Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Трофобластна болест: симптоми и третман

Трофобластична болест - главните симптоми:

Трофобластичното заболување е термин кој се однесува на патолошки процеси кои резултираат со бенигни или малигни лезии во плацентата. Оваа група вклучува едноставна везикуларна пропадна, тумори на епителиолошки трофобласти, тумори на плацентарната локализација, хорионски карцином.

Нема јасни ограничувања во однос на возрасната категорија на оваа болест. Забележано е дека најчестата едноставна експлозивна пропадна дијагностицирана кај жени под 24 години, а инвазивната форма на истата болест е карактеристична за жени постари од 40 години.

Симптомите на трофобластични болести се неспецифични, па навреме третманот е исклучително редок. Покрај тоа, медицината знае случаи кога трофобластична болест во латентна форма траела неколку години и била случајна, со дијагностицирање на друга болест. Треба да се напомене дека развојот на таквата патологија може да се случи и по породувањето и за време на бременоста. Во вториот случај, болеста доведува до смрт на фетусот. Доколку патогените клетки влезат во крвотокот, постои висок ризик од смрт.

Третманот обично се употребува или се заснова на хемотерапија. Во некои случаи, два методи се комбинираат за да се зголеми ефикасноста и да се намали веројатноста за релапс. Прогнозата ќе зависи од природата на образованието. Ако е бенигно, прогнозата е релативно позитивна. Инаку, сето тоа зависи од сериозноста на патологијата, возраста и општите здравствени индикатори на пациентот.

Етиологија

Без оглед на кој патолошки процес се одвива, етиологијата нема да се разликува. Во гинекологија, болестите што се вклучени во групата со трофобластични болести се сметаат за единствен етиопатогенетски процес.

Може да се разгледаат предиспонирачките фактори за развој на таков патолошки процес:

 • долготрајни или хронични вирусни заболувања со чести рецидиви;
 • мутација на јајца;
 • имунолошки реакции на телото;
 • зголемена количина на хијалуронидаза ензим;
 • ендометритис ;
 • чести абортусни абортуси;
 • ектопична бременост ;
 • спонтан абортус;
 • зачнување дете на рана возраст;
 • тешко раѓање во лична историја;
 • рак во семејната историја;
 • возраст под 20 години и повеќе од 40 години.

Покрај тоа, ситуацијата може да го влоши пушењето, прекумерно количество консумиран алкохол, неконтролирани хормонални лекови.

Жените кои се изложени на ризик треба да бидат подложени на систематски медицински прегледи и да бидат одговорни за зачнување дете - треба да се планира бременост.

Класификација

Трофобластната болест е класифицирана според неколку критериуми. Така, според меѓународна класификација на болести, овој концепт ги вклучува следните патологии:

 • балон пропадна - може да биде делумно или целосно;
 • инвазивна жолчка;
 • хориокарцином;
 • хориокарцином, кој е комбиниран со тератома;
 • трофобластичен малигнен тератома ;
 • трофобластичен тумор на местото на плацентата.

Земајќи го предвид клиничкиот тек на болеста, може да биде бениген или малиген.

Исто така, патолошките процеси од овој тип се класифицирани според сериозноста:

 • првите метастази се отсутни или се наоѓаат само во матката;
 • втората - метастази се присутни само во вагината или малата карлица;
 • трето, метастазите се јавуваат во белите дробови;
 • Четврто, метастази се јавуваат низ телото.

Најповолна прогноза, ако може да се каже така во овој случај, е 1-2 степени на сериозноста на патолошкиот процес.

Трофобластична болест

Симптоматологија

Клиничката слика на оваа група на болести може да се појави и за време на бременоста и 3-12 месеци по породувањето. Треба да се забележи дека клиничката слика на бенигните и малигните тумори е скоро иста.

Трофобластичната болест нема специфична клиничка слика и може да се карактеризира како што следува:

 • нивото на hCG значително ја надминува стапката што е оптимална за одреден период на бременост;
 • крварење со везикули надвор од менструалниот циклус;
 • гадење, што е често придружено со повраќање;
 • слабост, слабост;
 • отекување на рацете и нозете, што ќе биде најизразено наутро;
 • висок крвен притисок ;
 • тестот за бременост може да биде позитивен, но нема други сигурни знаци;
 • конвулзии, пареза;
 • болки со влечен, болен лик во долниот дел на стомакот;
 • низок степен, зголемена телесна температура;
 • болка и непријатност при мокрење;
 • симптоми на интоксикација ;
 • ако постои хронична болест, тогаш можно е рецедив.

Таквата клиничка слика, ако не ги земете предвид резултатите од лабораториските тестови, може да бидат присутни и кај други гинеколошки заболувања, така што веднаш треба да побарате медицинска помош.

Дијагностика

Поради фактот што трофобластичната болест нема специфична клиничка слика, дијагнозата треба да се спроведе што е можно поцелосно.

Пред сè, лекарот врши физички преглед, при што:

 • ја појаснува природата на тековната клиничка слика;
 • собира лична и семејна историја;
 • ја испитува медицинската историја на пациентот.

Врз основа на добиените информации, се подготвува дијагностичка програма, која може да се базира на следново:

 • општ клинички и детален биохемиски тест на крв;
 • уринализа;
 • тест за маркерот на трофобластични болести;
 • Ултразвук на генитоуринарниот систем;
 • Ултразвук на абдоминалните органи;
 • КТ скен, МРИ на внатрешните органи;
 • ПЕТ мозок;
 • радиографија со контрастен агент;
 • биопсија на неоплазми за хистолошки и цитолошки студии.
Мозол за миленичиња

Врз основа на резултатите од дијагнозата, ќе се утврди понатамошен третман.

Третман

Тактиката на терапија ќе зависи од тоа каков тип на патолошки процес се одвива. Како по правило, се следат методи на радикален третман, проследени со дрога и хемотерапија. Во некои случаи, можно е да се зачува репродуктивната функција.

Кога експлозивен со користење на следниве методи:

 • вакуумска евакуација проследена со хистолошки преглед на содржината и киретажа на матката;
 • имуноглобулинска терапија.

Во други форми на оваа болест, третманот може да вклучи најрадикални мерки:

 • отстранување на матката;
 • отстранување на вагиналните лигаменти;
 • отстранување на фрагменти од матката.

Дополнително е пропишан курс на хемотерапија и процедури за рехабилитација, што може да вклучи медицински третмани и техники на физиотерапија.

Без оглед на тоа каква тактика на лекување ќе се одвива, жените треба да ги следат следниве општи препораки:

 • контрацепција треба да се користи во рок од 1,5 години по операцијата или курс на хемотерапија;
 • пушењето и прекумерниот алкохол треба да се избегнуваат;
 • диета;
 • исклучување на стрес , нервен преоптоварување;
 • внимателна превенција на заразни болести на урогениталниот систем.

Прогнозата за ваквите болести е доста тешко да се нарече позитивна. Третманот со трофобластични болести вклучува комплексен и комплексен, па затоа пациентот мора да биде подготвен за ова од физичка и морална гледна точка.

Можни компликации

Ако формирањето е бенигно, тогаш може да се избегнат компликации кои би претставувале закана за животот.

Во сите други случаи може да се појават следните негативни фактори:

Постои ризик од повторување на болеста.

Превенција

Трофобластичната болест нема специфични методи за превенција.

Во овој случај, можете да го намалите ризикот од негов развој, придржувајќи се кон општите правила:

 • исклучување на абортус;
 • користете само точна контрацепција;
 • превенција на гинеколошки заболувања;
 • превентивни прегледи кај гинекологот;
 • планирање на бременост.

Лицата кои се изложени на ризик треба да бидат подложени на целосен медицински преглед најмалку еднаш годишно.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Трофобластична болест и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот гинеколог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Пиелонефритис (појавување симптоми: 7 од 17)

Пиелонефритис е воспалителна болест во која бубрезите се погодени, ова се случува кога голем број на негативни фактори се комбинираат со изложеност на одредени микроорганизми. Пиелонефритисот, чиишто симптоми честопати се отсутни, е опасно токму поради оваа причина, бидејќи општата здравствена состојба не е нарушена и затоа не се преземаат мерки за лекување. Болеста може да биде унилатерална или билатерална, како и примарна или секундарна, односно развива со претходно здрави бубрези или со постоечки патологии.

...
Нефритичен синдром (појавување симптоми: 7 од 17)

Нефритичниот синдром е патолошка состојба која се карактеризира со воспаление на гломерулите на бубрегот со знаци на азотемија. Овој процес обично продолжува против позадината на тешка хематурија, протеинурија. Како резултат на тоа, задржувањето на сол и течност се јавува во човечкото тело.

...
Нефролитијаза (појавување симптоми: 7 од 17)

Нефролитијаза - сега е доста дијагностицирана болест во која се забележува формирање на бубрежни камења. Вреди да се напомене дека анализата може да се појави кај возрасни и деца. Постои болест во однос на позадината на протокот во сложените хемиски процеси во човечкото тело. Меѓу предиспонирачките фактори емитираат слаба исхрана, присуство на инфективни процеси и генетска предиспозиција.

...
Хиперстимулација на јајници (појавување на симптоми: 7 од 17)

Хиперстимулацијата на јајниците (синдром на оваријална хиперстимулација) е гинеколошко пореметување, чија појава е предизвикана од прекумерна употреба на хормонални лекови со цел да се стимулира овулацијата за да се зачне детето.

...
Бергерска болест (појавување симптоми: 7 од 17)

Бергерската болест (igA-nephropathy, igA-nephritis) е неинфективна форма на гломерулонефритис, која се карактеризира со бавен клинички курс, зголемување на хематурија, протеинурија и ренална инсуфициенција. Болеста е опасна, бидејќи специфичниот третман за него не е развиен.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

гинеколог зема
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Новомарински, 32
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Герила, 41
Телефон : +7 (499) 116-82-14
Адреса : Москва, ул. 1-ви Тверска-Јамска, 29, 3 кат
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .