушена циркулација на крвта) на садовите од дебелото црево. Како резултат на развојот на патологијата, погодениот сегмент на цревата го губи потребното количество крв, така што нејзините функции постепено се нарушуваат.

...
Туберкулозен плеврит (појавување симптоми: 9 од 21)

Болеста, која се карактеризира со појава на акутно, хронично и рекурентно воспаление на плеврата, се нарекува туберкулозен плеврит. Оваа болест има карактеристика на манифестација преку инфекција на телото со вируси на туберкулоза. Често плевритот се јавува кога едно лице има тенденција да пулмонална туберкулоза.

...
Сончев удар (појавување симптоми: 9 од 21)

Сонцето и топлотен удар се услови кои, кога се развиваат, веднаш треба да почнат да им помагаат на жртвата, бидејќи постои директна закана за неговиот живот. Овие состојби најчесто се случуваат во пролетно-летниот период, кога активноста на сонцето се зголемува неколку пати. Многу луѓе тврдат дека сончевиот удар и топлотниот удар се едно и исто, но тие не се. Тие имаат некои разлики.

...
Хистоплазмоза (појавување симптоми: 9 од 21)

Хистоплазмоза е болест која се развива поради пенетрација на специфична габична инфекција во човечкото тело. Во овој патолошки процес, внатрешните органи се засегнати. Патологијата е опасна, бидејќи може да се развие кај луѓе од различни возрасни категории. Исто така во медицинската литература може да се најдат такви имиња на болести - болест во долината на Охајо, Дарлинг-ова болест, ретикулоендотелиоза.

...
Кардитис (појавување симптоми: 9 од 21)

Кардитис е воспалителна болест на различна етиологија, во која има оштетување на срцевите мембрани. И миокардот и другите органски мембрани, како што се перикардот, епикардиумот и ендокардиумот, може да страдаат од кардитис. Системското множество воспаленија на срцевите мембрани, исто така, се вклопува во општото име за патологија.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

педијатар зема
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
пулмонолог го зема
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1-ви Тверска-Јамска, 29, 3 кат
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .