Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Гестоза за време на бременост: симптоми и третман

Гестоза за време на бременоста - главните симптоми:

Гестозата е болест која се јавува само кај бремени жени и е поврзана со развојот на патолошки едем. Патологијата најчесто се развива во 20-тата недела и завршува неколку дена по раѓањето. Секоја жена знае дека за време на бременоста, телесната тежина се зголемува не само поради растот на бебето во нејзината утроба, туку и поради зголемената маса на маснотии поради зголемената потрошувачка на нејзината храна. Во исто време, лекарите редовно ја следат тежината на жената, спроведуваат неделни мерења и оваа постапка не е премногу среќна за бремени жени.

Идните мајки се прашуваат зошто докторите се толку заинтересирани колку килограми ќе добијат за време на бременоста и што ќе се случи со нивната фигура. Всушност, лекарите не се грижат за фигурата на жената - тие се загрижени за веројатноста да се развијат сериозни патологии во неа. Особено, абнормалното зголемување на телесната тежина (над 20 кг) може да биде прв симптом на сериозна болест, како што е прееклампсија.

Патогенеза

За она што е прееклампсија, малку жени знаат. Оваа болест е поврзана со абнормалности во телото на една бремена жена, поради што супстанциите се произведуваат во нејзината утроба, имено во плацентата, која може да ги направи најмалите дупки во садовите. Како резултат на тоа, течноста и плазмата влегуваат во ткивото околу луменот, што доведува до развој на едем. Во почетната фаза на болеста, едемот е невидлив за голо око, затоа се врши контрола на тежината, овозможувајќи да се утврди стапката на зголемување на телесната тежина од страна на жената.

Имајте на ум дека дупките се формираат во садовите на различни органи, како што се бубрезите, што доведува до сериозни повреди во нивната работа. Покрај тоа, намалувањето на количината на течност во садовите доведува до пад на крвниот притисок. Овие три симптоми - абнормална зголемување на телесната тежина поради едем, протеин во урината и пад на крвниот притисок - се индикативни за прееклампсија.

Гестозата за време на бременоста е подмолна патологија, бидејќи долго време жената не се сомнева дека во нејзиното тело се јавуваат негативни промени. И покрај тоа што лекарите го слушаат алармот, таа се прашува зошто толку многу врева поради таквите навидум мали симптоми.

Всушност, симптомите се екстремно опасни, бидејќи едем се формира не само на женското тело, туку и во плацентата, што предизвикува недостаток на кислород за фетусот, што предизвикува хипоксија со можен развој на сериозни компликации. Покрај тоа, жените може да доживеат оток на мозокот , што доведува до конвулзии и нарушување на нормалното функционирање. Симптомите кои се карактеристични за едемот на мозокот (слабост, "лета" пред очите) обично се случуваат непосредно пред нападот, понекогаш дури и во рок од неколку минути, односно да се спречи развојот на патолошка состојба е речиси невозможно и може да го одземе не само животот на детето, мајки.

Овој конвулзивен синдром се нарекува еклампсија , а неговите прекурзори - прееклампсија . Опасноста од конвулзии лежи во фактот дека се појавуваат тешки компликации во нивната заднина ( ренална инсуфициенција , срцев удар или мозочен удар , пулмонален едем , итн.). И сето ова се случува крајно брзо, наспроти позадината, се чини, на благосостојбата на идната мајка.

Најчесто, гестозата се развива во втората половина од бременоста, кога се забележуваат големи промени во телото на бремената мајка и кога се забележува брз развој на фетусот.

Клиничка слика

Како што споменавме погоре, најраниот симптом на таквата патологија како прееклампсија за време на бременоста е капка , која се карактеризира со постојан едем. Постојат четири фази од оваа состојба:

  • првиот се карактеризира со појава на едем во нозете;
  • вториот се шири кон стомакот;
  • на трето, отекување на нозете, рацете, стомакот и лицето;
  • со четвртиот - оток е генерализиран, т.е. низ телото.

Општата состојба на развојот на капките не е нарушена, но во четвртата фаза, жената може да се чувствува уморна и тешка во нозете, зголемена жед.

Оваа патолошка состојба се открива со визуелна инспекција на бремената жена, како и неделно мерење - со зголемување на телесната тежина неделно повеќе од 300 г., треба да се претпостави развој на оваа болест.

По појавата на капки во жени, дијагнозата е нефропатија , која се карактеризира со симптоми како што се протеинурија (протеин во урината), хипертензија и едем. Присуството на дури два од трите симптоми може да укаже на прееклампсија.

Ако зборуваме за зголемување на крвниот притисок во оваа патологија, зголемувањето на дијастолниот притисок, што укажува на нарушување на плацентарната циркулација и развојот на феталната хипоксија, игра клиничка улога.

Треба да се запомни дека оваа патологија е оптоварена со развој на сериозни компликации. Особено, постои предвремено отстранување на плацентата, појава на крварење и смрт на фетусот во матката. Текот на болеста, како што е прееклампсијата, може да биде комплицирана кога жената има проблеми со срцето, бубрезите или црниот дроб.

На сцената на прееклампсија, жената може да ги доживее следниве знаци на оваа состојба:

  • намалување на диурезата;
  • зголемен крвен притисок (повеќе од 160 до 140);
  • гадење и повраќање;
  • намалување на бројот на тромбоцити ;
  • протеинурија;
  • нарушувања на мозокот и намалена визуелна функција.

Еклампсија или конвулзивен напад, кој е карактеристичен за гестозата кај бремени жени, е со кратко траење (1-2 минути). Во исто време, таквата состојба е предизвикана од надворешни стимули - силен звук, светлина, итн.

Нападот започнува со тонични конвулзии кои доведуваат до респираторен арест и губење на свеста. Телото на жената е затегнато и заоблено во 'рбетот, главата се фрла назад, вилиците се стегнати. Десет секунди подоцна, клоничните конвулзии се забележуваат кога телото на жената тресе до таа мера што може да скокне во кревет.

Нападот завршува за уште неколку секунди со појава на рапаво дишење, пензија од устата, понекогаш со крвни нечистотии кои се појавуваат како резултат на гризење на јазикот.

По уште неколку секунди, жената повраќа свест и не се сеќава на нападот што се случи. Сепак, гласни звуци или светлина може да предизвикаат нов напад, по што таа не може да се опорави.

Тоа е еклампсија карактеризирана со развој на најтешките состојби кои можат да предизвикаат смрт на мајката и фетусот.

Основи на клиничката слика за прееклампсија кај бремени жени

Медицински настани

Третманот на прееклампсијата за време на бременоста се состои во рана дијагностицирање на оваа патологија, па затоа пациентот се определува во болница за набљудување и корекција на работата на виталните органи.

Само во почетната фаза на пукнатината, дозволено е амбулантно лекување, а жените со дијагностицирана доцен прееклампсија или предеклампсија се хоспитализирани во единиците со единици за интензивна нега.

Третманот на патологијата има за цел стабилизирање на работата на сите органи. Во некои случаи, раната испорака е индицирана, а со нормална благосостојба и состојба на пациентот, раѓањето може да биде природно, а во други случаи е пропишан царски рез.

Превенцијата на прееклампсијата е во согласност со сите препораки на лекарот во однос на режимот за пиење и храна. Од голема важност е навременото регистрирање и рационално управување со бремената жена, со редовно назначување на тестови, мерење на телесна тежина и крвен притисок.

Треба да се забележи дека жените со наследна предиспозиција за оваа болест, како и оние кои се постари од 35 години, имаат хронични болести на внатрешните органи, или кои имаат повеќекратна бременост и резус-конфликт имаат потреба од специјална медицинска контрола.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате гестоза за време на бременоста и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот гинеколог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Нефритис (појавување симптоми: 6 од 13)

Нефритот во медицината се нарекува цела група на разни воспалителни заболувања на бубрезите. Сите од нив имаат поинаква етиологија, како и развојен механизам, симптоматски и патолошки карактеристики. Во оваа група, лекарите вклучуваат локални или заеднички процеси, при што раното ткиво расте, делумно или целосно уништено.

...
Нефритичен синдром (појавување симптоми: 6 од 13)

Нефритичниот синдром е патолошка состојба која се карактеризира со воспаление на гломерулите на бубрегот со знаци на азотемија. Овој процес обично продолжува против позадината на тешка хематурија, протеинурија. Како резултат на тоа, задржувањето на сол и течност се јавува во човечкото тело.

...
Еклампсија (појавување симптоми: 6 од 13)

Еклампсија е компликација на бременоста, во која крвниот притисок се зголемува нагло и неочекувано (тешко е да се врати во нормала). Исто така, жената има висока содржина на протеини во урината и тешко оток на екстремитетите. Постојат два начини за излез од оваа состојба - повлекување на симптомите или кома. Оваа патолошка состојба може да му наштети на здравјето на не само на бремената мајка, туку и на нероденото бебе.

...
Прееклампсија (појавување симптоми: 6 од 13)

Прееклампсијата е комплициран степен на токсикоза што се јавува кај жени за време на бременоста во текот на вториот или третиот триместар. Се карактеризира со значително зголемување на крвниот притисок и присуството на протеини во урината. Речиси секоја четврта бремена жена покажува знаци на таква болест. Ризичната група се состои од млади девојки кои го раѓаат своето прво дете и жени постари од четириесет години, под услов бременоста првпат да падне на оваа возраст.

...
ХЕЛП синдром (појавување симптоми: 6 од 13)

ХЕЛП синдром е ретка патологија кај жените во доцната бременост. Речиси секогаш се наоѓа околу еден месец пред почетокот на трудот. Некои жени покажаа знаци на таков синдром по породувањето. Првата што ја опишува оваа патологија беше Џорџ Причард. Мора да се каже дека овој редок синдром се појавува само кај седум проценти од жените, но 75% од случаите завршуваат со смрт.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

гинеколог зема
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Авиамоторная, 41Б
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, проспект Вернадский, 37, бул.
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, транс. Расковой, д. 14/22
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .