Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Пелвична презентација на фетусот: симптоми и третман

Пелвична презентација на фетусот - главните симптоми:

 • Поставување на бебето долж матката во карлицата
 • Намалувањето на интензитетот на генеричкиот процес

Пелвична презентација на фетусот - поставување на детето долж матката, со нозете и задникот се праќаат во карлицата. Некои жени прават различни вежби за карлична презентација на фетусот, но без препораки на лекарот што посетува такви активности не се препорачуваат.

Околу 20 недели, детето се превртува во матката, односно претпоставува позит со главата надолу, со задниот дел свртен кон лево. Ова сместување на фетусот е точно, се нарекува главоболка превиа. Во оваа позиција се раѓаат сите деца, со исклучок на 10%.

Етиологија

Постојат различни причини за формирање на карлична презентација на фетусот. Следниве фактори можат да се мешаат во точната позиција на фетусот во матката:

 • присуство на фиброиди во долниот утерус;
 • неправилна форма на карлицата (особено ако карлицата е тесна);
 • присуство на тумори на внатрешните органи на карлицата;
 • болести: цефалоцела, хидроцефалус и други;
 • ниска позиција и плацента превиа .

Премногу висок мускулен тон на долниот дел на матката и низок во горниот сегмент. Во таква ситуација, главата се свртува од карлицата и се свртува кон врвот на матката. Таквата контракција на мускулите на матката, особено во третиот триместар, се јавува поради невообичаено развиен орган. Ова може да се случи поради неговото воспаление, честото стружење, голем број на породувања, тешко породување.

Негативен ефект врз мускулниот тонус на матката има лузна, формирана по царски рез. Постои уште една причина што влијае на оваа ситуација - голема активност на фетусот, која може да започне со:

 • голема количина на амнионска течност;
 • микроцефалија ;
 • одложен физички развој;
 • прематуритет.

Ниска подвижност се случува во вакви услови:

 • менување на обликот на телото за време на развојот на аномалии;
 • мала количина на амнионска течност;
 • зафатеност на мозокот на фетусот, секој дел од телото може да страда;
 • папочната врвца е премногу кратка.

Научниците направија неколку набљудувања, при што беше утврден следниот факт: ако една жена е родена во карличната презентација, тогаш за време на бременоста, фетусот ќе ја има истата положба. Ова укажува дека една од причините е генетската предиспозиција. Денес, научниците сè уште не го проучиле ова прашање целосно.

Ако последователна бременост кај жената продолжува во однос на позадината на истите негативни фактори како и претходната, тогаш ризикот од повторување на патологијата е многу висок.

Во некои случаи, тешко е да се утврди причината за оваа состојба на бебето, исто така, факторите можат да се комбинираат.

Но сепак се нарекуваат главните причини за карличната презентација:

 • тесна карлицата на жената во работна рака, со неправилна форма;
 • патолошки промени на органот, на пример, миома , формирана лузна, патологија на развој, воспаление;
 • присуство на тумори;
 • болести кои предизвикуваат неуспеси во автономниот нервен систем;
 • чести стружења, бројни и тешки породувања;
 • отсуство или вишок на амнионска течност, одложен физички развој на фетусот, лишување од кислород.

И покрај ова, детето сепак се обидува да ја окупира најудобната позиција за себе, и покрај тоа, избраниот инстинкт на самоодржување го "поттикнува".

Класификација

Пелвична презентација во акушерството е поделена на задникот и ногата:

 1. Задникот. Само задникот, што е, нецелосно - тоа значи дека само задникот на бебето е насочен кон карлицата, нозете ќе се протегаат по телото. Оваа ситуација - презентација на фетусот карлична лонгитудинална, забележана во седумдесет проценти од случаите.
 2. Мешана задница Значи дека не само задникот туку и нозете кои се свиткани на колена и карлицата се распоредени на влезот на карлицата. Оваа позиција на фетусот се јавува кај дваесет и три проценти од жените на трудот.

Ногата (забележана кај десет проценти од бремените жени) се дели на следните подвидови:

 • полн, кога двете нозе се свртени кон карлицата;
 • нецелосни - само една нога;
 • коленото е насочено кон карлицата на колена на бебето (оваа презентација се јавува во 0,3 проценти од случаите).

Класификацијата се базира на карактеристиките што го предизвикаа биомеханизмот на почетокот на трудот.

Ако фетусот има крзно презентација, карлицата на жената не е тесна, тогаш жената може да се породи самостојно, без компликации. Кога презентацијата на ногата на фетусот или се меша, неопходно е да се прибегне кон царски рез, бидејќи во овој случај прогнозата за здравјето и животот на детето е неповолна.

Ногата превиа најнеповолна, бидејќи може да има сериозни компликации.

Видови на карлична презентација на фетусот

Симптоматологија

Кармичната презентација е поопасна од главоболка, бидејќи може да се случи:

Горенаведените услови можат да влијаат врз развојот на нервниот, ендокриниот и другите системи на бебето. Пелвична презентација, која беше дијагностицирана на 32-та недела од бременоста, почнува да го забавува развојот на медулата. Како резултат на тоа, се јавува перицелуларен и периваскуларен едем, еден од слоевите на надбубрежните жлезди е исцрпен, а заштитните реакции на фетусот се намалуваат.

Кога карличната презентација на фетусот развива дефекти:

 • срца;
 • централен нервен систем;
 • гастроинтестинален тракт;
 • мускулно-скелетен систем.

Ако има нарушувања на плацентата во однос на протокот на крв, тогаш се појавува фетусот:

 • кислород глад;
 • срцеви палпитации;
 • намалена моторна активност.

Кога породувањето започнува со карлична презентација на фетусот, жената често го намалува интензитетот на процесот на раѓање. Кога се мешаат, задникот или пределот на нозете се појавуваат покомплексни промени.

Дијагностика

Ако бременоста продолжи нормално, без компликации, тогаш до дваесет и четвртата недела фетусот врти главата надолу. Меѓутоа, во период од три месеци, ситуацијата може да се промени повеќе од еднаш. Во тоа време постојат повеќенасочни контракции на матката, односно неговите поединечни делови. Таквите намалувања го задржуваат точниот проток на крв во матката и плацентата. Промената на положбата на фетусот може да се одвива неколку пати на ден. Детето ја зема последната поза на триесет и петтата недела. Ако ова е карлична презентација, тогаш потребно е да се подготвиме за трудовата активност во таква патологија.

Врз основа на горенаведеното, може да се заклучи дека дијагнозата на "карличната презентација на фетусот" во триесет и петтата недела ќе биде точна. Ако се стави на претходните услови за бременост, тогаш заклучокот на лекарот е погрешен. За да се дијагностицира карличната презентација се користат два типа на испитување:

 • надворешен акушерски преглед;
 • вагинален преглед.

Со карлична презентација, дното на матката е високо над пубијата, и тоа не е типично за одреден период од бременоста.

За време на надворешен преглед, лекарот одредува голем, кружен, тврд и подвижен дел - ова е главата на бебето. Кога крчвата презентација за време на вагиналниот преглед, лекарот палпира во мек волуметриски дел, на него препоните, опашката и сакрумот се јасно видливи. Лекарот не треба во процесот на палпација да го одреди полот на бебето, затоа што може да ги оштети гениталиите.

Ако презентација на нога или мешани задникот, тогаш може да се почувствува ногата. Тие можат да се разликуваат од рачниот зглоб на детето со фактот дека каханалните туберкули и кратки прсти, кои се наоѓаат на една линија, лесно се определуваат.

Ножните презентации се најлесно препознатливи. Најчестите проблеми со дефиницијата на задникот, кои може да се мешаат со лицето или фронталното.

За правилно утврдување на презентацијата, неопходно е да се спроведе ултразвук. Како дополнителна дијагноза се користат:

 • ехографија;
 • Доплер сонографија;
 • кардиотокограм;
 • компјутерска кардиоинтервалографија.

Ултразвукот ќе помогне да се направи точна дијагноза. Ехографијата ќе го одреди презентацијата на фетусот и неговиот тип. За ова подобро е да се користи тридимензионална ехографија.

Конвенционален и тродимензионален ултразвук

Третман

Бремените со карличната презентација на фетусот се одредуваат во болницата. Во суштина ова се случува веќе на триесет и деветтата недела. Специјалисти од болницата ќе ги спроведат потребните испити и ќе изберат начин на испорака. Изборот на методот се одвива само поединечно, бидејќи зависи од многу причини:

 • бројот на претходните бремености и породувањето;
 • возраст на жената на трудот;
 • гестациска возраст;
 • подготвеност на телото за породување;
 • големината на пенисот на жената и многу повеќе.

Невозможно е недвосмислено да се каже дека е неопходен царски рез за карлична презентација на бебето. Но, ако тоа е комбинирано со комплицирани причини, тогаш само операцијата е пропишана.

Царска операција ќе биде означена ако е индицирана:

 • жената е над триесет години, а ова е првото раѓање;
 • пациентот страда од нефропатија;
 • екстрагенитална патологија;
 • нарушување на метаболизмот на мастите;
 • тесна карлицата;
 • големо овошје, повеќе од четири килограми;
 • кислородно гладување на фетусот ;
 • оштетен проток на крв;
 • некомпатибилност резус крв на фетусот и бременост;
 • карлична презентација и нога презентација.

Можно природно раѓање со дијагностицирана коска презентација, ако не постојат здравствени компликации кај мајката и нероденото дете. Детето треба да биде полнорочно, мало.

Потребно е механичкото претставување на карлицата да биде спонтано. Во првиот период на трудост, бремена жена не треба да излезе од креветот и да лежи само на нејзина страна кога ќе се утврди 'рбетот на фетусот - ова ќе помогне да се намали ризикот од компликации. Фетусот на срцевиот ритам и контракцијата на матката во текот на овој период мора строго да се контролираат. Во вториот период, медицинскиот персонал обезбедува бенефиции. Бебето се роди во рок од пет до десет минути. Доколку е потребно, се прави перинеална инцизија.

Раѓањето на бебето на природен начин, ако се дијагностицира нога презентација, е можно само кај жени кои раѓале порано, со целосна бременост, мал фетус. Покрај тоа, потребно е писмено откажување од царски рез.

По раѓањето на бебиња со карлична презентација, им треба посебно внимание. Кислородниот глад, кој страдаше од новороденчиња, може да даде компликации на нервниот систем. Но, ако докторите обезбедиле квалификувана помош, понатамошниот развој на ваквите деца нема да се разликува од другите.

Можни компликации

Дете кое е родено во карлична презентација честопати страда од компликации:

 • интракранијални повреди;
 • енцефалопатија ;
 • спинална патологија;
 • прекршување на колк зглобови.

Ако вратот на детето е обвиткан околу папочната врвца или бебето го проголта амнионската течност, потребно е реанимација. Веднаш по раѓањето на таквите деца, тие треба да бидат испитани од невролог.

Што се однесува до сопругата, по породувањето, жената ги има следниве компликации:

 • прекин или принудна инцизија на перинеумот;
 • рак на грлото на матката;
 • руптура на вагината;
 • оштетување на карличните коски.

Како да се избегнат можните компликации, кажете му на докторот.

Превенција

Превентивните мерки кои придонесуваат за нормална испорака се:

 • неопходно е да се идентификуваат причините поради кои може да се појави карличната положба на фетусот;
 • се придржуваат кон физиолошкиот тек на бременоста;
 • превенција на лекови и навремена идентификација на причините за спонтан абортус;
 • големо овошје предупредување;
 • гимнастика со карлична презентација на фетусот;
 • однапред ја информира жената за царски рез;
 • правилна подготовка на жени за претстојната испорака;
 • професионално спроведено породување;
 • обезбедувајќи посебно внимание на бебето по породувањето.

Сите превентивни активности имаат за цел да ги корегираат повредите кои се јавуваат во текот на бременоста и породувањето кај мајката и детето.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Пелвична презентација на фетусот и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот гинеколог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

гинеколог зема
Адреса : Москва, ул. Авиамоторная, 41Б
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .