Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Русите почнаа да купуваат помалку лекови

Според истражувачката компанија ДСМ Група, продажбата на лекови во руски аптеки во јануари 2016 година изнесувала 56 милијарди рубли. Оваа бројка е 6,8% повисока отколку во првите четири недели од 2015 година. Во исто време, по бројот на пакети, има негативен тренд - намалување од 8%.

Продажбата статистика во јануари 2016 беше силно зголемена за последните две недели од месецот: за 1-2 недели, зголемувањето беше негативно во однос на вредноста, за 3 и 4 недели, продажбата се зголеми за 14% и 31% во споредба со истиот недели од 2015 година, соодветно. Оваа динамика се должи на брзата побарувачка за антивирусни и анти-ладни лекови, поттикнати од високата инциденца на грип и АРВИ . Како резултат на тоа, продажбата на "сезонски" лекови се зголеми за 19% во текот на истиот период во 2015 година во рубли и за 4% во пакети.

Сезонска продажба

Антивирусни лекови (Ингавирин, Тамифлу, Кагоцел) покажаа 45% зголемување на паричните услови. Имуностимулирачките лекови (Ergoferon, Viferon, Derinat) се зголемени за 31%. Лековите за болки во грлото донесе аптеки 27% повеќе приходи отколку во 1-4 недели од 2015 година.

"Треба да се напомене дека во јануари, продажбата на" сезонски "лекови во пари услови се зголеми за 19%, и сите други лекови - само за 6%. Во пакувањата, сезонските препарати се зголемија за 4%, додека за сите останати пазарот падна на минус 10%. Возбудата околу грипот се чувствуваше: потрошувачката растеше побрзо од инциденцата. Според Министерството за здравство, епидемиолошките прагови беа надминати за само 30-40%, односно немаше таква појава како што се зголеми продажбата на лекови, кои обично се користат за грипот. Во исто време, во целина, Русите почнаа да купуваат помалку лекови отколку што направија една година претходно - кризата и желбата да се заштедат пари има ефект ", објасни генералниот директор на ДСМ Сергеј Шулак.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .