Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Професионални заболувања: како работата влијае врз здравјето?

Постојаните промени во светската економска слика на светот, научниот и технолошкиот напредок и растот на производството во сите земји во светот не води само кон глобалниот свет, туку и на професионалните заболувања предизвикани од човековата работна активност. Спречувањето на ваквите болести и нивната навремена дијагноза помага да се запре текот на болеста на време и да се спречат непријатните последици.

Според истражувањето спроведено од страна на Меѓународната организација на трудот (МОТ) уште во 2005 година, повеќе од 2 милиони луѓе умираат од професионални болести и несреќи на работа секоја година во светот. Повеќето од овие случаи се случуваат во земјите во развој со потенцијал за раст на индустријата и пораст на вработеноста во индустриските и индустриските сфери. Овие земји експерти вклучуваат повеќето азиски земји: Кина, Бангладеш, Индија и Пакистан. Во исто време, во развиените земји, во различни индустрии, работата на луѓето сè повеќе ги заменува технологиите и машините, големо внимание се посветува на мерките за безбедност на вработените, а се повеќе и повеќе луѓе избираат услуги за нивните професионални активности, а не за производство.

Денес, во Европа, болестите на мускулно-скелетниот систем се водат меѓу професионалните заболувања, проследено со стабилно второ место за разни невролошки заболувања. За жал, ракот кај професионалните заболувања исто така се зголемува: според претседателот на Федералното здружение на дерматолози на Германија (BVDD), во Германија повеќе од 5.000 случаи на рак на кожата се дијагностицираат секоја година, поврзани со видот на човековата активност: поради професионална потреба, многу време на сонце. Таквите занимања најчесто вклучуваат земјоделски работници, градители, собирачи на грозје или професионални рибари.

Удел на професионални заболувања во 2015 година

Географијата и природата на професионалните болести се сосема различни. Така, во Кина, на пример, повеќе од 80% од професионалните заболувања се поврзани со респираторниот систем поради изложеност на прашина. Во Јапонија преовладуваат болести поврзани со повреди на лумбалниот 'рбет и ... со ментални нарушувања.

Во Русија, највисоките стапки на професионален морбидитет се забележани во областите на производство, рударство, земјоделство, транспорт и врски. Во регионалниот контекст, како што е соопштено во Државниот извештај "За санитарно-епидемиолошкиот статус на населението во Руската Федерација во 2014 година", најактивни региони во однос на професионалниот морбидитет се Кемеровскиот регион (13%), автономниот регион Чукотка (11,98%) и Републиката Хакасија (11.26%), Република Коми (9, 47%) и голем број други индустриски активни региони на Русија.

Повеќето професионални заболувања на мускулно-скелетниот систем се поврзани со оштетување на 'рбетот или зглобовите. Овој вид штета последователно води кон долготраен третман и третман, а понекогаш дури и за операција. Често, пациентите по добивање професионални повреди треба да се лекуваат во ортопедски и реконструктивни хируршки клиники. Онлајн платформа MEDIGO известува дека бројот на барања во правецот "Ортопедија", добиен преку платформата од корисници од целиот свет, изнесува само околу 2,4% од вкупниот проток на барања.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .