Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Дијатеза кај деца: симптоми и третман

Дијатеза кај децата - главните симптоми:

Дијатеза кај дете е реакција на телото на детето на надворешен или внатрешен стимул. Треба да се напомене дека овој воспалителен процес може да има и наследен и стекнат карактер. Обично се појавува на возраст од два месеци до две години.

Како што покажува медицинската пракса, повеќето родители не ја сфаќаат сериозно детската дијатеза кај новороденчињата, на првите манифестации, едноставно користејќи маст за ублажување на симптомите. Таквиот став е фундаментално погрешен, бидејќи дијатезата може да доведе до сериозни патолошки нарушувања и развој на хронична форма на било која болест.

Етиологија

Дијатезата кај новороденчињата е доста честа појава. Ако третманот се започне веднаш, компликациите се речиси секогаш избегнуваат.

Екссудативно-катарлалната форма на болеста е најчеста кај новороденчето. Општо земено, етиологијата на било која форма на дијатеза кај новороденчињата е следната:

 • мајчинска токсикоза, која трае речиси цела бременост (т.н. "пролонгирана токсикоза");
 • употребата на забранетата храна од мајката за време на раѓањето и хранењето;
 • лоша еколошка состојба во местото на живеење;
 • непридржување на личната хигиена на мајката и детето;
 • рано воведување на комплементарни храни;
 • повреда на цревната микрофлора на бебето;
 • прекумерно хранење на бебето;
 • недоволно количество вода во телото на мајката;
 • долгорочни лекови;
 • несоодветна исхрана на детето.

Исто така, треба да се забележи дека дијатезата кај новороденчиња може да се развие кога се избираат погрешни миксови, сокови или друга храна.

Општи симптоми

Практично секоја форма на дијатеза кај доенчиња се манифестира во форма на клиничка слика со добро обележани симптоми.

Детска дијатеза

Првите знаци може да се појават на возраст од два месеци. Во почетната фаза, клиничката слика може да се манифестира во форма на следниве симптоми:

 • осип на лицето;
 • на некои места кожата изгледа како сунѓер;
 • формирање на пелена осип;
 • кожата станува пресушна.

Како што се развива воспалителниот процес, клиничката слика на дијатеза кај доенчиња може да биде надополнета со следните симптоми:

 • зголемена нервна ексцитабилност на детето;
 • абнормално зголемување на телесната тежина, поради лош апетит на бебето;
 • мудрост, лош сон;
 • на местото на осипните меурчиња со течна форма.

Формации со течност, како што се развива болеста, пукна. Течноста ја дезинтегрира кожата и формира кора. Таквите осипувања, најчесто, се формираат во местата на кожните набори и на главата. Сепак, треба да се забележи дека таквата лезија на кожата може да биде случајна.

Клиничарите забележуваат дека во некои случаи екссудативната катареална дијатеза кај доенчиња може да биде придружена со следниве симптоми:

 • нарушувања на гастроинтестиналниот тракт;
 • формирање на краста од млеко;
 • дисбактериоза ;
 • гадење и повраќање;
 • абдоминална болка.

Таквата клиничка слика води кон фактот дека бебето речиси целосно го губи својот апетит, тешко спие и се однесува неспокојно.

Класификација

Според официјалната класификација, се разликуваат овие видови детска дијатеза:

 • ексудативен катарактус (најчеста форма на болеста);
 • лимфатично-хипопластичен;
 • невро-артритичен.

Треба да се напомене дека последната форма на дијатеза е исклучително ретка кај малите деца од предучилишна возраст.

Екссудативно-катастрофална дијатеза

Овој подтип на болеста, најчесто, има генетска предиспозиција. Со овој подтип на болеста најзагрозени се следните системи и индивидуалните органи на лицето:

 • слузницата на дигестивниот систем;
 • поврзување на кожата;
 • мукозна мембрана на респираторниот систем.

Следното може да предизвика ексудативно-катарактна форма:

 • несоодветна исхрана на бебето (со зголемено количество алергени во составот на прехранбените производи);
 • исхрана на мајката

За алергени, во однос на децата до една година, ги вклучуваат следните производи:

 • агруми;
 • јагоди;
 • протеин од кравјо млеко;
 • јајцата.

Сепак, треба да се забележи дека од првата година од животот листата на алергени може да се надополни со други производи.

Клиничката слика се манифестира во форма на такви симптоми:

 • осип на лицето (млечна краста);
 • тежок чешање;
 • формирање на меурчиња со течност.

Ваквата состојба кај детето предизвикува каприциозност и несоница. На првите клинички манифестации на детето, треба да покажете педијатар. Строго не се препорачува да се спроведе третман самостојно, со употреба на сомнителни масти. Самотретувањето на ексудативната дијатеза кај деца под една година може да доведе до сериозни компликации. Ако третманот се започне навремено, ексудативната дијатеза во иднина не предизвикува сериозни компликации.

Лимфатично-хипопластична дијатеза

Лимфатично-хипопластичната дијатеза кај децата се развива во однос на позадината на следните фактори:

 • тешка бременост;
 • долга токсикоза;
 • исхрана на мајката за време на бременоста;
 • присуството на заразни болести кај мајката за време на бременост и хранење на бебето;
 • третман со лекови;
 • изложеност на хемикалии.

Исто така, треба да се забележи дека развојот на лимфатично-хипопластична дијатеза кај доенчиња е поверојатно кај постарите родители.

Лимфатично-хипопластична дијатеза

Симптомите на лимфатично-хипопластична дијатеза кај деца под една година се како што следи:

 • прекумерна тежина, без очигледна причина;
 • неразвиена мускулатура на телото;
 • слаба состојба на бебето;
 • бледило на кожата;
 • продолжен течење на носот.

Децата под една година со лимфатично-хипопластична дијатеза имаат поголема веројатност да имаат акутни респираторни вирусни инфекции и други вирусни заболувања. Ако третманот не се започне навремено, лимфатично-хипопластичната дијатеза може да доведе до развој на астма на постара возраст. Во принцип, тоа е лимфатично-хипопластична дијатеза која продолжува со најголеми компликации. Текот на лимфатично-хипопластичната дијатеза често е проследен со акутни респираторни болести, нарушувања во гастроинтестиналниот тракт и гнојни воспалителни процеси.

Клиничарите забележуваат дека развојот на лимфатично-хипопластична дијатеза кај едно дете до една година речиси секогаш може да се смета како етиологија за бронхијална астма, лекови и алергии на храна.

Дијагностика

Со горенаведените симптоми, веднаш треба да се консултирате со педијатар. По личен преглед и појаснување на историјата, лекарот може да пропише дополнителни испитувања:

Особено се зема во предвид како мајката ја поминала бременоста, ја хранела и бебето. Само врз основа на добиените информации, лекарот може да ја утврди формата на болеста (ексудативен или лимфатичен-хипопластичен) и да го пропише правилниот третман.

Третман

Третманот на оваа болест кај детето треба да се одвива само во согласност со строгиот рецепт на лекарот. Само компетентен медицински специјалист знае како да се третира дијатеза кај дете, со цел да избегне понатамошни компликации.

Прво, треба да ги елиминирате факторите кои се алергени. Програмата за третман исто така го вклучува следново:

Дијатеза третман со маст
 • употребата на специјални ензимски препарати;
 • маст за елиминирање на воспаление и чешање;
 • бања фитинги.

За подготовка на коцки се користат како билки или полнења:

 • мешавини на селандин и сукцесија;
 • дабови кора;
 • калиум перманганат;
 • морска сол.

Треба да се забележи дека за време на третманот, мајките може да се бањаат со морска сол заедно со бебето.

Мирото пропишано од лекар треба да се примени строго според неговите препораки. Прекумерната употреба на маста може исто така да предизвика алергиска реакција. Од истата причина, немојте да употребувате масти и други лекови независно купени.

Многу е важно мајката да го нахрани своето здравје и исхрана за време на хранењето на бебето. Од исхраната треба да се исклучи:

 • пушени производи и колбаси;
 • кикирики;
 • јагоди;
 • портокалова и црвена храна;
 • алкохол

Исто така, мајката треба да ја консумира оптималната количина на вода за нејзината тежина.

Превенција

Превенцијата на детската дијатеза треба да започне во фаза на неговото лежење. Навремената мајка треба да го следи нивното здравје и да се придржува кон режимот на денот. Многу е важно како родителот ќе јаде. Исхраната треба да содржи само здрава храна.

Покрај тоа, во практиката треба да се применат следниве правила:

 • Неопходно е да се искапат бебето само во зовриена вода;
 • Не користете прашоци и кондиционери со сомнителна продукција и не се наменети за деца;
 • исхраната на детето мора да биде избалансирана, храната треба постепено да се воведува;
 • детето мора секој ден да оди на свеж воздух.

Следењето на таквите едноставни правила може, ако не целосно елиминира, да го минимизира ризикот од развој на оваа болест кај бебето.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате дијатеза кај деца и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот педијатар може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Ротавирус (појавување симптоми: 6 од 20)

Ротавирусната инфекција е заразна болест предизвикана од ротавирусот. Ротавирус, чии симптоми се манифестираат со умерени симптоми на ентеритис или гастроентеритис, често се комбинира со респираторни и интестинални синдроми за време на првичната манифестација на болеста. Луѓето од било која возраст се подложни на ротавирусна инфекција, пак, најчесто се забележува инциденцата кај децата од шест месеци до две години.

...
Салмонелоза (појавување симптоми: 6 од 20)

Салмонелозата е акутна инфективна болест предизвикана од изложеност на салмонела бактерии, што, всушност, го одредува нејзиното име. Салмонелозата, чии симптоми кај носителите на оваа инфекција се отсутни, и покрај активната репродукција, главно се пренесува преку храна контаминирана со салмонела, како и преку загадена вода. Главните манифестации на болеста во активна форма се манифестации на интоксикација и дехидрација.

...
Уремија (појавување симптоми: 6 од 20)

Уремија е процес на труење на човечкото тело со протеински метаболизам. Се развива поради нарушување на нормалното функционирање на бубрезите. Оваа состојба понекогаш се нарекува "самоуправа-труење на урина". Неговото латинско име се преведува како "урина" и "крв". Болеста се карактеризира со патолошки промени кои се случуваат во системот на неврохоморалната регулација на телото. Уремијата има доста комплексна патогенеза.

...
Нефроптоза (појавување симптоми: 6 од 20)

Бубрежна нефроптоза е опасна болест која се карактеризира со зголемена мобилност на бубрезите. Ова, пак, доведува до нарушување на односот на органите на уринарниот систем. Ако таква патолошка состојба се развие и напредува, органот се движи во стомакот, па дури и во карлицата, понекогаш враќајќи се во својата физиолошка положба повторно. Според МКБ-10, нефроптозата се однесува на 14-тата класа на заболувања.

...
Цревни долихосима (појавување симптоми: 6 од 20)

Цревниот долихосигмоид е абнормална состојба во која се јавува продолжување на сигмоидниот дебело црево (финалната телесна тежина на дебелото црево, која завршува во ректумот). Во некои случаи, dolichosigmoid може да се случи без непријатни симптоми во текот на животот на една личност. Во овој случај, лекарите сметаат дека ова е варијанта на нормата и карактеристика на структурата на телото. Но сепак, почесто, издолжениот сигмоиден дебело црево му дава на човекот многу непријатности - се јавуваат непријатни симптоми кои го комплицираат животот. Треба да се забележи дека dolichosigma може да се развие кај возрасни и деца. Исто така, нема ограничувања во врска со родот.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

педијатар зема
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .