Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Срцеви заболувања кај деца: симптоми и третман

Срцеви заболувања кај децата - главните симптоми:

Вродена срцева болест кај новороденчињата - формирање на разни видови анатомски дефекти во елементите на срцето. Типично, овие патологии почнуваат да се развиваат во пренаталниот период. Кај новороденчињата, лекарите одвојуваат околу 20 видови на различни дефекти.

За погодност, сите беа поделени во три групи:

 • вродени срцеви дефекти кај деца од "бел тип". Оваа група вклучува дефекти, како резултат на формирањето на која има наплив на крв од артерискиот проток на крв во венскиот. Тие вклучуваат аортни дефекти, отворен артериски канал, интервентрикуларни и интератријални септални дефекти;
 • UPU "синиот тип". Карактеристичен симптом на патологиите на оваа група е перзистентната цијаноза. Прогресира поради рефлуксот на венската крв во артерискиот проток на крв. Таквите конгенитални дефекти вклучуваат Фалловиот тетрад, транспозицијата на големите крвни садови, атрезија на аортата, пулмоналната артерија и венската уста (десно);
 • CHD, во која е забележано формирање на опструкција на патеката на нормалниот проток на крв, но ова не е поврзано со артерио-венски шант. Тие вклучуваат стенози, коарктација, ектопија на срцето, хипертрофија на срцеви елементи и така натаму.

Етиологија

Вродена срцева болест

Срцевите заболувања кај новородените можат да се развијат поради:

 • разни мутации на ниво на ген;
 • негативната еколошка состојба во областа каде живее бремената жена;
 • да има жена со историја на абортуси, спонтани абортуси и мртвородени деца;
 • употреба на одредени групи на лекови при породување. Антибиотици, антивирусни и други лекови со силен ефект се особено опасни за фетусот;
 • наследна предиспозиција. Ризикот дека бебето ќе развие дефект на срцето се зголемува многу пати ако бремената жена има блиски роднини со иста патологија;
 • болести од заразна природа, кои жената страдала за време на раѓањето. Цитомегалија, рубеола и херпес се сметаат за особено опасни. Особено ризикот се зголемува во случај овие патологии да ја погодат жената во раната бременост. Факт е дека во тоа време се формираат сите органи;
 • возраст од бременост. Научниците забележале таква тенденција дека постарата жена е, толку е поголема веројатноста дека ќе има дете со срцеви дефекти. Сега ризичната група вклучува жени кои ја поминаа 35-годишната пресвртница;
 • силна рендгенска обука;
 • употреба од страна на жена при носење на дете со големи дози на алкохолни пијалоци. Неодамна, токму поради тоа доаѓа до израз во развојот на срцеви дефекти. Алкохолот негативно влијае не само на телото на мајката, туку и на телото на нејзиното неродено бебе.

Симптоматологија

Симптомите кои укажуваат на срцеви заболувања кај новороденчињата се директно зависни од видот на дефектот, како и од сериозноста на патолошкиот процес. Малите дефекти практично не се манифестираат на кој било начин, што во голема мера ја отежнува нивната навремена дијагноза. Но, вреди да се напомене дека дури и тешките форми на аномалии може да бидат потполно асимптоматски, што честопати станува причина за смрт на новороденчето во првите денови од неговиот живот. Можно е да се спаси животот на дете со тешки дефекти кои го спречуваат нормалното функционирање на срцето само преку оперативна интервенција. Не може да се зборува за конзервативна терапија.

Главните знаци кои можат да укажат на присуство на абнормалности во кардиоваскуларниот систем кај бебето:

 • зголемени респираторни движења во минута;
 • формирање на едем (особено на нозете);
 • слабост;
 • летаргија;
 • детето слабо ги смалува градите и дури може целосно да го напушти;
 • тешка тахикардија ;
 • честа регургитација;
 • цијаноза Тоа е особено изразено на екстремитетите и во регионот на назолабијалниот триаголник;
 • срце шум. Тие можат да бидат идентификувани само од страна на квалификуван лекар за време на аускултацијата.

Степени

Степенот на болеста се определува во зависност од сериозноста на симптомите. Вкупно, нивните лекари разликуваат 4:

Степен 1 ​​- состојбата на бебето е релативно стабилна. Срцевата активност е во нормални граници. Обично, специфичен третман не е потребен за овој степен;

Степен 2 - симптомите постепено се зголемуваат. Има проблеми со хранењето на детето, а респираторната функција е исто така нарушена;

Фаза 3 - клиниката е надополнета со невролошки манифестации, бидејќи мозокот не е доволно снабден со крв;

4 степен - терминал. Во случај на прогресија, пациентот е угнетуван од респираторна и кардијална активност. Обично завршува со смрт.

Дијагностика

До денес, најинформативниот метод, со кој се овозможува да се идентификува присуството на абнормалности во структурата на срцето, е ECHO-кардиографијата. Овој метод му дава на лекарот можност да ја процени состојбата на сите елементи на срцевите комори, прегради, вентили, отвори. Лекарите, исто така, честопати се придвижуваат кон доплерографијата. Методот овозможува да се добијат информации за интензитетот на протокот на крв, неговата турбуленција.

Дополнителни дијагностички методи:

Медицински настани

За дефекти на срцето, единствениот правилен третман е оперативна интервенција. Лековите можат само да ја исклучат сериозноста на симптомите. Сега тие прибегнуваат кон два вида операции: отворени и минимално инвазивни.

Минимално инвазивните операции се посоодветни за елиминирање на абнормалностите на партициите помеѓу преткоморите и коморите. Ендоваскуларниот метод на Х-зраци му овозможува на хирургот да инсталира оклудер кој го затвора формираниот дефект.

Отворена оперативна интервенција се изведува во случај на детекција на тешки придружни дефекти. Отворање на градната коска се изведува за време на операцијата. Така, лекарот има директен пристап до срцето на пациентот. Овие интервенции, иако се трауматични, се многу ефикасни.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате срцеви заболувања кај децата и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: педијатар , кардиолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Срцева болест (појавување симптоми: 5 од 11)

Срцеви дефекти се аномалии и деформации на индивидуалните функционални делови на срцето: вентили, партиции, отвори помеѓу садови и комори. Поради нивното дефект, циркулацијата на крвта е нарушена, а срцето престанува да ја извршува својата главна функција - снабдување со кислород до сите органи и ткива.

...
Хиповолемија (појавување симптоми: 5 од 11)

Хиповолемија е патологија која се карактеризира со намалување на обемот на циркулирачка крв во човечкото тело. Таа укажува на развојот на сите патолошки процеси. Оваа состојба е опасна по живот, така што е потребна итна медицинска помош. Може да се појави кај секое лице, без оглед на полот и возраста.

...
Белодробен едем (појавување симптоми: 4 од 11)

Болеста, која се карактеризира со формирање на пулмонална инсуфициенција, презентирана во форма на масовно ослободување на трансудат од капиларите во пулмоналната празнина и како резултат на инфилтрација на алвеолите, се нарекува пулмонален едем. Едноставно, пулмоналниот едем е ситуација каде што течноста во белите дробови стагнира и протекува низ крвните садови. Оваа болест се карактеризира како независен симптом и може да се формира врз основа на други сериозни заболувања на телото.

...
Кардиопулмонална инсуфициенција (појавување на симптоми: 4 од 11)

Кардиопулмонална инсуфициенција е патологија на респираторните и кардиоваскуларните системи, напредувајќи како резултат на зголемување на притисокот во пулмоналната циркулација. Како резултат на тоа, десната комора на срцето почнува да функционира поинтензивно. Ако болеста напредува во текот на подолг временски период и неговото лекување не се спроведува, мускулните структури на десната страна на срцето постепено ќе ја зголемат нивната маса (поради интензивната работа).

...
Пневмоцистична пневмонија (појавување на симптоми: 4 од 11)

Pneumocystis пневмонија или пневмоцистоза - е воспалителна лезија на белите дробови предизвикани од влијанието на патогенот. Главната група на ризици се доенчињата и лицата со имунодефициенција. Патолошки агенс може да навлезе во човечкото тело на неколку начини, но најчесто инфекцијата се врши со капки во воздухот. Покрај тоа, лекарите знаат многу предиспонирачки фактори кои ја зголемуваат веројатноста за развој на таква болест.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

педијатар зема
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
кардиолог зема
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .