Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ракот не е реченица: во која земји е стапката на преживување повисока?

Светската здравствена организација, во својот извештај за ракот, прави разочарувачки предвидувања: во текот на 2015 година бројот на луѓе со дијагноза на рак постојано се зголемува. Во исто време, жителите на земјите во развој се повеќе подложни на оваа болест поради нивните опасни навики отколку граѓаните на богатите земји кои традиционално промовираат здрав начин на живот. Онколошки болести "стареат": просечната возраст на Европејците кои страдаат од рак постепено стануваат се поголеми. Највисок процент на преживување во случај на онколошка дијагноза е во Германија, додека во источноевропските земји петгодишната стапка на преживување по дијагнозата е многу помала.

Според Светската здравствена организација, најчестиот тип на рак во светот сеуште е рак на белите дробови: во 2012 година биле дијагностицирани повеќе од 14 милиони случаи на рак, од кои ракот на белите дробови изнесувал повеќе од 1,8 милиони. После тоа, како што позицијата се намалува, тие одржуваат рак на дојка , цревата , простатата , стомакот и црниот дроб . Што се однесува до смртноста, ракот на белите дробови , црниот дроб, стомакот, цревата и градите најчесто предизвикува смрт.

Дистрибуција на рак

Кое е просечното преживување на пациентите по дијагнозата?

Според Британското клиничко списание за онкологија The Lance Oncology, во водечките европски земји, откако направил таква дијагноза, како што е "рак на дебелото црево", повеќе од 60% од пациентите преживуваат 5 години. Највисоките стапки на преживување се забележани во Германија, Швајцарија и Австрија. Во цела Западна Европа, оваа бројка е околу 57%, што е доста висока бројка во однос на светската статистика. Источно-европските земји заостануваат зад просечните европски индикатори: на пример, во Полска, петгодишната стапка на преживување за ракот на цревата е малку над 46%, а во Бугарија - околу 45%. За споредба: стапката на преживување во Русија со дијагноза на рак на дебелото црево е не повеќе од 40%. Експертите велат дека главните причини за ваквите тажни статистички податоци во Русија се доцната дијагноза и отсуството на примарна превенција и превенција на болеста, вклучувајќи го и недостатокот на навика за одржување на здрав начин на живот.

5-годишно преживување по рак на дебелото црево

Кои се главните барања за третман што доаѓаат од руски пациенти?

, наиболее распространенным запросом от российских пациентов на лечение является онкология (33%), и, прежде всего, - запросы на лечение рака легких. Според МЕДИГО , онлајн платформа за наоѓање и организирање третман во странство, најчесто барање од руски пациенти за лекување е онкологија (33%) и, пред сè, барања за третман на рак на белите дробови.

Според специјалисти на платформата МЕДИО, најголем дел од барањата за третман на онколошки болести доаѓаат преку клиниките во Германија, што го потврдува високото ниво на доверба на пациентите од целиот свет кај германските специјалисти и клиники. Присуството на иновативни методи на лекување и современи медицински лекови за лекување на пациенти со рак во комбинација со современи технологии, им овозможуваат на Германија да води успешно извршени операции и да одржува високо ниво на петгодишно преживување по дијагнозата.

Кои мерки се преземаат во Европа за да се спречи рак?

Европската комисија годишно го ажурира Европскиот кодекс за рак, кој е потсетник за европските граѓани за да се спречи рак. Во 2014 година, Кодексот вклучува 12 главни точки:

 • Не пуши. Не користете никаков вид тутун.
 • Поддршка на иницијативите за забрана на пушењето на работното место и на јавни места.
 • Одржувајте нормална тежина.
 • Бидете активни и здрави животни стилови. Доколку е можно, намалете го времето поминато во седечка положба.
 • Следете здрава исхрана:
  • консумираат доволно растителна храна, зеленчук и овошје;
  • ограничување на внесот на висококалорична храна и количество шеќер во исхраната;
  • избегнувајте преработено месо (ако е можно, ограничете ја потрошувачката на црвено месо и сол во големи количини).
 • Намалување на употребата на алкохол.
 • Ограничете го сончањето, пред сè - ограничете ги децата од директна изложеност на сонце. Ако сте на сонце, не заборавајте да користите заштита од сонце. Одбијте да го посетите солариумот.
 • Во случај на работа со канцерогени супстанции, следете ги безбедносните упатства за да се заштитат од штетните ефекти.
 • Преземе акција за намалување на високи нивоа на радон. Заштитете го вашиот дом од извори на можно зрачење.
 • Информации за жени: доењето го намалува ризикот од рак на дојка, па експертите советуваат да не го прекинуваат доењето без потреба и одредени медицински индикации. Хормонската заменска терапија го зголемува ризикот од одредени видови на рак. Ако е можно, неопходно е да се ограничи терапијата со хормони.
 • Бидете внимателни дека вашите деца се навремени вакцинирани против хепатитис Б (потребна вакцина за новороденчиња) и против вирусот на хуманиот папилома (HPV) (пожелна вакцина за девојчиња).
 • Да се ​​преземе задолжително учество во владини програми за рано откривање на рак.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .