Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Туретов синдром: симптоми и третман

Турет синдром - главните симптоми:

 • Нарушување на концентрацијата
 • Интрузивни движења
 • Немир
 • Неволно мускулни грчеви
 • Глава грч
 • Повторување на зборовите слушнале
 • Извикувајќи ги клетвите
 • Пелтечење

Гилес де ла Турет синдром е ментално растројство кое е придружено со несакано грчеви на структурите на мускулите на лицето, кои можат да бидат придружени со неконтролирани извици на зборови, често со навредлив јазик. Тиките можат да бидат со различна тежина, интензитет и времетраење. Најчесто се манифестира на лицето, во форма на чести трепкање на очите или треперење на мускулите на усните. Болеста е хронична.

Тоа се случува во раното детство кај оние луѓе кои имаат генетска предиспозиција за оваа болест. По достигнувањето на болно постаро дете, симптомите се помалку изразени. Во медицината се делат неколку периоди на возраст од појавата на болеста. Туретов синдром се јавува кај деца на рана возраст - од две до шест години. Во адолесценција - од тринаесет до осумнаесет години. Ова нарушување се јавува кај возрасни многу пати помалку отколку кај децата.

Лекарите исто така забележуваат дека болеста се јавува кај момчиња многу почесто отколку кај девојчињата. На интелектуалната способност на болеста не е засегната. Компликации опасни за здравјето, не. Кај некои луѓе, болеста може да се појави со одредена фреквенција и пад на синдромот. Но, во најголем дел, болеста е трајна. Симптомите може да се намалат после пубертетот.

Етиологија

Научниците сеуште не откриле комплетна листа на етиолошките фактори на болеста. Главната причина за формирање на таква болест во телото е наследна предиспозиција.

Не последната улога во прогресијата на болеста е квалитетот на животот, кој ја води бремената мајка за време на бременоста. Нездравиот начин на живот, алкохолот и никотинот, употребата на наркотични или штетни лекови, многу стрес за време на породувањето може да биде поттик за будењето на болеста. Некои научници сугерираат дека автоимуните болести можат да станат една од причините за Турет синдром, но до денес оваа теорија не е докажана.

Симптоми

Често, првите симптоми на синдромот се забележани од самите родители во своето дете, обично на возраст од пет години. Болеста може да се манифестира:

 • опсесивни движења кои постојано се повторуваат. Тоа може да биде плескање, намигнување или трепкање, бие;
 • повторување на некои звуци или зборови;
 • ре-креирање на фразите изнесени од странец;
 • извикувајќи навредливи зборови или изрази. Се јавува само на постара возраст;
 • пелтече

Пациентот разбира сè што прави, но не може да ги контролира неговите постапки. Многу често, таквите луѓе чувствуваат тик напад, и за некое време можат да се одвратат, но нема да можат целосно да го потиснат.

Менталниот развој на детето нема да влијае на било кој начин од страна на Гилес де ла Турет синдром. Но, можно е појавата на психолошки проблеми, бидејќи детето чувствува дека е некако различен од останатите, а згора на тоа не може да го контролира или да го ограничи. Од ова, тој едноставно може да се затвори во себе и да падне во долготрајна депресија.

Постојат неколку фази кои зависат од степенот на симптоми, болести:

 • првата, лесна фаза - пациентите лесно можат да ги контролираат симптомите, поради што не се забележуваат на другите или на аутсајдери;
 • вториот, умерен - грчењето и викањето станува забележлив за другите луѓе, но пациентите имаат мала контрола врз симптомите;
 • трето, изречено - симптомите се очигледни за другите и не постои можност за нивна контрола;
 • четврти, тешки - пациентот извикува од различни клетви, контрола врз која е невозможно.

Постојат неколку вообичаени симптоми на синдромот:

 • немир;
 • намалено внимание;
 • акти кои не можат да бидат контролирани или мотивирани.
Тик напад

Компликации

Меѓу компликациите на Турет-ов синдром кај децата може да се:

 • продолжен стрес поради тешка комуникација и потсмев од врсниците;
 • прекршување на адаптацијата на детето во социјални области;
 • ниска самодоверба на детето;
 • нарушување на спиењето;
 • постојана анксиозност и раздразливост;
 • хистерични напади .

Бидејќи симптомите се помалку изразени на постара возраст, тогаш не се забележува компликација за оваа група на луѓе.

Дијагностика

Со цел да се направи таква дијагноза како Tourette синдром за дете или возрасен, треба да го надгледувате долго време. Потребно е околу една година од времето на првиот прием на финалната потврда на дијагнозата.

Во основа, дијагнозата е насочена кон одбивање на оштетување на мозокот, бидејќи кај пациенти со овој синдром не се забележуваат абнормалности. Нема специјални тестови за брзо потврдување на дијагнозата. Но, постојат некои истражувачки методи кои исклучуваат други болести, слични во симптомите на Турет синдром. Таквите студии вклучуваат:

 • МНР;
 • КТ скенирање;
 • ЕЕГ;
 • сите видови крвни тестови кои исклучуваат други воспалителни или невролошки заболувања.

Бидејќи постои високо ниво на генетска подложност на болеста, се спроведува целосна студија за историјата на случајот на најблиските роднини на пациентите.

Третман

Не постои посебен третман за Tourette синдромот. Како и во повеќе случаи, земањето лекови не се препорачува, особено подолго време, бидејќи тие имаат свои несакани ефекти кои само може да ја влошат ситуацијата. Третман со лекови е возможен во случаи на егзацербација на симптомите (за да ги задушуваат). За да го направите ова, користете седативи.

Во основа, Турет синдром кај деца се третира со помош на психотерапија. Ова е направено така што детето сфаќа што е можно поскоро дека тој е во контрола на болеста, а не таа. Неопходно е да го научиме да се поврзе со проблемот што е можно поедноставно, за да не се чувствува себеси во нерамноправна положба во општеството. Психотерапијата може да го обучи детето да ги исклучи симптомите.

За деца, е измислена цела низа медицински сесии, кои се состојат од:

 • мобилни и едукативни игри;
 • сликарски терапии;
 • терапевтска комуникација со животни;
 • бајка терапија.

Покрај тоа, добар начин на лекување ќе биде да се испрати дете во спортско или музичко училиште. Кај возрасните, Турет синдром се третира само со стимулантски лекови кои ја намалуваат прекумерната импулсивност, емоционалност и активност. Спроведено неколку експерименти поврзани со третман со хируршка интервенција. Но, во областа на медицината, овој метод не се здоби со поддржувачи поради ниската ефикасност.

Иако не постои третман за Турет синдром кој целосно ќе го олесни пациентот од него, дури и со користење на овие методи на лекување од страна на лекарите, постои значително подобрување на состојбата на пациентите и способноста за контрола на симптомите.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Турет синдром и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: невролог , психотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Хиперактивност (појавување симптоми: 3 од 8)

Хиперактивноста е форма на нарушување кое често се јавува кај деца од предучилишна возраст, како и кај деца од рана училишна возраст, иако не е исклучена "транзицијата" на понатамошни возрасни групи ако не постојат соодветни мерки наменети за него. Хиперактивноста, чии симптоми се прекумерна енергија и мобилност на детето, не е патолошка состојба и често е предизвикана од кршење на вниманието.

...
Есенцијален тремор (појавување симптоми: 2 од 8)

Есенцијален тремор е болест на нервниот систем што се карактеризира со треперење на горните и долните екстремитети, главата, јазикот, брадата, гласните жици. Таквата болест може да биде наследна и се пренесува на автосомно доминантен начин.

...
Брадикардија (појавување симптоми: 1 од 8)

Брадикардијата е вид на патологија во која синусниот ритам е контролиран, контролиран од синусниот јазол, односно непосредниот "возач" на ритамот. Брадикардија, чии симптоми се состојат од намалување на срцевиот ритам (во рамките на 30-50 отчукувања / мин), се дефинира како синусна брадикардија со намален автоматизам во синусниот јазол.

...
Шизофренија (појавување симптоми: 1 од 8)

Шизофренијата, според статистичките податоци, е една од најчестите причини за попреченост во светот. Самата шизофренија, чии симптоми се карактеризираат со сериозни оштетувања поврзани со процесите на размислување и емоционални реакции, е ментална болест, од кои повеќето се јавуваат во адолесценцијата.

...
Деменција (појавување симптоми: 1 од 8)

Деменцијата ја дефинира стекната форма на деменција, во која пациентите се соочуваат со губење на претходно стекнати практични вештини и стекнато знаење (што може да се случи во различни степени на интензитет на манифестација), додека нивната когнитивна активност постепено се намалува. Деменцијата, чии симптоми, со други зборови, манифестираат во форма на распаѓање на менталните функции, најчесто се дијагностицира во старост, но не ја исклучува можноста за нејзин развој на млада возраст.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
психотерапевт прифаќа
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .