Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Церебрална парализа: симптоми и третман

Церебрална парализа - главните симптоми:

Церебралната парализа (ЦП) е општ медицински термин кој се користи за назначување на група на нарушувања на движењето кои напредуваат кај доенчињата поради трауматизација на различни мозочни области во циркадскиот период. Првите симптоми на церебрална парализа понекогаш може да се идентификуваат по раѓањето на детето. Но, обично знаците на болеста се манифестираат кај доенчиња во доенчиња (до 1 година).

Етиологија

Церебралната парализа кај детето напредува поради фактот дека одредени делови од неговиот централен нервен систем биле оштетени директно во пренаталниот период на развој, во текот на процесот на раѓање или во првите месеци од животот (најчесто до 1 година). Всушност, причините за церебрална парализа се доста разновидни. Но, сите тие доведуваат до една работа - некои делови од мозокот почнуваат да функционираат некомплетно или целосно да умрат.

Причини за церебрална парализа кај дете во пренаталниот период:

 • токсикоза;
 • одложено одвојување на "детското место" (плацента);
 • закана од спонтан абортус;
 • нефропатија на бремени жени;
 • траума за време на породувањето;
 • фетална хипоксија;
 • плацентарна инсуфициенција;
 • присуство на соматски заболувања кај мајката на детето;
 • резус конфликт Оваа патолошка состојба се развива поради фактот што мајката и детето имаат различни Rh фактори, така што нејзиното тело го отфрла фетусот;
 • болести од заразна природа, кои бремената мајка страдала за време на бременоста. Најмногу потенцијално опасни патологии вклучуваат токсоплазмоза , рубела , сифилис ;
 • фетална хипоксија.

Причини за церебрална парализа во процесот на трудот:

 • тесна карлица (траума на главата на детето додека поминува низ раѓачкиот канал на мајката);
 • повреда на раѓање;
 • прекршување на генеричка активност;
 • раѓање пред крајниот рок;
 • голема тежина на новороденчето;
 • брза испорака - најголема опасност за новороденчето;
 • задник на детето.

Причини за прогресија на болеста во првите месеци од животот на новороденчето:

 • дефекти во развојот на елементите на респираторниот систем;
 • неонатална асфиксија;
 • аспирација на амнионска течност;
 • хемолитична болест.

Видови

Форми на церебрална парализа

Постојат 5 форми на церебрална парализа, кои се разликуваат во областа на оштетување на мозокот:

 • спастична диплегија. Оваа форма на церебрална парализа се дијагностицира кај новороденчињата почесто од другите. Главната причина за нејзината прогресија е траумата на мозочните области кои се "одговорни" за моторната активност на екстремитетите. Карактеристичен знак за развој на болест кај дете под една година е делумна или целосна парализа на нозете и рацете;
 • атонична-астатична форма на церебрална парализа. Во овој случај, постои лезија на малиот мозок. Знаци на церебрална парализа од овој тип - пациентот не може да одржува баланс, координацијата е прекината, мускулна атонија. Сите овие симптоми се јавуваат кај дете под една година;
 • хемипаретна форма. Области "цели" на мозокот се субкортикалните и кортикалните структури на една од хемисферите одговорни за моторната активност;
 • двојна хемиплегија. Во овој случај, одеднаш се погодени две хемисфери. Оваа форма на церебрална парализа е најтешка;
 • хиперкинетичка форма на церебрална парализа. Во повеќето клинички ситуации, тој е комбиниран со спастична диплегија. Развиена поради поразот на субкортикалните центри. Карактеристичен симптом на хиперкинетичката форма на церебрална парализа е изведбата на неволни и неконтролирани движења. Вреди да се одбележи дека таквата патолошка активност може да се зголеми ако детето е година или постара загрижено или уморно.

Класификација врз основа на возраста на детето:

 • рана форма. Во овој случај, симптомите на церебрална парализа се забележани кај новороденчето од раѓање до шест месеци;
 • почетна резидуална форма. Периодот на нејзината манифестација е од 6 месеци до 2 години;
 • доцна остаток - од 24 месеци.

Симптоматологија

Церебралната парализа има многу манифестации. Симптомите на болеста директно зависат од степенот на оштетување на мозочните структури, како и од локацијата на локализацијата на лезијата во овој орган. По раѓањето може да се забележи прогресија на церебралната парализа, но почесто се открива по неколку месеци, кога станува очигледно дека новороденчето заостанува.

Знаци на церебрална парализа кај новороденче:

 • бебето е целосно незаинтересирано за играчки;
 • новороденчето долго време не се предава самостојно и не ја држи главата;
 • ако се обидете да го ставите бебето, тој нема да застане на нога, туку само на чорапи;
 • движењата на екстремитетите се хаотични.

Симптоми на церебрална парализа:

 • пареза. Обично само половина од телото, но понекогаш се прошируваат на нозете и рацете. Зафатените екстремитети се менуваат - тие се скратуваат и стануваат потенки. Карактеристични скелетни деформитети кај церебрална парализа - сколиоза , деформација на градната коска;
 • повреда на тонот на мускулните структури. Болно дете има или спастична напнатост или комплетна хипотензија. Ако се појави хипертонус, екстремитетите претпоставуваат неприродна позиција за нив. Со хипотензија, детето е слабо, постои тремор, често може да падне, бидејќи мускулните структури на нозете не го поддржуваат неговото тело;
 • изречен синдром на болка. Кај церебралната парализа, се развива поради различни коскени деформитети. Болката има јасна локализација. Почесто се јавува во рамената, грбот и вратот;
 • повреда на физиолошкиот процес на голтање на храната. Овој знак на церебрална парализа може да се открие веднаш по раѓањето. Доенчињата не можат целосно да ја цицаат градите на мајката, а бебињата не пијат од шише. Овој симптом се јавува поради пареза на мускулните структури на фаринксот. Исто така, предизвикува прогон;
 • нарушување на говорната функција. Потекнува од пареза на гласните жици, грлото, усните. Понекогаш овие елементи се засегнати во исто време;
 • конвулзивен синдром. Нападите се случуваат во секое време и на било која возраст;
 • хаотично патолошко движење. Дете прави ненадејни движења, може да гримаса, да преземе одредени појави и работи;
 • контрактури на зглобните зглобови;
 • значително или умерено намалување на аудитивната функција;
 • задоцнување во развојот. Овој симптом на церебрална парализа не се јавува кај сите болни деца;
 • намалена визуелна функција. Најчесто се јавува миопија и страбизам;
 • неуспех на дигестивниот тракт;
 • пациентот неволно излачува измет и урина;
 • прогресија на ендокрини заболувања. Кај деца со таква дијагноза, често се дијагностицира хипотироидизам , дистрофија, ретардација на растот и дебелина .
Дете со церебрална парализа

Компликации

Церебралната парализа е хронична болест, но со текот на времето таа не напредува. Состојбата на пациентот може да се влоши ако постојат секундарни патологии, како што се епилепсија , хеморагија, соматски болести.

Компликации на церебрална парализа:

 • попреченост;
 • прекршување на адаптацијата во општеството;
 • појава на контрактури на мускулите;
 • прекршување на внесот на храна, бидејќи пареза ги погоди мускулите на фаринксот.

Дијагностички мерки

Дијагнозата се занимава со невролог. Стандардниот дијагностички план ги вклучува следниве методи за испитување:

 • темелна инспекција. Медицинскиот специјалист ги проценува рефлексите, визуелната и слушната острина, мускулните функции;
 • електроенцефалографија;
 • електронеурографија;
 • електромиографија;
 • МНР;
 • КТ

Покрај тоа, пациентот може да биде упатен на консултации за да ги намали степенот на специјалисти:

 • логопед;
 • офталмолог;
 • психијатар;
 • ENT;
 • епилептолог.

Медицински настани

Треба веднаш да се каже дека таквата патологија не може целосно да се излечи. Затоа, третманот на церебралната парализа е првенствено насочен кон намалување на почетокот на симптомите. Специјалните рехабилитациони комплекси нудат можност за постепено развивање на говорните, интелектуалните и моторните вештини.

Рехабилитационата терапија се состои од следниве мерки:

 • класи со логопед. Неопходно е нормализирање на функцијата на говорот на болното дете;
 • Терапија за вежбање. Комплексот на вежби е развиен само од специјалист строго индивидуално за секој пациент. Тие мора да се изведуваат секојдневно, така што имаат посакуван ефект;
 • масажа за церебрална парализа е многу ефикасен метод на рехабилитација. Лекарите прибегнуваат кон сегментални, точни и класични типови. Масажа за церебрална парализа треба да ја врши само високо квалификуван специјалист;
 • употреба на техничка опрема. Тие вклучуваат патерици, специјални влошки, сместени во чевли, пешаци и друго.

Физиотераписките методи и терапијата со животни, исто така, активно се користат во третманот на церебрална парализа:

 • хидротерапија;
 • кислородна баротерапија;
 • третман на кал;
 • електростимулација;
 • затоплување на телото;
 • електрофореза со лекови;
 • терапија со делфин;
 • хипотерапија Ова е модерен метод на лекување базиран на комуникација на пациентот со коњите.

Терапија со лекови:

 • ако детето има епилептични напади со различен степен на интензитет, тогаш антиконвулзивните лекови мора да се препишат за да се спречат нападите;
 • ноотропни лекови. Главната цел на нивното назначување е нормализирање на циркулацијата на крвта во мозокот;
 • мускулни релаксанти. Овие фармацевтски агенси се пропишани за пациенти, ако имаат хипертоничност на мускулните структури;
 • метаболни агенси;
 • анти-паркинсонски лекови;
 • антидепресиви;
 • антипсихотици;
 • антиспазмодии. Овие лекови се препишани на пациент со синдром на силна болка;
 • аналгетици;
 • транквилизатори.

Оперативниот третман на церебралната парализа од страна на медицински специјалисти се користи само во тешки клинички ситуации кога конзервативната терапија нема посакуван ефект. Прибегнаа кон овие видови интервенции:

 • хирургија на мозокот. Лекарите извршуваат уништување на структури кои предизвикуваат прогресија на невролошки нарушувања;
 • спинална ризотомија. Лекарите прибегнуваат кон оваа оперативна интервенција во случај на силен мускулен хипертонус и силен болен синдром. Нејзината суштина е да ги прекине патолошките импулси кои произлегуваат од 'рбетниот мозок;
 • тенотомија. Суштината на операцијата е да се создаде позиција за поддршка на засегнатиот екстремитет. Пропишано е ако пациентот има контрактури;
 • понекогаш специјалисти трансплантација тетивите или коските да се стабилизира скелетот барем малку.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате церебрална парализа и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш невролог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Леукодистрофија (појавување симптоми: 5 од 20)

Леукодистрофијата е патологија на невродегенеративна генеза, од која има повеќе од шеесет сорти. Оваа болест се карактеризира со метаболички нарушувања, што доведува до акумулација во мозокот или 'рбетниот мозок на специфични компоненти кои ја уништуваат супстанцијата како миелинот.

...
Цервикална остеохондроза (појавување на симптоми: 4 од 20)

Цервикалната остеохондроза, чија концентрација е забележана, како што може да се утврди од името, во вратот, е прилично честа патологија. Цервикалната остеохондроза, чии симптоми не можат секогаш да се сметаат единствено единствено како оваа болест, со оглед на карактеристиките на нејзината локализација и локалните процеси, често доведува до третман на специјалисти во други области, па затоа е контрадикторни овој симптом.

...
Устата на Волкот (појавување на симптоми: 4 од 20)

Устата на Волкот - аномална структура на небото, во средината на која јазот е јасно видлив. Оваа патологија е конгенитална, во присуство на која новороденчиња не можат целосно да се хранат и нивната респираторна функција е до одреден степен оштетена. Ова се должи на фактот што помеѓу шуплините на устата и носот нема септум, од кој конзумираната храна и течност влегуваат во носот. Со таква болест се раѓаат многу малку деца, за илјада бебиња, има само еден кој има таков синдром.

...
Невропатија (појавување симптоми: 4 од 20)

Невропатија е болест која се карактеризира со дегенеративно-дистрофично оштетување на нервните влакна. Во оваа болест, тоа влијае не само на периферните нерви, туку и на черепно-мозочните. Вообичаено се забележува воспаление на секој нерв, во такви случаи ова нарушување се нарекува мононевропатија, а со истовремено изложување на неколку нерви - полиневропатија. Честотата на манифестацијата зависи од причините.

...
Церебеларна атаксија (појавување на симптоми: 4 од 20)

Церебеларната атаксија е комплетен симптомски комплекс кој се карактеризира со нарушена моторна координација, тремор на екстремитетите и главата, извикани од говор. Третманот целосно ќе зависи од тоа што точно станало причина за развој на таква патологија. Терапија народни лекови невозможно.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .