Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Аненцефалија: Симптоми и третман

Аненцефалија - главни симптоми:

 • Голтање нарушување
 • Нарушување на мускулниот тонус
 • Пробивање на очите
 • Непропорционални екстремитети
 • Расцеп во горната усна
 • Нарушување на централниот нервен систем
 • Недостаток на цицање рефлекс
 • Неразвиеност на мозокот
 • Недостаток на кожа
 • Недостаток на хипофиза
 • Спинална хернија
 • Недостасува дел од черепот
 • Неразвиеност на 'рбетниот мозок
 • Недостаток на приклучоци за очи
 • Неразвиеност на надбубрежните жлезди
 • Расшири на небото
 • Волкот е устата
 • Расцеп на усна
 • Недостаток на скелет

Аненцефалијата е конгенитален дефект, што резултира со отсуство на главните делови на ембрионскиот мозок, а черепот останува недоделен. Понекогаш има проблеми со интегритетот на черепот, поради што черепот е отворен, а мозочното ткиво е изложено. Во некои случаи, може да се појави присуство на условени рефлекси, но тие се несвесни реакции.

Фетална аннцефалија е пренатална развојна патологија која се јавува поради дефекти во фазата на формирање на 'рбетниот мозок во фетусот. Во нормалниот тек на бременоста, нервната цевка се затвора во третата до четвртата недела, што придонесува за правилно формирање на 'рбетниот мозок и мозокот. Овие бебиња немаат свест, обично немаат слух, а нивниот поглед е оштетен.

Ова е прилично ретка болест - еден случај од десет илјади, а најчесто се јавува кај женски фетус. Оваа дијагноза е смртна казна за ембрионот - во 75% од случаите детето е родено мртво, а преживеаните бебиња умираат во првите часови од животот.

Етиологија

Клиничките студии покажаа дека абнормалности може да се забележат поради недостаток на фолна киселина во фазата на формирање на фетусот или поради употребата на лекови.

Заедно со ова, постојат такви причини:

 • проблеми со екологијата;
 • јонизирачко зрачење;
 • алкохол или дрога интоксикација ;
 • вирусни болести во првите месеци од бременоста;
 • наследност, ако имало случаи на антецефалија во родот;
 • лоши навики (пушење, алкохол, дрога);
 • возраст на мајката - по 30 години ризикот се зголемува;
 • исхрана на генетски модифицирани храни;
 • влијанието на хемиските гасови.

Исто така се смета за неприфатливо да се биде во првите месеци од бременоста до лицето кое е подложено на хемиски или радијациски третман за рак. Постои висок ризик од патологија при работа во претпријатија каде што е можно испарување или емисија на штетни материи.

Почетокот на болеста е поврзан не само со раздвојување на невралната туба во процесот на формирање, туку и поради оштетување на формираните мозочни меури, бидејќи не постои нормален тип на череп.

Класификација

Следниве форми на anencephaly може да се разликуваат:

 • меркорнаја - кранијален дефект кој не влијае на окципиталниот отвор;
 • holocaccia - патологија на окципиталната коска и големиот окципитален отвор;
 • холоакранија со рахизис - абнормалности во формирањето на окципитална коска и разделување на нервните цевки.

Врз основа на анатомската структура, се разликуваат следниве видови патологија:

 • фронтални-рбетници (72%);
 • окципитално-рбетнички (24%);
 • париетално-темпорални-вертебрални (4%).

Постојат случаи на овие патологии при раѓањето на близнаци, кога еден ембрион се развива на сметка на друг, односно едно дете се роди здраво и второ со абнормалности. Ова се должи на неуспеси во процесот на формирање.

Симптоматологија

Anencephaly

Кај доенчиња дијагностицирани со anencephaly, постојат анатомски нарушувања, надворешни и внатрешни. Патологијата ја има природата на прекршувањата кои се некомпатибилни со животот.

Абнормалната структура вклучува:

 • недостаток на хипофиза;
 • забележани спинални хернии;
 • разделување тешко и меко непце;
 • надбубрежните жлезди неразвиени;
 • дефекти со нервниот систем;
 • недостасува дел или делови од черепот.

Главното тело на детето се развива во нормала, а во матката ембрионот се чувствува релативно нормален, бидејќи е заштитен од надворешното опкружување. Проблемот се јавува при породување, кога водата тече и заштитата исчезнува. Во таква ситуација, можни повреди на отворените области на главата, така што детето во повеќето случаи е родено мртво.

Ова отстапување во развојот може да предизвика предвремено раѓање поради фактот што ембрионот не консумира точна количина на амнионска течност: поради дефекти поврзани со голтањето, нивната голема количина може да се акумулира, предизвикувајќи непријатност кај мајката. Поради фактот дека по раѓањето мозокот не може целосно да постои и дава команди на други системи, се појавуваат фатални проблеми, што доведува до смрт. Очекуваното траење на животот на децата кои преживуваат такво породување трае од неколку часа до неколку дена. Постојат изолирани случаи на живот две години, предмет на затворен череп.

По раѓањето, детето има следнава форма: постои диспропорција во екстремитетите, отсуство или протекување на приклучоците, черепот има нецелосен развој, можни се аномалии - " расцеп на непце " и " расцеп на усна ". 'Рбетниот мозок и мозокот се недоволно развиени, нема скелет или кожа, зоната на мозокот не е покриена и не е заштитена, има проблеми со мускулниот тонус, не сите деца можат да си го цицаат и да го проголтаат самостојно.

Дијагностика

Патологијата може да се утврди во првите месеци од бременоста и за ова се користат следните дијагностички методи:

 • се зема крвен тест - со патологија, се формира високо ниво на алфа-фетопротеини, протеинот ја надминува нормалата;
 • ултразвук - покажува отстапување во развојот на фетусот;
 • тие можат да препишат ембрионска МНР со цел квалитетно да ја проверат структурата на мозокот во развој;
 • постапка на амниоцентеза е можна кога течноста од амнионска кесичка се зема со игла која се вметнува низ абдоменот.

Ако отстапувањето е потврдено, експертите советуваат да ја прекинат бременоста. Дијагнозата треба да биде навремена.

Третман

Аненцефалијата не се третира, бидејќи нашиот лек сé уште не е толку совршен, бидејќи патологијата мора да се излечи во матката. Можна поддршка терапија за продолжување на животот на детето за периодот што му е дозволен. Кај оваа болест, стапката на морталитет е 100%.

Можни компликации

Не во сите случаи, жената се согласува да ја прекине бременоста. Ако ова е првата бременост, а потоа го прекинувате, можете и понатаму да ја изгубите способноста да родите дете. Постојат ситуации кога патологијата се дијагностицира доцна, а прекинот може да предизвика многу сериозна штета за здравјето на мајката.

За детето, раѓањето со антецефалија е главниот фактор што води до смрт, како што се појавуваат дишењето, проблеми со голтањето и инфекцијата поради отворените области.

Со цел да се спречи потребата да се придржуваат кон следниве препораки:

 • зема фолна киселина;
 • храната мора да биде здрава, без конзерванси и ГМО;
 • зајакнување на имунитетот на идната мајка;
 • избегнување на вирусни инфекции;
 • пред планирање на бременоста да се подложи на целосен преглед;
 • во текот на бременоста, треба да се набљудуваат од страна на специјалисти.

Ако се исклучат сите фактори кои придонесуваат за појава на патологија, ризикот од отстапувања е многу мал.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Anencephaly и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: ултразвучен дијагностичар , неонатолог , гинеколог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Церебрална парализа (појавување на симптоми: 2 од 19)

Церебралната парализа (ЦП) е општ медицински термин кој се користи за назначување на група на нарушувања на движењето кои напредуваат кај доенчињата поради трауматизација на различни мозочни области во циркадскиот период. Првите симптоми на церебрална парализа понекогаш може да се идентификуваат по раѓањето на детето. Но, обично знаците на болеста се манифестираат кај доенчиња во доенчиња (до 1 година).

...
Едвардс синдром (појавување на симптоми: 2 од 19)

Едвардс-ов синдром е генетска мутација која се јавува во фетусот во матката. Се карактеризира со појава на еден екстра хромозом - ако здраво дете има 46 хромозоми (по 23 од двата родители), тогаш детето со оваа патологија има 47, а 18 мутации се подложени на 18 хромозоми.

...
Полидактилија (појавување на симптоми: 2 од 19)

Полидактилно е конгенитална абнормалност која се карактеризира со присуство на шести пети на рацете или прстите. Во огромното мнозинство на ситуации, малиот прст или палецот двојно се зголемува. Во моментов, причините за оваа патологија остануваат непознати, но лекарите веруваат дека една од причините може да биде наследноста и негативното влијание на различните извори врз телото на една бремена жена.

...
Тортиколис кај деца (појавување симптоми: 2 од 19)

Krivosheya кај децата е конгенитална аномалија на грлото на матката на 'рбетот, или поточно, на стерноклеидомастоидниот мускул. На болеста ретко се дијагностицира - само 2% од вкупниот број на новороденчиња.

...
Волф-Хиршхорн синдром (појавување симптоми: 2 од 19)

Синдромот на Волф-Хиршхорн е наследна болест предизвикана од бришење на краткиот дел од хромозомот 4p16. Со такво отстапување, постои губење на дел од генетскиот материјал, што доведува до неповратни ефекти во телото, имено: ментална и физичка ретардација, физиолошки абнормалности, конвулзивни напади, нарушувања во работата на срцето.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

зема ултразвучен дијагностичар
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
неонатолог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .