Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Меур пропадна: симптоми и третман

Цистична везикула - главните симптоми:

Цистичниот леб е патолошка состојба во која наместо долгоочекуваната бременост во матката на жената, трофобласт (привремен орган потребен за прицврстување на плодното јајце на ѕидовите) се дегенерира во огромен број мали везикули. Со таква патологија, појавата на јајцето наликува на еден куп грозје. Ембрионот со таква патологија умира во раните фази на бременоста.

Класификација

Во медицинската пракса, постојат неколку видови на патологија, како што се пробивање на балон. Примарната класификација ја дели оваа болест во две форми: едноставна и инвазивна. Кога станува збор за едноставна форма, тоа значи формирање во матката на лизгање на везикули, кое има одредена локализација и не влијае на органите лоцирани во близина на ткивото. Со инвазивната форма, везикуларната несовршеност расте во ѕидовите на матката, што доведува до уништување на ткивата и можна перфорација, со развој на масивно интраабдоминално крварење.

Друга класификација ја дели оваа патологија во две форми: делумно и целосно. Најчест е полн балон, во кој содржи диплоиден збир на хромозоми, од кои и двете припаѓаат на таткото. Ако зборуваме за делумно пробивање на балонот, тогаш тоа се случува кога трансформацијата не влијае на сите вилозни слоеви на хорион. Понекогаш, со оваа форма на болеста, може да се најде триплоиден сет на хромозоми, од кои еден е мајчиниот хромозом, а двајца се татковите.

Диплоидниот збир на хромозоми за време на експлозивен пулсирање се забележува главно во случаи кога бил формиран во рана бременост. Триплоидите се случуваат ако делумно везикулирање се развива во гестациска возраст од 9 до 30 гестациски недели. Во овој случај, и во тоа, и во тој случај, фетусот умира во мајчината утроба, но ако во раниот период се појави целосна везикуларна пропаст, ембрионот во оплоденото јајце не е откриен воопшто. Со таква повреда, како делумно везикулирање во лисјето на фетусот, може да се детектираат непроменети честички на фетусот и плацентата, додека со целосна отсуство целосно.

Постои, исто така, класификација на таквата патологија како цистична пропадна, во согласност со гестотип, односно, во зависност од тоа кои клетки на трофобластите се подложени на повторното раѓање. Според оваа класификација, постојат три типа на патологија: цитотрофобластичен, синцицијален и мешан.

Целосно балонче

Причини за развој

Бидејќи цистичната пропаза е патологија на хромозомска природа која се јавува во процесот на гестација, невозможно е точно да се утврди што доведува до развој на такви нарушувања. Во исто време, причините за балонот се лежат во фактот дека за време на процесот на оплодување, гените на мајката се губат, а татковите, кои ги заменуваат, се дуплираат.

Дополнително, патологијата може да се појави ако јајце клетката која нема јадро е оплодена од две сперматозоиди.

Во оваа форма на патологија, како делумен везикулен проток, оплодувањето на женското јајце се јавува кај сперматозоидите со диплоиден сет на хромозоми, кои можат да се појават за време на дисперзија. Според некои теории, некои вируси и паразити може да предизвикаат оваа патологија.

Ако зборуваме за фактори на ризик, тогаш оваа болест се јавува неколку пати почесто кај жени кои не се зрели за бременост (14-15 години) или се веќе постари од 40 години. Неколку раѓања, абортуси, недостаток на одредени елементи во трагови и витамини во исхраната, имунодефициенција, како и создавање на семејства меѓу блиските роднини - сите овие фактори може да предизвикаат развој на оваа сериозна патологија кај жената за време на бременоста. За среќа, овој феномен е прилично редок - во просек се јавува кај 1 бремена жена од 1000, иако овие индикатори се релативни.

Клинички манифестации

Симптомите на оваа патологија се двосмислени - тие можат да се манифестираат поинаку кај различни жени. Бидејќи пролизгувањето е формирано во различни фази на бременоста и може да биде од различни форми, ова е одлучувачки критериум на клиничката слика.

Сепак, главните симптоми кои можат да ја нарушат жената со ова нарушување се:

  • по долг период на одложена менструација, таа развива матката крварење со темна крв, која може да се движи од мали до тешки;
  • симптоми на токсимија дека многу жени грешат поради симптоми на бременост се гадење и повраќање, анорексија и исцрпеност, лигави и вртоглавица.

Во тешки случаи, кога везикуларната пропаст расте во ѕидовите на матката, предизвикувајќи нивно уништување, може да се појави интраперитонеално крварење, и ако жената не добие итен третман, веројатноста за смрт е многу висока. Исто така, еден од индикативните симптоми на комплетната експлозивна пропаст е расчекор помеѓу големината на матката и гестациската гестациска старост, што е потврдено со визуелна инспекција и ултразвучен скенирање.

Друг карактеристичен симптом на оваа патолошка состојба е присуството на цисти на билатерални течности на јајниците, кои во големина може да достигнат 10 см или повеќе. Тие се лесни за откривање на ултразвук, но не сите жени со балон пропаднати се појавуваат. Третманот на таквите цисти не се изведува, бидејќи тие сами исчезнуваат откако утерусната шуплина е исчистена од везикули.

Одделно, треба да се каже за hCG со експлозивен меур - неговото ниво е неколку пати повисоко од нормалното. Затоа, третманот е задолжителен за да се провери се додека не се врати во нормала. Во исто време, по третманот, кога нивото на hCG е нормализирано, жената сепак ќе треба редовно да ја користи оваа анализа за шест месеци со превентивна намена. Знаците на делумна форма на везикули можат да ги симулираат своите симптоми во раните фази на бременоста, па затоа проблематично е да се дијагностицира нарушување во овој период.

Одделно, треба да се каже за најтешката компликација предизвикана од експлозивен пролизг - неговата транзиција во малигната форма, поради ширењето на везикулите на различни органи, главно во белите дробови. Многу често, жените со оваа патологија се соочуваат со развој на хорионептилиом (хориокарцином) во нив по отстранувањето на везикулозата. Прогнозата на текот на болеста во овој случај е исклучително неповолна - во повеќето случаи се случува смрт. Затоа, порано патологијата е откриена и нејзиниот третман е започнат, толку е поголема веројатноста дека процесот ќе се поврати неповратно, а здравјето на жената ќе трпи минимално.

Други компликации на патологијата се:

Дијагноза и третман

Дијагнозата на болеста се темели на гинеколошкиот преглед на пациентот и на чувството на нејзината матка, со утврдување на големината, конзистентноста и густината на органот. Исто така задолжително пропишан ултразвук. Згора на тоа, ултразвукот е најинформативен метод кој ви овозможува да го видите балончето.

Ултразвук со полн балон пропадна

Ултразвукот може да биде и надворешен и вагинален. За време на ултразвук, може да се детектираат билатерални оваријални течности цисти, и, исто така, може да се забележи отсуство на фетус во матката. Фонокардиографијата покажува отсуство на отчукување на срцето кај фетусот, што е исто така дијагностички знак. Исто така, за диференцијална дијагноза на оваа патологија со други, може да биде неопходно да се изврши хистероскопија, КТ и МРИ.

Лабораториските тестови се неопходно спроведени - се одредува нивото на hCG, земаат биохемиски примероци на црниот дроб и се администрира коагулограм.

Што се однесува до третманот, таа е исклучително оперативна. За таа цел, акумулационите апарати за вакуум се користат со последователно чистење на матката празнина со помош на киретажа. Со таква патологија како едноставна везикуларка, понекогаш спонтано го отстранува од матката. Во овој случај, вакуумската аспирација се уште се изведува со цел да се осигура дека во матката нема ништо. И материјалот извлечен од матката е испратен во студијата за да се потврди или побие малигната дегенерација на клетките. Со инвазивна форма, ризикот од крварење е висок, и по наоѓањето на оваа форма на ултразвучен скенирање, лекарот мора итно да ја хоспитализира жената во болницата и да го пропише нејзиниот хируршки третман со отстранување на матката и зачувување на јајниците (ако е можно).

Во случаи каде што болеста има малигнен курс, хемотерапијата е прикажана, шемата и лековите за кои се избрани поединечно за секој пациент. По третманот, исто така, се покажува дека пациентите спроведуваат дијагностички ултразвук за да ја проучат матката.

Многу од фер секс се прашуваат дали бременоста е можна после експлозивен пролизг. Нема дефинитивен одговор на ова прашање, бидејќи многу зависи од возраста на жената, нејзината здравствена состојба и компликациите предизвикани од патологија. Според студиите, 30% од жените по оваа патологија страдаат од неплодност, но ако тоа е откриено навремено и третманот е спроведен квалитативно, тогаш шансите да станат мајка на жена се доста добри.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате мочен меур и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот гинеколог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Трихоцефалоза (појавување на симптоми: 5 од 10)

Трихоцефалоза (trichuriasis, trichurosis) е болест на паразитска природа, што доведува до нарушување на функционирањето на органите на дигестивниот и нервниот систем. Причината за болеста е патолошкото влијание на патогенот. Главната група за ризик се состои од деца и адолесценти.

...
Тумор на стомакот (појавување на симптоми: 5 од 10)

Тумор на желудникот - е патолошка неоплазма, и покрај фактот дека покрај малигниот тек, исто така, може да има бенигна природа. Без оглед на нејзиниот карактер, таа секогаш почнува да се развива од еден слој на овој орган, но е склона кон пораз на сите структурни ткива. Доста честопати има асимптоматски тракт и се карактеризира со бавен раст.

...
Хепатитис Ц (симптоми на појавување: 4 од 10)

Хепатитис Ц е инфективна болест која влијае на црниот дроб и е еден од најчестите типови на хепатитис. Хепатитис Ц, чии симптоми веќе долго време не можат да се појават, често продолжува со неговото доцно откривање поради оваа причина, што, пак, води до латентен превоз кај пациенти со паралелно ширење на вирусот.

...
Атеросклероза (појавување симптоми: 4 од 10)

Атеросклерозата е прилично честа хронична болест која се карактеризира со сопствена прогресија. Атеросклероза, чии симптоми се јавуваат на позадината на афекцијата на средните и големите артерии поради акумулацијата на холестеролот кај нив (која ја одредува причината за појава на оваа болест), предизвикува циркулаторни нарушувања и голем број сериозни ризици предизвикани од оваа повреда.

...
Пурпура тромбоцитопенична (Verlgof болест) (појавување симптоми: 4 од 10)

Пурпура тромбоцитопенична или Verlgof-ова болест е болест која се јавува во позадина за намалување на бројот на тромбоцити и нивната патолошка тенденција за лепење и се карактеризира со појава на повеќе хеморагии на површината на кожата и мукозните мембрани. Оваа болест припаѓа на групата на хеморагична дијатеза, е доста ретка (според статистиката, 10-100 луѓе се разболуваат годишно). Првпат беше опишан во 1735 од страна на познатиот германски лекар Пол Werlhof, по што го доби своето име. Почесто, сè се манифестира на возраст од 10 години, а тоа влијае на лицата на двата пола со иста фреквенција, и ако зборуваме за статистички податоци кај возрасните (по 10-годишна возраст), жените се разболуваат два пати почесто од мажите.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

гинеколог зема
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Glavmosstroy, 7
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расковой, д. 14/22
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Новомарински, 32
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Нижняя Радищевская, д. 14/2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .