Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ресус конфликт за време на бременоста: симптоми и третман

Ресус конфликт за време на бременоста - главните симптоми:

Рефусниот конфликт во текот на бременоста е патолошки процес, кој се манифестира во ситуација кога мајката има негативен Rh фактор и таткото е позитивен, а детето добива позитивен Rh фактор на таткото. Ако двата родители се Rh-позитивни или Rh-негативни, Rh-конфликтот не е откриен.

Rh фактор - посебна супстанца која е во човечка крв. Лекарите докажаа дека отсуството на Rh фактор во крвта на жената негативно влијае на текот на бременоста.

Rh фактор (D-антиген) е протеин кој се наоѓа на површината на црвените крвни клетки - црвени крвни клетки. Оттука произлегува дека луѓето кои имаат D-антиген на површината на еритроцитите го наследуваат позитивниот Rh фактор, и ако супстанцијата е отсутен, лицето добива негативен Rh фактор.

Детето во раната фаза на бременоста стекнува протеин од ваков вид, и ако се најде себеси во личност со негативна крвна група, имунитетот се обидува на секој начин да го заштити телото од протеинот што влегува во крвта, како што тоа го доживува како странска супстанца - ова е одговорот на прашањето што е резус конфликт. За жал, ситуацијата е таква што се среќава Rh-позитивната мајка, во која фетусот се развива со негативен Rh фактор. Ресус конфликт во втората бременост е забележан многу почесто отколку во првиот.

Етиологија

Причини за резус конфликт за време на бременоста

Рефус-конфликт е забележан само во оние ситуации кога веќе постојат антитела во телото на жената што се мешаат во правилното формирање и развој на детето.

Следните фактори можат да предизвикаат знаци на Rh конфликт:

 • спонтан абортус поради период од 6 недели;
 • патолошки текот на бременоста;
 • спонтан абортус;
 • позитивни резус трансфузии на крв;
 • крварење за време на породувањето, иако крвта на мајката имаше контакт со крвта на бебето;
 • да се повреди во текот на бременоста;
 • ектопична бременост ;
 • абортус абортус;
 • дијабетес мелитус ;
 • прееклампсија.

Во некои ситуации, конфликт со резус во текот на бременоста може да се развие пред бременоста, на пример, во случај кога по грешка префрлаат крв со позитивен Rh фактор. За жал, ризикот од конфликт на резус е доволно висок и зависи од следните причини:

 • изобилство на крварење;
 • имуниот одговор на мајката;
 • присуството на конфликт во системот на АБО.

Веројатноста за појава на Rh-конфликт за време на бременоста не надминува 5% од случаите со навремена дијагноза и третман од страна на лекарот.

Татко резус Мајка на резус Бебе резус Веројатност за конфликт
+ + 75% +
25% -
Не
+ - 50% +
50% -
50%
- + 50% +
50% -
Не
-

- - Не

Табелата подолу ја покажува веројатноста за судир со проблем од ваков вид.

Симптоматологија

За жал, Rh-конфликтот во текот на бременоста нема никакви симптоми, меѓутоа, некои клиничари го опишуваат развојот на "синдромот на огледало", како резултат на што, истовремено со активирањето на знаците на "интраутерина катастрофа" се забележуваат симптоми карактеристични за прееклампсија, имено:

Постои листа на фактори кои предизвикуваат опасност според ултразвучната дијагноза:

 • нарушен утероплацентен проток на крв;
 • зголемен црн дроб;
 • зголемена слезина;
 • фетални абнормалности;
 • висок проток на вода ;
 • зголемување на срцевиот мускул;
 • оток на поткожното ткиво и цревниот ѕид.

Лекарите трошат многу време бремена со Rh-конфликт. Факт е дека Rh-конфликтот во текот на бременоста предизвикува несакани ефекти, од кои најопасните се хемолитична болест на фетусот. Покрај тоа, веројатноста за спонтан абортус е одлична.

Лекарите ги разликуваат следниве форми на хемолитичка болест на новороденчето:

 • форма на едем - тешка анемија , хипоксија , кардиопулмонална инсуфициенција ;
 • анемична форма - летаргија, губење на апетит, зголемување на големината на црниот дроб и слезината;
 • иктерична форма - појава на брзо напредувачка жолтица 1-2 дена по раѓањето, ткивата подлежи на мало оток.

Само докторот одлучува дали бремената жена може да го информира детето пред одредено време или да предизвика рано раѓање. Затоа, во овој случај не постои единствена клиничка слика.

Дијагностика

Специјалистот е должен да ги одржи следниве настани:

 • да ја испита медицинската историја на пациентот за да ја одреди точната клиничка слика;
 • пропишува тест за крв за антирезу антитела;
 • додели дополнителни тестови;
 • пропишува инјекции на антирезусен имуноглобулин.

Сите бремени жени мора да подлежат на крвен тест за да го одредат Rh факторот. Ако бремена жена има Rh-негативна крвна група, се одредува нивото на антитела на Rh факторот. Тие, исто така, го откријат Rh факторот на таткото со помош на лабораториски тестови, и ако се негативни, истражувањето завршува.

Од 18-та недела од бременоста, се врши проценка на состојбата на фетусот. Разграничуваат методи по групи: инвазивни и неинвазивни.

Неинвазивните методи вклучуваат:

 • Ултразвук - кој се одржува во секој триместар и непосредно пред породувањето, големината на органите на фетусот, папочната врвца, дебелината на плацентата и присуството на едем;
 • доплелометрија - проценка на стапката на фетусот во крвта, отчукувањата на срцето;
 • кардиотокографија - проценка на реакцијата на кардиоваскуларниот систем на фетусот.
Фетална кардиотокографија

Индикацијата за целите на следните методи е резултат на ултразвук, што го потврдува присуството на тешка анемија кај фетусот, бидејќи интраутериниот третман е соодветен само за таква дијагноза.

Постојат такви инвазивни методи како што се:

 • амниоцентеза - проценка на тежината на хемолиза во однос на содржината на билирубин;
 • кордоцентеза - проценка на тежината на хемолиза, интраутерина трансфузија на крв во фетусот.

Специјалистот е должен да го запознае пациентот со последиците од секоја постапка, а бремената жена е должна да даде писмена согласност за нивното однесување.

Третман

За жал, единствениот ефективен третман за Rh-конфликт за време на бременоста е интраутерина трансфузија на фетусот. Оваа операција има висок ризик за негативен развој на настаните, но со позитивен резултат, состојбата на детето во телото на мајката е многу подобрена, што придонесува за целосна носење на фетусот.

Додека научниците целосно не го разбраа концептот на Rh-конфликт, се користеше поинаков метод на третман: плазмафереза, трансфер на кожата на сопружникот на бремена жена и некои други методи кои се покажаа како целосно неефикасни.

Навремените посети на акушер-гинеколог, полагање на потребните тестови, ќе помогнат да се намалат ризиците од компликации на минимум.

Превенција

Превенција на резус конфликт за време на бременоста е воведувањето на антирезум хемоглобин Д за да се спречи хемолитична болест.

Имуноглобулинот се администрира во следниве ситуации:

 • по трансфузија на крв со позитивен резус;
 • по ексфолијација на плацентата;
 • во случај на повреда во текот на бременоста;
 • по хорионска биопсија.

Лекот се администрира на бремената жена на 28-та недела од бременоста: во текот на овој период се зголемува ризикот од развој на Rh-конфликт кај мајката и фетусот.

Во моментов, специјалистите развиваат посебна програма за превенција на сензитизација на резус за време на бременоста. За ова, ќе се понуди воведување на мајки со негативен Rh фактор во средината на бременоста со имуноглобулин.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате резус конфликт за време на бременоста и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот гинеколог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Септикопиемија (појавување симптоми: 6 од 10)

Септикопиемијата е патолошки процес кој се карактеризира со генерализирано, односно инфицирање и инфицирање на голем дел од телото. Со други зборови, тоа е најтешката форма на сепса, пред која се јавува септикемија. Во вториот случај, бактериите циркулираат само во крвта, и не постојат надворешни фокуси на инфекција.

...
Хемоглобинурија (појавување симптоми: 6 од 10)

Хемоглобинуријата е една од формите на хемоглобинемија, која се карактеризира со оштетување во садовите. Во оваа состојба, црвените крвни клетки се протегаат над васкуларниот кревет и влегуваат во урината. Ако урината ја менува бојата во темница, содржи хемоглобин. Ова укажува на интензивна дезинтеграција на црвените тела предизвикани од внатрешна болест или од влијанието на надворешните фактори. Симптоматично, болеста се манифестира со бледило на кожата, жолтица, повраќање, треска.

...
Интракранијална хипертензија (појавување на симптоми: 5 од 10)

Интракранијалната хипертензија не е ништо повеќе од зголемен интракранијален притисок, познат поради преваленцата на прецизно користење на оваа дефиниција. Интракранијалната хипертензија, чии симптоми често се предизвикани од абнормалности кои се јавуваат во мозокот, се должи на зголемување на содржината на кранијалната празнина, особено овие содржини може да бидат спинална течност (КСФ), крв (со венска конгестија), ткивна течност (со оток на мозокот ), како и странски ткива, кои се појавија, на пример, како резултат на тумор на мозокот.

...
Мозочна енцефалопатија (појавување на симптоми: 5 од 10)

Енцефалопатија на мозокот е патолошка состојба во која, поради недостаток на кислород и крв во мозочното ткиво, неговите нервни клетки умираат. Како резултат на тоа, се јавуваат области на дезинтеграција, се појавува стагнација на крв, формираат мали локални области на хеморагии и се отекува менингите. Болеста е погодена главно од белата и сивата маса на мозокот.

...
Акутна леукемија (појавување на симптоми: 5 од 10)

Акутната леукемија е опасна форма на рак што влијае на лимфоцитите, кои се акумулираат првенствено во коскената срж и циркулаторниот систем. Оваа болест е тешко да се излечи, често фатална, во многу случаи само трансплантација на коскена срж може да биде спас. За среќа, болеста е доста ретка, секоја година нема повеќе од 35 случаи на инфекција на 1 милион население. Кој почесто се соочува со таква непријатна дијагноза на деца или возрасни?

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

гинеколог зема
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Гарибалди 36
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Авиамоторная, 41Б
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Псков, 9, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .