Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Митови и вистина за операцијата ЛАСИК

Уделот на операции за ласерска хирургија на очите во различни земји се движи од 60% до 95% од вкупниот број рефрактивни операции. Во Америка, на пример, операцијата на око LASIK е една од најчестите операции кај пациентите. Се разбира, сè е индивидуално: невозможно е со 100% сигурност да се каже дека оваа операција дефинитивно ќе одговара на секој пациент, случаите се различни. Сепак, врз основа на светската практика, во повеќето случаи, акумулираното знаење и искуство на таквите операции им овозможува на офталмолозите да констатираат дека веројатноста за појава на компликации после ласерската корекција е многу мала.

MEDIGO, платформа за пронаоѓање и организирање третман во светот, преку која многу пациенти се праќаат на третман во различни земји, вклучувајќи и ласерска хирургија, истражени неколку основни митови поврзани со операцијата и ги споредија со познати факти.

Мит 1: Ласик болна операција

За време на операцијата Ласик, специјални капки за очи се користат за да се олеснат очите и да се обезбеди удобност на очите. Самата операција трае околу 15 минути во двете очи. За време на операцијата, пациентот може да почувствува притисок врз очите, но самиот ласер не предизвикува болка. Ако пациентот е загрижен, тој секогаш може да разговара со својот лекар, кој ќе даде седатив пред операцијата.

Мит 2: Можете да ослепите од ЛАСИК

Операцијата се изведува само на површината на окото. Како што покажува практиката, сериозни компликации се ретки, и никој не е слеп од оваа операција. Сепак, по операцијата, пациентите може да доживеат некои непријатни симптоми.

Можни симптоми после операцијата ЛАСИК

Појавата на овие симптоми е привремена: овие симптоми се сосема нормални и обично исчезнуваат во првиот месец по операцијата.

Мит 3: Ако ефектот на операцијата Ласик не е многу забележлив, тогаш ништо не може да се направи за тоа

Над 95% од пациентите се задоволни со резултатите од операцијата ЛАСИК. Ако резултатите се незадоволителни, постојат неколку опции за третман за подобрување на видот во иднина. Пациентите треба да имаат на ум дека ефектот на суво око по операцијата е привремен феномен кој поминал кратко време по операцијата.

Мит 4: Ласик е прилично нов вид на хирургија на очите, а несаканите ефекти не се целосно разбрани.

Ласик ласерската корекција на видот беше развиена уште во 80-тите, а првата операција во Америка беше успешно спроведена во 1987 година (пред повеќе од 25 години). Несаканите ефекти на операцијата ЛАСИК се исклучително ретки и обично доаѓаат на виделина и исчезнуваат веднаш по операцијата. Тешки компликации по операцијата - редок случај.

Во Европа, бројот на операции LASIK во текот на изминатите 10 години остана постојано висок.

Број на операции на ЛАСИК во Европа од 2000 до 2014 година

Мит 5: Ласик ја корегира само миопијата и не може да ја корегира хиперопијата или астигматизмот.

LASIK ви овозможува да ги поправите сите чести аномалии на рефракција на окото - миопија, хиперопија и астигматизам. Ако пациентот има тешка форма на рефрактивна грешка, рефрактивната хирургија и другите опции се секогаш достапни.

Мит 6: Успешната операција на ЛАСИК сугерира дека пациентот повеќе нема да носат очила или контактни леќи.

ЛАСИК не ја спречува прогресијата на нормалните промени во видот во текот на стареењето, па најверојатно по 40 години на пациентот ќе им требаат очила за читање. Исто така е сосема можно дека дури и оние пациенти кои биле подложени на операција на LASIK можеби ќе треба делумно да носат очила за некои конкретни задачи, на пример, за да возат автомобил.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .